Klasszikus

Félkész a kulturális tömb

Tegnap óta eggyel kevesebb a kérdőjel a Nemzeti Színház melletti millenniumi városközpont kulturális tömbjének működtetésével kapcsolatban. Hiller István kulturális miniszter a bokrétaünnepségen bejelentette: az épületegyüttes üzemeltetéséért és a hangversenyterem programjainak megszervezéséért Kiss Imre, a Vígszínház eddigi ügyvezető igazgatója lesz felelős.

A Duna-parti kulturális tömbbe jövőre három intézmény költözhet. A Ludwig Múzeum 2004 májusában, a Hagyományok Háza jövő év augusztus 20-án, a koncertterem jövő ősszel nyílik. Hiller István a tegnapi bokrétaünnepségen elmondta, döntést hozott a kulturális tömb működési modelljéről. A három intézményt befogadó épületegyüttest a minisztérium által alapított Kultúr-Part Kft. üzemelteti. A társaság vezérigazgatójának Kiss Imrét, a Vígszínház ügyvezetőjét nevezte ki tegnapi hatállyal Hiller István. A miniszter közölte, korábban szó volt arról, hogy az intézmények fölé egy szuperintendánst szerződtetnének, de ezt az elképzelést elvetette.

Kiss Imrét, aki az elmúlt években vezetői posztot töltött be többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválnál és az Operaháznál, kiváló nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező menedzsernek tekinti, ezért esett rá a választása. Hiller István kérdésünkre közölte, hogy Kiss Imre felel majd az 1800 férőhelyes koncertterem programjaiért.
Arra a felvetésre, hogy nem késő-e most összeállítani a koncertprogramot, amikor már a nagyobb sztárok naptára több évre betelt, a miniszter kifejtette: ha ezt vennénk figyelembe, akkor soha nem épülhetne új hangversenyterem, hiszen a sztárok mindig elfoglaltak. A kulturális tömb ügyeiben egyébként négyfős mûvészeti tanács segíti a miniszter munkáját. A testület tagjai: Almási Miklós esztéta, Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója; Török András kulturális menedzser és Kovalik Balázs rendező. A beruházás költsége nettó 31,2 milliárd forint.

Csengery Adrienne énekművész, a Magyar Zenei Tanács elnöke a döntést kommentálva elmondta: régóta ismeri és jó szakembernek tartja Kiss Imrét, aki "az Operaház ügyvezető igazgatójaként a háttérben, szinte észrevétlenül dolgozott, s mégis mindig minden rendben volt az általa felügyelt területen. Ha így lesz a koncertterem esetében is, akkor nincs okunk aggodalomra”. Kiss Imre egyébként már fel is vette a kapcsolatot a zenei tanáccsal és néhány ismert hangversenyrendezővel (Jakobi László, Strém Kálmán), akikkel a jövőben is rendszeresen konzultálni szeretne. Csengery Adrienne ugyanakkor sérelmezi, hogy Hiller István miniszter nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel, hanem egyszemélyi döntést hozott a koncertterem üzemeltetéséről, ami "persze az ő joga és felelőssége”.

Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója szerint "minden a tervek szerint, rendben halad”, Kiss Imre kinevezése "becsületes, korrekt eljárás”, így nincs semmi kifogása, észrevétele. "A hangversenyterem lesz a Nemzeti Filharmonikusok otthona, mi leszünk a rezidens zenekara, mi nyitjuk meg a koncerttermet, a többi nem foglalkoztat” - mondta a zongoraművész-karmester.

Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója is üdvözli a miniszter döntését. "A Kiss Imre által vezetett tavaszi fesztivál a nyolcvanas évek elején a Fesztiválzenekar fontos támasza volt - mondja -, s ami a legfontosabb: végre van valaki, akivel naptárral a kézben le lehet ülni tárgyalni.” Fischer Iván jónak tartaná, ha a Ludwig Múzeum, illetve a Hagyományok Háza programjaiért, helyiségeinek hasznosításáért is a Kiss Imre által vezetett szervezet lenne felelős.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.
Klasszikus hír

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.
Klasszikus interjú

Nagyon hiányzott a közönség – Beszélgetés Érdi Tamással

Először játszik Budapesten a járványhullámok után Érdi Tamás. Szeptember 19-én az Óbudai Társaskörben Mozart A-dúr zongoraversenyét és D-dúr Koncertrondóját adja elő az Óbudai Kamarazenekarral. A Prima Primissima-díjas művész eddig huszonhét országban koncertezett – most utazásról, az elmúlt másfél évről és sok másról mesélt.
Klasszikus ajánló

Évadnyitás Bartókkal és Ránki Fülöppel

A Nemzeti Filharmonikusok szeptember 25-ei évadnyitó hangversenyén a Müpában, Bartók Béla három arcát felvillantva, a pályája három szakaszába nyújtanak betekintést.
Klasszikus ajánló

Berlin-Budapest tengely

Szeptember 17. és 30. között megújult formában folytatódik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös tematikus fesztiválja, amelynek középpontjába ez alkalommal nem egy ország, hanem egy város – Berlin – áll.