Klasszikus

Feljegyzések a súgólyukból

2003.09.01. 00:00
Ajánlom
Karvezetést, valamint szolfézs-zeneelméletet tanult, de sem a katedra, sem a színpad nem vonzotta. Bányai Rita pontosan tíz esztendeje súgó az Operaházban, a következő évadtól a súgók vezetője. A napokban kezdte próbálni a Vérnászt.

Hány kiló?

– Ezt inkább nem mondom meg. Most jöttem vissza szülési szabadságról, maradjunk annyiban: bő tízessel vagyok több, mint kellene.

Nem akartam udvariatlan lenni, csupán arra voltam kíváncsi, hogy van-e a súgóknál súlykorlátozás.

– Nincs, de ha arra gondol, hogy a súgólyuk szűk, hát igaza van, elég szűk. Különösen az volt, amikor nyolc hónapos terhesen ültem benne.

A szülés előtt egy hónappal még dolgozott?

– Dolgoztam volna tovább is, csakhogy akkoriban éppen A kékszakállú herceg vára ment, és abban a darabban, a hetedik ajtónál olyan félelmetes zene szólal meg, hogy a hasamban hatalmasakat ugrott félelmében a gyerek. Akkor azt mondtam: köszönöm, most egy időre befejezem.

Szóval szűk a hely, úgyhogy Pavarotti még levezetésképpen se menjen el súgónak.

– Tényleg jobb lesz, ha más munkát keres. Még egy átlagos darab közben is fészkelődik az ember, de egy Wagner-operához már fizikum is kell.

Súlykorlátozás tehát nincs. Más feltétel?

– Zenei végzettség, valamint a német, az olasz és a francia nyelv olvasási szintű ismerete. Én a Zeneakadémián végeztem, karvezetést és szolfézs-zeneelméletet tanultam.

Miért a súgólyukat választotta a színpad helyett?

– Az opera világa nagyon vonzott, a színpad kevésbé. 1993-ban olvastam egy hirdetést, amelyben súgót kerestek az Operaházba, jelentkeztem. Behívtak próbasúgásra, megfeleltem, pedig azt megelőzően…

…utoljára az iskolában súgott.

– Ahogy mondja. Szerettem segíteni.

Amit bizonyára dörgedelmes intőkkel honoráltak a tanárok.

– Egyszer sem kaptam ezért intőt. Talán mert ügyesen csináltam.

Azóta még ügyesebb lett, hiszen meg kellett tanulnia énekelve súgni.

– Szó sincs róla. Csak prózában súgok. Én a ritmusban, a megszólalás helyében és a szövegben segítek.

Azért ismeri a dallamokat?

– Persze hogy ismerem. A legtöbb szerepet talán el tudnám énekelni, de az első néhány frázist biztosan. Furcsa előadás lenne…

Éppen elég lehet a szövegre és a ritmusra figyelnie. A súgó sohasem hibázik?

– Megesik, hogy nem eléggé koncentrált, vagy beugróként nincs mindig a helyzet magaslatán. Ilyenkor a karmester le is cserélheti, akár előadás közben is.

Azt mondja, olykor a súgó helyett is be kell ugrani. Azért furcsa szakma a magáé. Egy súgót ugyanis még a meghűlés sem döntheti le a lábáról. Dolgozni még akkor is tud, ha elmegy a hangja.

– Csakhogy a súgó nem suttog. Az nem volna segítség. Képzelje el: az énekes folyamatosan énekel, a zenekar is játszik, úgyhogy nincs mese: hangosan kell segíteni.

És sokszor?

– Itt a házban elég gyakran, de ez nem is csoda, mert itt egy-egy énekesnek annyi szerepe van, annyi mindent kell fejben tartania, hogy néha bizony leereszkedik a lila köd. Van, akinek csak némán és artikulálva szabad súgni, van, akinek még azt is mutatni kell, merre induljon. De, mondom, ez főleg a számtalan szerep miatt van.

Nagy kellemetlenségek?

– Megesett, hogy az énekes másik dallamot kezdett énekelni, a zenekar teljesen mást játszott, én vadul integettem, hogy nem ez következik. Azokban a pillanatokban litereket izzadtam.

Mit lehet ilyenkor tenni?

– A karmester segítségével össze kell fésülni a dolgot. Azzal viszont végképp nem lehet mit kezdeni, amikor például az énekesek viccből más szöveget énekelnek a próbán, aztán ez rögzül bennük.

Meséljen!

– Nem túl szalonképes.

Annál jobb.

– A Varázsfuvola egyik dialógusában Sarastro valami olyasmit mond, hogy „ennél már csak a lelked feketébb”. Amit persze próbán máshogy mondtak.

Hogyan?

– A lelket az alféllel helyettesítették. Balszerencsére az előadáson is…

Csak operát vállal?

– Zenés darabot bármit.

Egy raper azért nem volna könnyű eset.

– Neki nem is súgnék, ő tanulja meg a szöveget. Ha már abból él, hogy gyorsan, frissen, ropogósan beszél.

A premierek után a súgó is kap virágot?

– Sokszor előfordul, hogy az énekesek leadják a virágot a súgólyukba, külön megtapsolnak minket. Egyszer-kétszer még a színpadra is fel akartak hívni. Érezzük a szeretetet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.