Klasszikus

Félidőben a Gitárfesztivál

2014.06.26. 09:49
Ajánlom
Június 21-én megkezdődött Balatonfüreden a IX. Nemzetközi Gitárfesztivál. Ezekben a napokban zajlanak a fesztivál legerősebb programjai.

Eötvös József Liszt-díjas gitárművész és Dr. Bóka István polgármester nyitóbeszéde után Miroslav Tadić és Vlatko Stefanovski lépett színpadra frenetikus sikert aratva. Másnap június 22-én a tavalyi Országos Klasszikus Gitár Tehetségkutató Verseny győzteseit hallhatta a közönség. Június 23-án a különleges, kizárólag lányokból álló Gitarrissima koncertje kápráztatta el a közönséget. Június 24-én pedig a lengyel származású Marcin Dylla koncertje volt hallható, aki nem kevesebb, mint tizenkilenc versenygyőzelemmel büszkélkedhet.

Június 25-én 20:00 órakor a zseniális cseh gitárművész, Pavel Steidl adott koncertet, aki mókás, a közönséggel összekacsintó, de briliáns koncertjével, a Gitárfesztivál közönségének kedvencévé vált. Június 26-án 20:00 órakor a Kisfaludy Galéria kiállítótermében a zene ünnepe lesz, a világhírű Paul O'Dette lantművész társaságában. A művész Dowland estje igazi csemegének igérkezik minden zeneszerető számára. Mondhatnánk, hogy a művész maga a zene, akinek koncertje után semmi másra nem vágyik az ember, csak arra, hogy újra hallhassa ezt a csodát. Június 27.-én 20:30-kor egy világszerte ismert legendát Kazuhito Yamashitát hallható a Hotel Margaréta "Anthemis" termében, aki többek közt átiratot készített Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című művéből. Szólóban és zenészekből álló családjával is fellép a gitárművész, tehát nagyon különleges estre számíthat a közönség.  A június 28-án a világhírű flamenco gitáros Paco Pena tüzes flamenco koncertje zárja a fesztivál programsorozatát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.