Klasszikus

Félidő

2010.03.24. 18:56
Ajánlom
Március 24-én, Bartók Béla születésnapjának előestéjén jelent meg a Bartók Új Sorozat 16. lemeze. Ezzel a 31 – Kocsis Zoltán jelenlegi álláspontja szerint inkább 32 – lemezből álló sorozat félúthoz érkezett.

A szerdán tartott sajtótájékoztató előtt az újságírók bepillantást nyerhettek a csütörtöki koncert próbafolyamatába is. A Nemzeti Énekkar a Négy tót népdalt, az MR Gyerekkar a Hét egyneműkart gyakorolta Kocsis Zoltán vezényletével, Antal Mátyás és Thész Gabriella segítségével. A próbán a gyakorlatban is megtapasztalható volt az, amiről a zongoraművész-karmester mindig is beszélt a Bartók Új Sorozat kapcsán: „Nekünk nem a véglegesség és az örökérvényűség a célunk - mi tradíciót mentünk. A népi elemek erősítése, a Bartók által előírt metronómszámok szigorú betartása igen lényeges: ezek nélkül az elemek nélkül más darabot hallanánk. Hihetetlenül fontos, hogy az idiómák megmaradjanak."

Kocsis Zoltán, a sorozat vezetője, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója arról is beszélt, hogy a Concertót és lehet, hogy a Táncszvitet is újraveszik, mert folyamatosan érkeznek hozzá olyan új információk, amik alapjaiban változtatják meg a darabról alkotott eddigi képet. Például az I. Elégia esetében nemrég került a kezébe egy korrektúra lap faximiléje, amin az egyik tartott hangon Bartók feloldójelet írt. Ez az egyetlen jelzés funkcionálisan változtatta meg az adott rész szerkezetét, ezért az egészet újra kell rögzíteni. A Concerto esetében pedig a felvétel óta folyó komoly munka eredménye képpen, ma már annyival jobban el tudják játszani ezt a művet, hogy érdemes újravenni azt.

Mácsai János, a sajtóbeszélgetést vezető zenetörténész kérdésére válaszolva azt is elmondta, hogy bár ezekkel a lépésekkel a sorozat befejezése csúszik, 2015-ig, a Bartók-jogok lejártáig készen kell lenniük. „Csak a legmagasabb minőségű munkát szeretném kiadni a kezem közül" - tette hozzá.

A Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke, dr. Harsányi László megerősítette, hogy az NKA 2010 végéig 180 millió forinttal támogatja a nagy ívű munkát. Kijelentette továbbá, hogy mivel az intézmény fennállása óta ez a legnagyobb zenei vállalkozásuk, kizártnak tartja, hogy majdani utódja ne folytatná ennek a sorozatnak a finanszírozását.

A 2006-ban útjára indult Bartók Új Sorozat a zeneszerző 125. évfordulóján vette kezdetét. A lemezfelvételeket a Bartók Új Sorozat Alapítvány (tagjai: Jeney Zoltán, Tihanyi László zeneszerző, dr. Nádori Péter, Papp Márta, Farkas Zoltán zenetörténész), és a Bartók Archívumban készülő kotta-összkiadás is segíti. A zenekari kompozíciókat a Kocsis Zoltán vezetésével működő Nemzeti Filharmonikusok adják elő, Kocsis a kamaraműveknél, a dalok, kórusművek zongoraszólamánál is közreműködik. Nem készül új felvétel a harminc évvel ezelőtti Bartók Összkiadásban már megjelent szóló-zongoradarabokból, továbbá a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar előadásában rögzített Rapszódiából és Scherzóból. A sorozatot értékes archív felvételek (Bartók zongorajátéka vagy a II. hegedűverseny ősbemutatója Székely Zoltánnal) és kísérő tanulmányok teszik teljessé.

A lemezek hazai és nemzetközi megítélése is egyedülálló. Hét Supersonic, két Choc, egy Arany-hangvilla, egy Excellentina, és az idén első alkalommal kiosztott komolyzenei Fonogram Díj kapcsolódik az albumokhoz.

www.bartokujsorozat.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.
Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.