Klasszikus

Felnőtt a Danubia zenekar

2004.01.08. 00:00
Ajánlom
Magyar táncok címmel jelent meg a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar első CD-je, amelyet várhatóan világszerte terjesztenek. Az együttes 1993-as alapításakor kevesen gondolták, hogy az akkor tizenkilenc éves karmester-jelölt, Héja Domonkos kezdeményezése ilyen komoly és eredményes lesz. A működésének második évtizedébe lépő zenekarnak most már az a legfontosabb célja, hogy az "ifjúsági" jelzőt elhagyva, teljes értékű felnőtt társulattá váljon. Ennek pénzügyi-gazdasági háttere azonban egyelőre nem tisztázott.

Héja Domonkos még nem volt húszéves, amikor elérkezettnek látta az időt, hogy évfolyamtársaiból, barátaiból létrehozza a Danubiát. Ma már ő is elismeri, hogy az első két-három évben nagyon tapasztalatlanok voltak, s ezért koncertjeik többnyire ad hoc jelleggel szerveződtek, tudatos repertoárválasztásra, műsorpolitika kialakítására még nem volt lehetőség. 1995-ben azonban sikerült elérniük, hogy a Magyarországon hatalmas népszerűségnek örvendő Kobajasi Ken-Icsiró vezényelje az együttest a kongresszusi központban, s ez a koncert elindított egy folyamatot. ’96-tól már önálló zeneakadémiai bérleti sorozattal vannak jelen a hangversenyéletben, s olyan művészek is szívesen dolgoztak együtt a Danubia zenekarral, mint Kocsis Zoltán, Kovács János, Lukács Ervin, Rico Saccani, Jurij Szimonov és Vásáry Tamás.

A hazai sikerek után külföldi meghívások következtek: a zenekar koncertet adott a Saarland fesztiválon, a valenciai nemzetközi fesztiválon, a zürichi Tonhalléban, a berlini Young Euro Classic keretében, az ulmi Donaufesten, a hannoveri világkiállításon, illetve a Vatikánban, a pápa jelenlétében. Évek óta fellépnek a Budapesti Tavaszi Fesztiválon – legutóbb a világhírű brit karmester, Sir Neville Marriner vezényletével -, és a próbatermüknek otthont adó Fáklya Klubban is rendeznek koncerteket.

A kilencvenes évek közepétől – a művészi munka mellett – egyre fontosabbá vált, hogy valamiféle minimális biztonságot, állandó anyagi forrást teremtsenek az együttes számára. Munkájukat évek óta jelentő összeggel támogatja a Pannon GSM, 2001-ben pedig az akkori kulturális miniszter, Rockenbauer Zoltán kezdeményezésére megkapták a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet, ami három éven át (vagyis 2004 végéig) évi 45 millió forint költségvetési támogatást jelent. A minisztériumi és magánszponzori támogatásban nyilván az is szerepet játszott, hogy Héja Domonkos 1998-ban megnyerte a Magyar Televízió IX. Nemzetközi Karmesterversenyét, s ezáltal neve országosan ismertté vált, vezető hazai szimfonikus zenekaroktól kapott koncertmeghívásokat.

A Danubia tavaly ünnepelte tizedik születésnapját, s ebből az alkalomból az alapító művészeti vezető, Héja Domonkos Liszt-díjat vehetett át. A 2003 májusában lezajlott jubileumi koncerten – Brahms, Beethoven és Respighi kompozíciói mellett – ősbemutatóként hangzott el ugyancsak nagyon fiatal, huszonnyolc éves zeneszerző, Gyöngyösi Levente kifejezetten erre az alkalomra komponált, Verkündigung című műve. Október 1-én, a zene világnapján a Danubia volt a főszereplő Weiner Leó Csongor és Tünde című művének hangversenytermi előadásán, és közreműködnek az Erkel Színházban látható Hommage a Dohnányi című balett előadásain. A tavalyi év másik fontos eseménye volt az együttes első "igazi" – vagyis kereskedelmi forgalomban is megjelenő – CD-jének megszületése. A Magyar táncok (Dances from Hungary) című albumon Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Weiner Leó, Dohnányi Ernő, Bartók Béla és Kodály Zoltán tánckompozíciói kaptak helyet, Batta András zenetörténész tematikus szerkesztésében. A CD megjelentetésére – ez a hazai gyakorlatban ritkaság – egy "multi" magyar képviselete, a Warner Music Hungary vállalkozott, s ez esélyt adhat arra, hogy a Danubia neve, produkciója a nemzetközi katalógusokba is bekerüljön. A Warnerrel három éves szerződést kötöttek, így idén és jövőre is várható egy-egy újabb lemez.

A Danubia működésének kezdeti időszakában kettős célt tűztek ki: egyrészt azt szerették volna, hogy kortársaik, a huszonévesek megszeressék a klasszikus zenét és rendszeres koncertlátogatóvá váljanak; másrészt olyan kompozíciók bemutatását tervezték, amelyek jelentős értéket képviselnek, de a magyar közönség körében mégis ismeretlenek. Héja Domonkos azt mondja, ez a két cél továbbra is fontos számukra, de a közeljövőben azt is szeretnék elérni, hogy a zenekar – az "ifjúsági" megjelölést elhagyva – teljes értékű, "felnőtt" együttessé váljon. Az egyesületi formában működő Danubia jelenlegi költségvetéséből ez még nem lehetséges: egy főállású szimfonikus zenekar fenntartásához évente legalább 150 millió forint szükséges.

Zenészutánpótlás Európában

A nyugat-európai országok többségében létezik legalább egy olyan ifjúsági szimfonikus zenekar, amelyet közpénzből, állami vagy önkormányzati forrásból tartanak fenn. Az ilyen együttesek vezetőjévé általában egy idősebb, tekintélyes karmestert kérnek fel, akinek hírneve, presztízse segíti a fiatal muzsikusok pályakezdését. Az Európai Unió Ijfúsági Szimfonikus Zenekarának például a világhírű zongoraművész és karmester, Vladimir Ashkenazy a zeneigazgatója. A magyar Danubia zenekar különlegessége, hogy az alapító karmester és művészeti vezető ugyanabba a korosztályba tartozik, mint a zenészek. Az sem szokásos, hogy egy ifjúsági zenekar tagjai tíz éven át együtt maradnak, s később főállású, felnőtt együttessé válnak. A hasonló nyugati zenekarokban két-három évente a teljes tagság kicserélődik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Klasszikus

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.