Klasszikus

Félkész a kulturális tömb

2003.10.08. 00:00
Ajánlom
Tegnap óta eggyel kevesebb a kérdőjel a Nemzeti Színház melletti millenniumi városközpont kulturális tömbjének működtetésével kapcsolatban. Hiller István kulturális miniszter a bokrétaünnepségen bejelentette: az épületegyüttes üzemeltetéséért és a hangversenyterem programjainak megszervezéséért Kiss Imre, a Vígszínház eddigi ügyvezető igazgatója lesz felelős.

A Duna-parti kulturális tömbbe jövőre három intézmény költözhet. A Ludwig Múzeum 2004 májusában, a Hagyományok Háza jövő év augusztus 20-án, a koncertterem jövő ősszel nyílik. Hiller István a tegnapi bokrétaünnepségen elmondta, döntést hozott a kulturális tömb működési modelljéről. A három intézményt befogadó épületegyüttest a minisztérium által alapított Kultúr-Part Kft. üzemelteti. A társaság vezérigazgatójának Kiss Imrét, a Vígszínház ügyvezetőjét nevezte ki tegnapi hatállyal Hiller István. A miniszter közölte, korábban szó volt arról, hogy az intézmények fölé egy szuperintendánst szerződtetnének, de ezt az elképzelést elvetette.

Kiss Imrét, aki az elmúlt években vezetői posztot töltött be többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválnál és az Operaháznál, kiváló nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező menedzsernek tekinti, ezért esett rá a választása. Hiller István kérdésünkre közölte, hogy Kiss Imre felel majd az 1800 férőhelyes koncertterem programjaiért.
Arra a felvetésre, hogy nem késő-e most összeállítani a koncertprogramot, amikor már a nagyobb sztárok naptára több évre betelt, a miniszter kifejtette: ha ezt vennénk figyelembe, akkor soha nem épülhetne új hangversenyterem, hiszen a sztárok mindig elfoglaltak. A kulturális tömb ügyeiben egyébként négyfős mûvészeti tanács segíti a miniszter munkáját. A testület tagjai: Almási Miklós esztéta, Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója; Török András kulturális menedzser és Kovalik Balázs rendező. A beruházás költsége nettó 31,2 milliárd forint.

Csengery Adrienne énekművész, a Magyar Zenei Tanács elnöke a döntést kommentálva elmondta: régóta ismeri és jó szakembernek tartja Kiss Imrét, aki "az Operaház ügyvezető igazgatójaként a háttérben, szinte észrevétlenül dolgozott, s mégis mindig minden rendben volt az általa felügyelt területen. Ha így lesz a koncertterem esetében is, akkor nincs okunk aggodalomra”. Kiss Imre egyébként már fel is vette a kapcsolatot a zenei tanáccsal és néhány ismert hangversenyrendezővel (Jakobi László, Strém Kálmán), akikkel a jövőben is rendszeresen konzultálni szeretne. Csengery Adrienne ugyanakkor sérelmezi, hogy Hiller István miniszter nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel, hanem egyszemélyi döntést hozott a koncertterem üzemeltetéséről, ami "persze az ő joga és felelőssége”.

Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója szerint "minden a tervek szerint, rendben halad”, Kiss Imre kinevezése "becsületes, korrekt eljárás”, így nincs semmi kifogása, észrevétele. "A hangversenyterem lesz a Nemzeti Filharmonikusok otthona, mi leszünk a rezidens zenekara, mi nyitjuk meg a koncerttermet, a többi nem foglalkoztat” - mondta a zongoraművész-karmester.

Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója is üdvözli a miniszter döntését. "A Kiss Imre által vezetett tavaszi fesztivál a nyolcvanas évek elején a Fesztiválzenekar fontos támasza volt - mondja -, s ami a legfontosabb: végre van valaki, akivel naptárral a kézben le lehet ülni tárgyalni.” Fischer Iván jónak tartaná, ha a Ludwig Múzeum, illetve a Hagyományok Háza programjaiért, helyiségeinek hasznosításáért is a Kiss Imre által vezetett szervezet lenne felelős.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.