Klasszikus

Fellegi Ádám 70

2011.12.30. 14:42
Ajánlom
A lakáskoncertjeiről is híres, Liszt-díjas zongoraművész december 30-án ünnepli születésnapját.

Fellegi Ádám Budapesten született, 16 évesen nyert felvételt a Zeneakadémiára, így párhuzamosan végezte középiskolai és felsőfokú tanulmányait. Zongoraművész-tanári diplomáját 1963-ban kapta kézhez, ezután a Magyar Állami Operaház korrepetitoraként dolgozott, majd 1969-ben az Országos Filharmónia szólistája lett.

A hetvenes években több hanglemeze jelent meg, koncertezett itthon és külföldön, többek között egyetlen európaiként egy kortárs amerikai zenei verseny részvevője volt. Népszerűek voltak több művészeti ágat összekapcsoló televíziós műsorai is, amelyekben nemcsak zenében, hanem szóban is közelebb hozta a zeneműveket a nézőkhöz.

A rendszerváltás után Fellegi Ádám pályafutása új irányt vett, zenepedagógiai tevékenysége került előtérbe. Először csak barátai előtt zenélt otthonában, idővel a nagyközönség előtt is ismertek lettek házi koncertjei, amelyek helyszíne Zeneakadémiához közeli lakása. A zenei élmény mellett a közönség megismerkedhet a művek keletkezésének hátterével, társművészeti párhuzamokkal és zenei elemzésekkel, a "mesélő" arra is felhívja a figyelmet, hogy zenehallgatás közben mire lehet és kell figyelni, néha verset is mond. A nem mindennapi előadások alkalmával előfordul, hogy a zenekar és a karmester csak virtuálisan van jelen, a zongoraművész azonban élőben játssza szólamát. Egy-egy ilyen esemény célja a zene megszerettetése, példaképe Leonard Bernstein amerikai karmester ismeretterjesztő sorozata nyomán. A művész lakása igazi színházzá alakul át ilyenkor: az előszobában a falakat tükrök és plakátok díszítik, a kamra egyszerre ruhatárrá változik, a büfé-konyhában a művész által készített étel és ital is fogyasztható. Egy-egy ilyen ingyenes koncerten mintegy hatvan zenerajongó vehet részt előzetesen bejelentkezés után. A vendégkör, akik közt számosan vannak visszatérők, ma már 3500 tagot számlál.

Fellegi Ádám úgy gondolja, hogy a művész nem az embereknek, hanem saját magának játszik és akkor is ezt csinálná, ha egyedül lenne. Azt tartja, hogy a zene "valamennyi művészet koronázatlan királya" és Kodályhoz hasonlóan vallja, hogy a zenei nevelést már a születés előtt el kell kezdeni. Ennek szellemében "zenei terápiákat" tart: egy ideig rendszeresen koncertezett szülészeti klinikán, később tematikus koncertek szervezésébe kezdett; ma is tart kismama- és babakoncerteket, játszott hospice osztályokon haldoklóknak, de börtönben, javítóintézetben, sőt elmegyógyintézetben is.

Korábban nyolc szólóesten bemutatta be Beethoven összes zongoraszonátáját, Bach Das Wohltemperiertes Klavier című sorozatát, közreműködésével CD-re vitték Kodály Zoltán összes zongoraművét, magánkiadásban megjelentette Bach Goldberg-variációit és Mozart összes zongoraszonátáját szóbeli ismertetéssel az egyes darabok előtt.

A zongoraművész Fellegi Ádámot 1974-ben Rubinstein-, 1981-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 1995-ben Pro Urbe díjat kapott, tavaly pedig a Kultúraközvetítők Társasága Fehér Rózsa díjával ismerték el tevékenységét.

Mozart Török indulója a Lakáskoncertek egyikén.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.