Klasszikus

Fellegi Ádám 70

2011.12.30. 14:42
Ajánlom
A lakáskoncertjeiről is híres, Liszt-díjas zongoraművész december 30-án ünnepli születésnapját.

Fellegi Ádám Budapesten született, 16 évesen nyert felvételt a Zeneakadémiára, így párhuzamosan végezte középiskolai és felsőfokú tanulmányait. Zongoraművész-tanári diplomáját 1963-ban kapta kézhez, ezután a Magyar Állami Operaház korrepetitoraként dolgozott, majd 1969-ben az Országos Filharmónia szólistája lett.

A hetvenes években több hanglemeze jelent meg, koncertezett itthon és külföldön, többek között egyetlen európaiként egy kortárs amerikai zenei verseny részvevője volt. Népszerűek voltak több művészeti ágat összekapcsoló televíziós műsorai is, amelyekben nemcsak zenében, hanem szóban is közelebb hozta a zeneműveket a nézőkhöz.

A rendszerváltás után Fellegi Ádám pályafutása új irányt vett, zenepedagógiai tevékenysége került előtérbe. Először csak barátai előtt zenélt otthonában, idővel a nagyközönség előtt is ismertek lettek házi koncertjei, amelyek helyszíne Zeneakadémiához közeli lakása. A zenei élmény mellett a közönség megismerkedhet a művek keletkezésének hátterével, társművészeti párhuzamokkal és zenei elemzésekkel, a "mesélő" arra is felhívja a figyelmet, hogy zenehallgatás közben mire lehet és kell figyelni, néha verset is mond. A nem mindennapi előadások alkalmával előfordul, hogy a zenekar és a karmester csak virtuálisan van jelen, a zongoraművész azonban élőben játssza szólamát. Egy-egy ilyen esemény célja a zene megszerettetése, példaképe Leonard Bernstein amerikai karmester ismeretterjesztő sorozata nyomán. A művész lakása igazi színházzá alakul át ilyenkor: az előszobában a falakat tükrök és plakátok díszítik, a kamra egyszerre ruhatárrá változik, a büfé-konyhában a művész által készített étel és ital is fogyasztható. Egy-egy ilyen ingyenes koncerten mintegy hatvan zenerajongó vehet részt előzetesen bejelentkezés után. A vendégkör, akik közt számosan vannak visszatérők, ma már 3500 tagot számlál.

Fellegi Ádám úgy gondolja, hogy a művész nem az embereknek, hanem saját magának játszik és akkor is ezt csinálná, ha egyedül lenne. Azt tartja, hogy a zene "valamennyi művészet koronázatlan királya" és Kodályhoz hasonlóan vallja, hogy a zenei nevelést már a születés előtt el kell kezdeni. Ennek szellemében "zenei terápiákat" tart: egy ideig rendszeresen koncertezett szülészeti klinikán, később tematikus koncertek szervezésébe kezdett; ma is tart kismama- és babakoncerteket, játszott hospice osztályokon haldoklóknak, de börtönben, javítóintézetben, sőt elmegyógyintézetben is.

Korábban nyolc szólóesten bemutatta be Beethoven összes zongoraszonátáját, Bach Das Wohltemperiertes Klavier című sorozatát, közreműködésével CD-re vitték Kodály Zoltán összes zongoraművét, magánkiadásban megjelentette Bach Goldberg-variációit és Mozart összes zongoraszonátáját szóbeli ismertetéssel az egyes darabok előtt.

A zongoraművész Fellegi Ádámot 1974-ben Rubinstein-, 1981-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 1995-ben Pro Urbe díjat kapott, tavaly pedig a Kultúraközvetítők Társasága Fehér Rózsa díjával ismerték el tevékenységét.

Mozart Török indulója a Lakáskoncertek egyikén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.