Klasszikus

Félidőben a Magyar Magic

2004.05.14. 00:00
Ajánlom
A héten versantológia jelent meg, és az egyik meghatározó lap irodalmi melléklete is magyar volt, péntek este pedig a Liszt Ferenc Kamarazenekar játszik Pauk György vezényletével. Mindez nem lenne érdekes, ha nem London lenne a helyszín.

- Azért volt nagyon fontos ennek a Magyar Magicnek az időzítése, mert május elseje környékén pontosan lehetett előre tudni, hogy lesz egyfajta félelem a britekben azzal kapcsolatban, hogy mit fognak ők ezzel a tíz új országgal kezdeni – mondta el Bogyay Katalin. Nekem az volt az elvem, amikor 2002-ben már konkrétan a Magyar Magicet kezdtem szerkeszteni és összeállítani, hogy mire az a pillanat megtörténik, hogy mi az Európai Unió tagjaként jelenünk meg, addigra már meg tudjuk mutatni, hogy az európai kultúrába mi mit hozunk, mit kapunk, tehát, hogy milyen módon tudjuk gazdagítani ezt a közösséget, ezt a családot, amit úgy hívunk, hogy Európai Unió.

- Van egy nagy nehézsége minden ilyen kulturális hadjáratnak, bár ez talán a kultúrához nem jól illeszkedő szó. Nehéz mérni a sikerességet, tehát a befogadó, olvasó, néző, zenehallgató szemszögéből nehéz megítélni, hogy mennyire volt sikeres az akció.

- Azt mondanám, hogy nagyon jól lehet mérni. Egy adott rendezvény akkor sikeres, ha egyrészt megjelenik róla a brit médiában anyag, tehát nemcsak ahhoz jut el, aki effektív megveszi a jegyet, vagy odamegy a koncertre, vagy elolvassa a könyvet, hanem sokkal több emberhez szól természetesen azáltal, hogyha bárhol megjelenik róla valamilyen méltatás, vagy írás. Tehát az angol sajtómegjelenés az egy mértékegység. A másik mértékegység, hogy a közönség milyen számmal jön el, a harmadik mértékegység, hogy a közönség, és a művész milyen módon vesz részt ennek a csodának a megvalósításában, ami minden esetben egy művészeti terméknek a megszületése, és az igazi nagy érték az, hogy az az esemény, az a találkozás milyen új folyamatokat indít el. Tehát, amikor a nyitókiállításunk, a Sommerset House múzeumban a magyar arany-, ezüstkincsek bemutatása volt tavaly novemberben, akkor a siker nemcsak azért volt nagy, mert 40 ezer látogatónk volt, nemcsak azért volt nagy, mert több mint 80 cikk jelent meg arról az egy kiállításról, és nemcsak a brit sajtóban, hanem nemzetközi szakirodalomban, de azért, mert egy folyamatot indított el. Most a záró kiállításunk ugyanott az Esterházy-kincsek bemutatása lesz, meghívták a Moholy-Nagy fotókiállításunkat, sőt már jövőre előkészítünk egy kortárs magyar ötvöskiállítást.

- Ez a Magyar Magic kerek egy esztendő?

- A Magyar Magic hivatalosan tavaly novemberben induló és az idén novemberig tart. 19-én és 20-án a Royal Festival Hallban zárunk, méghozzá egy klasszikus zenei és egy világzenei bemutatkozás formájában, Bogányi Gergely zongoraestje, illetve Sebestyén Márta, a Muzsikás, és Magic Feat nevű zenekar, amelyet kimondottan a Magyar Magicre hoztunk létre, ez a Celtic Feat, tehát kelta népzene és magyar cigány népzene vegyületéből egy Magic Feat nevű együttes jött létre. Már most turnéznak. Itt végül is a kultúrák találkozásáról beszélünk. Nem szabad elfelejteni, hogy az, hogy ilyen hatalmas számaink vannak, hogy több mint 300 angol méltatás jelent meg rólunk, az azért van, mert nagyon tudatosan dolgozunk a sajtóval. Most is a Time Outnak az egyik újságírójával vagyok itt, Budapesten, akit elvittem a budapesti Operaházba. Ő az egyik legnevesebb tánckritikus, megnézte a Bartók-balettet, megnézte a Mayerlinget, ami McMillen nagyon híres koreográfiája, és hallatlanul gyönyörű előadás kerekedett ebből itt, Budapesten, és mire a budapesti Opera-balett megjelenik Londonban, októberben, addigra ezek az újságírók már ezt megírják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.