Klasszikus

Félidő

2010.03.24. 18:56
Ajánlom
Március 24-én, Bartók Béla születésnapjának előestéjén jelent meg a Bartók Új Sorozat 16. lemeze. Ezzel a 31 – Kocsis Zoltán jelenlegi álláspontja szerint inkább 32 – lemezből álló sorozat félúthoz érkezett.

A szerdán tartott sajtótájékoztató előtt az újságírók bepillantást nyerhettek a csütörtöki koncert próbafolyamatába is. A Nemzeti Énekkar a Négy tót népdalt, az MR Gyerekkar a Hét egyneműkart gyakorolta Kocsis Zoltán vezényletével, Antal Mátyás és Thész Gabriella segítségével. A próbán a gyakorlatban is megtapasztalható volt az, amiről a zongoraművész-karmester mindig is beszélt a Bartók Új Sorozat kapcsán: „Nekünk nem a véglegesség és az örökérvényűség a célunk - mi tradíciót mentünk. A népi elemek erősítése, a Bartók által előírt metronómszámok szigorú betartása igen lényeges: ezek nélkül az elemek nélkül más darabot hallanánk. Hihetetlenül fontos, hogy az idiómák megmaradjanak."

Kocsis Zoltán, a sorozat vezetője, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója arról is beszélt, hogy a Concertót és lehet, hogy a Táncszvitet is újraveszik, mert folyamatosan érkeznek hozzá olyan új információk, amik alapjaiban változtatják meg a darabról alkotott eddigi képet. Például az I. Elégia esetében nemrég került a kezébe egy korrektúra lap faximiléje, amin az egyik tartott hangon Bartók feloldójelet írt. Ez az egyetlen jelzés funkcionálisan változtatta meg az adott rész szerkezetét, ezért az egészet újra kell rögzíteni. A Concerto esetében pedig a felvétel óta folyó komoly munka eredménye képpen, ma már annyival jobban el tudják játszani ezt a művet, hogy érdemes újravenni azt.

Mácsai János, a sajtóbeszélgetést vezető zenetörténész kérdésére válaszolva azt is elmondta, hogy bár ezekkel a lépésekkel a sorozat befejezése csúszik, 2015-ig, a Bartók-jogok lejártáig készen kell lenniük. „Csak a legmagasabb minőségű munkát szeretném kiadni a kezem közül" - tette hozzá.

A Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke, dr. Harsányi László megerősítette, hogy az NKA 2010 végéig 180 millió forinttal támogatja a nagy ívű munkát. Kijelentette továbbá, hogy mivel az intézmény fennállása óta ez a legnagyobb zenei vállalkozásuk, kizártnak tartja, hogy majdani utódja ne folytatná ennek a sorozatnak a finanszírozását.

A 2006-ban útjára indult Bartók Új Sorozat a zeneszerző 125. évfordulóján vette kezdetét. A lemezfelvételeket a Bartók Új Sorozat Alapítvány (tagjai: Jeney Zoltán, Tihanyi László zeneszerző, dr. Nádori Péter, Papp Márta, Farkas Zoltán zenetörténész), és a Bartók Archívumban készülő kotta-összkiadás is segíti. A zenekari kompozíciókat a Kocsis Zoltán vezetésével működő Nemzeti Filharmonikusok adják elő, Kocsis a kamaraműveknél, a dalok, kórusművek zongoraszólamánál is közreműködik. Nem készül új felvétel a harminc évvel ezelőtti Bartók Összkiadásban már megjelent szóló-zongoradarabokból, továbbá a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar előadásában rögzített Rapszódiából és Scherzóból. A sorozatot értékes archív felvételek (Bartók zongorajátéka vagy a II. hegedűverseny ősbemutatója Székely Zoltánnal) és kísérő tanulmányok teszik teljessé.

A lemezek hazai és nemzetközi megítélése is egyedülálló. Hét Supersonic, két Choc, egy Arany-hangvilla, egy Excellentina, és az idén első alkalommal kiosztott komolyzenei Fonogram Díj kapcsolódik az albumokhoz.

www.bartokujsorozat.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.