Klasszikus

Feljegyzések a súgólyukból

2003.09.01. 00:00
Ajánlom
Karvezetést, valamint szolfézs-zeneelméletet tanult, de sem a katedra, sem a színpad nem vonzotta. Bányai Rita pontosan tíz esztendeje súgó az Operaházban, a következő évadtól a súgók vezetője. A napokban kezdte próbálni a Vérnászt.

Hány kiló?

– Ezt inkább nem mondom meg. Most jöttem vissza szülési szabadságról, maradjunk annyiban: bő tízessel vagyok több, mint kellene.

Nem akartam udvariatlan lenni, csupán arra voltam kíváncsi, hogy van-e a súgóknál súlykorlátozás.

– Nincs, de ha arra gondol, hogy a súgólyuk szűk, hát igaza van, elég szűk. Különösen az volt, amikor nyolc hónapos terhesen ültem benne.

A szülés előtt egy hónappal még dolgozott?

– Dolgoztam volna tovább is, csakhogy akkoriban éppen A kékszakállú herceg vára ment, és abban a darabban, a hetedik ajtónál olyan félelmetes zene szólal meg, hogy a hasamban hatalmasakat ugrott félelmében a gyerek. Akkor azt mondtam: köszönöm, most egy időre befejezem.

Szóval szűk a hely, úgyhogy Pavarotti még levezetésképpen se menjen el súgónak.

– Tényleg jobb lesz, ha más munkát keres. Még egy átlagos darab közben is fészkelődik az ember, de egy Wagner-operához már fizikum is kell.

Súlykorlátozás tehát nincs. Más feltétel?

– Zenei végzettség, valamint a német, az olasz és a francia nyelv olvasási szintű ismerete. Én a Zeneakadémián végeztem, karvezetést és szolfézs-zeneelméletet tanultam.

Miért a súgólyukat választotta a színpad helyett?

– Az opera világa nagyon vonzott, a színpad kevésbé. 1993-ban olvastam egy hirdetést, amelyben súgót kerestek az Operaházba, jelentkeztem. Behívtak próbasúgásra, megfeleltem, pedig azt megelőzően…

…utoljára az iskolában súgott.

– Ahogy mondja. Szerettem segíteni.

Amit bizonyára dörgedelmes intőkkel honoráltak a tanárok.

– Egyszer sem kaptam ezért intőt. Talán mert ügyesen csináltam.

Azóta még ügyesebb lett, hiszen meg kellett tanulnia énekelve súgni.

– Szó sincs róla. Csak prózában súgok. Én a ritmusban, a megszólalás helyében és a szövegben segítek.

Azért ismeri a dallamokat?

– Persze hogy ismerem. A legtöbb szerepet talán el tudnám énekelni, de az első néhány frázist biztosan. Furcsa előadás lenne…

Éppen elég lehet a szövegre és a ritmusra figyelnie. A súgó sohasem hibázik?

– Megesik, hogy nem eléggé koncentrált, vagy beugróként nincs mindig a helyzet magaslatán. Ilyenkor a karmester le is cserélheti, akár előadás közben is.

Azt mondja, olykor a súgó helyett is be kell ugrani. Azért furcsa szakma a magáé. Egy súgót ugyanis még a meghűlés sem döntheti le a lábáról. Dolgozni még akkor is tud, ha elmegy a hangja.

– Csakhogy a súgó nem suttog. Az nem volna segítség. Képzelje el: az énekes folyamatosan énekel, a zenekar is játszik, úgyhogy nincs mese: hangosan kell segíteni.

És sokszor?

– Itt a házban elég gyakran, de ez nem is csoda, mert itt egy-egy énekesnek annyi szerepe van, annyi mindent kell fejben tartania, hogy néha bizony leereszkedik a lila köd. Van, akinek csak némán és artikulálva szabad súgni, van, akinek még azt is mutatni kell, merre induljon. De, mondom, ez főleg a számtalan szerep miatt van.

Nagy kellemetlenségek?

– Megesett, hogy az énekes másik dallamot kezdett énekelni, a zenekar teljesen mást játszott, én vadul integettem, hogy nem ez következik. Azokban a pillanatokban litereket izzadtam.

Mit lehet ilyenkor tenni?

– A karmester segítségével össze kell fésülni a dolgot. Azzal viszont végképp nem lehet mit kezdeni, amikor például az énekesek viccből más szöveget énekelnek a próbán, aztán ez rögzül bennük.

Meséljen!

– Nem túl szalonképes.

Annál jobb.

– A Varázsfuvola egyik dialógusában Sarastro valami olyasmit mond, hogy „ennél már csak a lelked feketébb”. Amit persze próbán máshogy mondtak.

Hogyan?

– A lelket az alféllel helyettesítették. Balszerencsére az előadáson is…

Csak operát vállal?

– Zenés darabot bármit.

Egy raper azért nem volna könnyű eset.

– Neki nem is súgnék, ő tanulja meg a szöveget. Ha már abból él, hogy gyorsan, frissen, ropogósan beszél.

A premierek után a súgó is kap virágot?

– Sokszor előfordul, hogy az énekesek leadják a virágot a súgólyukba, külön megtapsolnak minket. Egyszer-kétszer még a színpadra is fel akartak hívni. Érezzük a szeretetet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.