Klasszikus

Félkész a kulturális tömb

Tegnap óta eggyel kevesebb a kérdőjel a Nemzeti Színház melletti millenniumi városközpont kulturális tömbjének működtetésével kapcsolatban. Hiller István kulturális miniszter a bokrétaünnepségen bejelentette: az épületegyüttes üzemeltetéséért és a hangversenyterem programjainak megszervezéséért Kiss Imre, a Vígszínház eddigi ügyvezető igazgatója lesz felelős.

A Duna-parti kulturális tömbbe jövőre három intézmény költözhet. A Ludwig Múzeum 2004 májusában, a Hagyományok Háza jövő év augusztus 20-án, a koncertterem jövő ősszel nyílik. Hiller István a tegnapi bokrétaünnepségen elmondta, döntést hozott a kulturális tömb működési modelljéről. A három intézményt befogadó épületegyüttest a minisztérium által alapított Kultúr-Part Kft. üzemelteti. A társaság vezérigazgatójának Kiss Imrét, a Vígszínház ügyvezetőjét nevezte ki tegnapi hatállyal Hiller István. A miniszter közölte, korábban szó volt arról, hogy az intézmények fölé egy szuperintendánst szerződtetnének, de ezt az elképzelést elvetette.

Kiss Imrét, aki az elmúlt években vezetői posztot töltött be többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválnál és az Operaháznál, kiváló nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező menedzsernek tekinti, ezért esett rá a választása. Hiller István kérdésünkre közölte, hogy Kiss Imre felel majd az 1800 férőhelyes koncertterem programjaiért.
Arra a felvetésre, hogy nem késő-e most összeállítani a koncertprogramot, amikor már a nagyobb sztárok naptára több évre betelt, a miniszter kifejtette: ha ezt vennénk figyelembe, akkor soha nem épülhetne új hangversenyterem, hiszen a sztárok mindig elfoglaltak. A kulturális tömb ügyeiben egyébként négyfős mûvészeti tanács segíti a miniszter munkáját. A testület tagjai: Almási Miklós esztéta, Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója; Török András kulturális menedzser és Kovalik Balázs rendező. A beruházás költsége nettó 31,2 milliárd forint.

Csengery Adrienne énekművész, a Magyar Zenei Tanács elnöke a döntést kommentálva elmondta: régóta ismeri és jó szakembernek tartja Kiss Imrét, aki "az Operaház ügyvezető igazgatójaként a háttérben, szinte észrevétlenül dolgozott, s mégis mindig minden rendben volt az általa felügyelt területen. Ha így lesz a koncertterem esetében is, akkor nincs okunk aggodalomra”. Kiss Imre egyébként már fel is vette a kapcsolatot a zenei tanáccsal és néhány ismert hangversenyrendezővel (Jakobi László, Strém Kálmán), akikkel a jövőben is rendszeresen konzultálni szeretne. Csengery Adrienne ugyanakkor sérelmezi, hogy Hiller István miniszter nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel, hanem egyszemélyi döntést hozott a koncertterem üzemeltetéséről, ami "persze az ő joga és felelőssége”.

Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója szerint "minden a tervek szerint, rendben halad”, Kiss Imre kinevezése "becsületes, korrekt eljárás”, így nincs semmi kifogása, észrevétele. "A hangversenyterem lesz a Nemzeti Filharmonikusok otthona, mi leszünk a rezidens zenekara, mi nyitjuk meg a koncerttermet, a többi nem foglalkoztat” - mondta a zongoraművész-karmester.

Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója is üdvözli a miniszter döntését. "A Kiss Imre által vezetett tavaszi fesztivál a nyolcvanas évek elején a Fesztiválzenekar fontos támasza volt - mondja -, s ami a legfontosabb: végre van valaki, akivel naptárral a kézben le lehet ülni tárgyalni.” Fischer Iván jónak tartaná, ha a Ludwig Múzeum, illetve a Hagyományok Háza programjaiért, helyiségeinek hasznosításáért is a Kiss Imre által vezetett szervezet lenne felelős.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.