Klasszikus

Félidőben a Gitárfesztivál

2014.06.26. 09:49
Ajánlom
Június 21-én megkezdődött Balatonfüreden a IX. Nemzetközi Gitárfesztivál. Ezekben a napokban zajlanak a fesztivál legerősebb programjai.

Eötvös József Liszt-díjas gitárművész és Dr. Bóka István polgármester nyitóbeszéde után Miroslav Tadić és Vlatko Stefanovski lépett színpadra frenetikus sikert aratva. Másnap június 22-én a tavalyi Országos Klasszikus Gitár Tehetségkutató Verseny győzteseit hallhatta a közönség. Június 23-án a különleges, kizárólag lányokból álló Gitarrissima koncertje kápráztatta el a közönséget. Június 24-én pedig a lengyel származású Marcin Dylla koncertje volt hallható, aki nem kevesebb, mint tizenkilenc versenygyőzelemmel büszkélkedhet.

Június 25-én 20:00 órakor a zseniális cseh gitárművész, Pavel Steidl adott koncertet, aki mókás, a közönséggel összekacsintó, de briliáns koncertjével, a Gitárfesztivál közönségének kedvencévé vált. Június 26-án 20:00 órakor a Kisfaludy Galéria kiállítótermében a zene ünnepe lesz, a világhírű Paul O'Dette lantművész társaságában. A művész Dowland estje igazi csemegének igérkezik minden zeneszerető számára. Mondhatnánk, hogy a művész maga a zene, akinek koncertje után semmi másra nem vágyik az ember, csak arra, hogy újra hallhassa ezt a csodát. Június 27.-én 20:30-kor egy világszerte ismert legendát Kazuhito Yamashitát hallható a Hotel Margaréta "Anthemis" termében, aki többek közt átiratot készített Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című művéből. Szólóban és zenészekből álló családjával is fellép a gitárművész, tehát nagyon különleges estre számíthat a közönség.  A június 28-án a világhírű flamenco gitáros Paco Pena tüzes flamenco koncertje zárja a fesztivál programsorozatát.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra