Klasszikus

Félkész a kulturális tömb

Tegnap óta eggyel kevesebb a kérdőjel a Nemzeti Színház melletti millenniumi városközpont kulturális tömbjének működtetésével kapcsolatban. Hiller István kulturális miniszter a bokrétaünnepségen bejelentette: az épületegyüttes üzemeltetéséért és a hangversenyterem programjainak megszervezéséért Kiss Imre, a Vígszínház eddigi ügyvezető igazgatója lesz felelős.

A Duna-parti kulturális tömbbe jövőre három intézmény költözhet. A Ludwig Múzeum 2004 májusában, a Hagyományok Háza jövő év augusztus 20-án, a koncertterem jövő ősszel nyílik. Hiller István a tegnapi bokrétaünnepségen elmondta, döntést hozott a kulturális tömb működési modelljéről. A három intézményt befogadó épületegyüttest a minisztérium által alapított Kultúr-Part Kft. üzemelteti. A társaság vezérigazgatójának Kiss Imrét, a Vígszínház ügyvezetőjét nevezte ki tegnapi hatállyal Hiller István. A miniszter közölte, korábban szó volt arról, hogy az intézmények fölé egy szuperintendánst szerződtetnének, de ezt az elképzelést elvetette.

Kiss Imrét, aki az elmúlt években vezetői posztot töltött be többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválnál és az Operaháznál, kiváló nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező menedzsernek tekinti, ezért esett rá a választása. Hiller István kérdésünkre közölte, hogy Kiss Imre felel majd az 1800 férőhelyes koncertterem programjaiért.
Arra a felvetésre, hogy nem késő-e most összeállítani a koncertprogramot, amikor már a nagyobb sztárok naptára több évre betelt, a miniszter kifejtette: ha ezt vennénk figyelembe, akkor soha nem épülhetne új hangversenyterem, hiszen a sztárok mindig elfoglaltak. A kulturális tömb ügyeiben egyébként négyfős mûvészeti tanács segíti a miniszter munkáját. A testület tagjai: Almási Miklós esztéta, Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója; Török András kulturális menedzser és Kovalik Balázs rendező. A beruházás költsége nettó 31,2 milliárd forint.

Csengery Adrienne énekművész, a Magyar Zenei Tanács elnöke a döntést kommentálva elmondta: régóta ismeri és jó szakembernek tartja Kiss Imrét, aki "az Operaház ügyvezető igazgatójaként a háttérben, szinte észrevétlenül dolgozott, s mégis mindig minden rendben volt az általa felügyelt területen. Ha így lesz a koncertterem esetében is, akkor nincs okunk aggodalomra”. Kiss Imre egyébként már fel is vette a kapcsolatot a zenei tanáccsal és néhány ismert hangversenyrendezővel (Jakobi László, Strém Kálmán), akikkel a jövőben is rendszeresen konzultálni szeretne. Csengery Adrienne ugyanakkor sérelmezi, hogy Hiller István miniszter nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel, hanem egyszemélyi döntést hozott a koncertterem üzemeltetéséről, ami "persze az ő joga és felelőssége”.

Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója szerint "minden a tervek szerint, rendben halad”, Kiss Imre kinevezése "becsületes, korrekt eljárás”, így nincs semmi kifogása, észrevétele. "A hangversenyterem lesz a Nemzeti Filharmonikusok otthona, mi leszünk a rezidens zenekara, mi nyitjuk meg a koncerttermet, a többi nem foglalkoztat” - mondta a zongoraművész-karmester.

Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója is üdvözli a miniszter döntését. "A Kiss Imre által vezetett tavaszi fesztivál a nyolcvanas évek elején a Fesztiválzenekar fontos támasza volt - mondja -, s ami a legfontosabb: végre van valaki, akivel naptárral a kézben le lehet ülni tárgyalni.” Fischer Iván jónak tartaná, ha a Ludwig Múzeum, illetve a Hagyományok Háza programjaiért, helyiségeinek hasznosításáért is a Kiss Imre által vezetett szervezet lenne felelős.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.