Klasszikus

Felpörgő kulturális évadok

Javában zajlik Nagy-Britanniában a Magyar Magic, félúton járnak az őszi hollandiai kulturális évad előkészületei, és hamarosan válogatja a zsűri az oroszországi magyar kulturális évad programjait is. A kulturális tárca az idei költségvetéséből több mint 900 millió forintot szán a rendezvényekre.

Tavaly novemberben indult a nagy-britanniai magyar kulturális évad, a Magyar Magic, és eddig több mint 350 ezren voltak kíváncsiak a különböző eseményekre. A programkínálattal sikerült meghódítani a vezető helyi lapokat és a televíziókat is. Az évad márciustól számított második harmadát uralják az irodalmi, színházi rendezvények, de tartanak koncerteket és tárlatokat is. "Az ilyen hosszú rendezvénysorozatnál gyakran előfordul, hogy az erős kezdés után visszaesés következik. Nálunk ez nem lehet így, hiszen márciustól júniusig több mint száz eseményt rendezünk Londonban és más vidéki városokban" – mondta Békés Pál, a Magyar Magic művészeti kurátora. Ma a Londoni Magyar Kulturális Központban Nemes Nagy Ágnes Ekhnáton éjszakája című válogatott költeményeit tartalmazó kötetét mutatják be George Szirtes fordításában. Április elején pedig Esterházy Péter Harmonia Caelestis című művét mutatja be Tibor Fischer, a kötetet Judith Sollosy fordította. Május elején jelenik meg Londonban a negyven kortárs szerző alkotásaiból George Szirtes és Vajda Miklós által válogatott magyar költészeti és prózai antológia a Random House kiadásában. Május 1-jén, éppen az európai uniós csatlakozásunk napján mutatja be Londonban a Caird Company társulata az Arcola Színházban Parti Nagy Lajos fanyar színművét, a Mauzóleumot. Szintén még tavasszal Cambridge-ben az egyetemi könyvtárban tartanak egy nagyszabású Hungarica-kiállítást.

Vérnász és Nádas-fotók Hollandiában

A hollandiai magyar kulturális évad hivatalosan szeptember végén kezdődik és december közepéig tart, de már nyáron is több előrendezvényt tartanak Amszterdamban és fél tucat holland városban. Török András, a rendezvénysorozat főkurátora lapunknak elmondta, a tavaly nyáron meghirdetett újsághirdetésre több mint negyven magánszemély és csoport jelentkezett, de csak néhány állja a versenyt a magyar szakkurátorok és a jelentős holland intézmények javaslataival. Jelenleg kétszer annyi programot tudnak ajánlani a holland partnereknek, mint amennyit a rendelkezésre álló hazai állami támogatásból finanszírozni lehet. A pályázatnál nagyon szigorú feltételeket szabtak, rendelkezni kellett például holland meghívással vagy konkrét kapcsolattal. Néhány szerződést már megkötöttek, eldőlt például, hogy a hágai fotómúzeumban rendezik meg Nádas Péter válogatását klasszikus magyar fotográfiáiból. "Először a hollandok jelentkeztek, mivel ismerik Nádas Pétert mint írót, ezért szívesen kiállítanák néhány képét, s erre felajánlottak nyolcvan négyzetméternyi kiállítási területet. Aztán kiutaztunk Hollandiába, megmutattuk a fotóalbumát, és ma már ott tartunk, hogy az általa válogatott és az őt inspiráló klasszikus fotókból álló tárlat több mint ötszáz négyzetméteren látható majd. Emellett az ő képei is szerepelnek a kiállításon, és lesz könyvbemutatója is" – mondta Török András.
Az amszterdami operában látható majd Szokolay Sándor Vérnász című műve három estén át. Orosz István grafikáit a hágai Escher Múzeumban tekinthetik majd meg a holland érdeklődők. A Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Contertgebouw-ban lép fel, a Nemzeti Filharmonikusok a hágai Anton Philips Zaalban adnak koncertet. Meghívták Hollandiába Pintér Béla színházi társulatát és a Krétakör Színházat is.

A fesztiválzenekart Moszkvában is kedvelik

A magyar és orosz kulturális évad megrendezéséről február elején írt alá megállapodást a két ország szaktárcájának vezetője. Szvák Gyula főkurátor lapunknak elmondta, a magyar művészek 2005. első felében mutatkoznak be Oroszországban, ezt követően rendezik meg a magyarországi orosz évadot. Még idén, október végén mindkét országban előfesztiváli héten hívják fel a figyelmét a közel fél évig tartó programsorozatra. A Budapesti Fesztiválzenekar ad ünnepi koncertet Moszkvában. Az évad több száz résztvevőjét az általunk nyújtott kínálatból választják ki a kinti rendezvénysorozat szervezői. A világhírű előadók mellé a magyar szervezők pályázat útján szeretnék megtalálni a többi fellépőt.

Névjegy milliókért

A kulturális tárca Névjegyünk Európában című hangzatos szlogennel látta el a külföldi magyar kulturális évadok sorozatát és a magyarországi jelentősebb eseményeket. A kormányzati takarékosság nem érinti a programot – mondta kérdésünkre Schneider Márta helyettes államtitkár. Az idei költségvetésből a Magyar Magicre 500 millió, a holland kulturális évadra 350 millió forint jut. A Magyar Magic költségvetésének legalább ötven százalékát a brit fél állja, és a hollandok is jelentős anyagi segítséget adnak. Török András reméli, hogy sikerül holland magánszponzorokat megnyerni, akik a magyar állami támogatás egyharmadnyi összegével kiegészítik a keretet. Az orosz évadnál a magyar és oroszországi helyszínen a házigazda állja a vendéglátás költségeit, a küldő fél a művészek fellépti díját, útiköltségét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Színház

Szarka Gábor büszke: „az utolsó simításokat” végzik

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, naphegyi campusának csütörtöki sajtóbejárásán.
Zenés színház

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre” – János vitéz az Operett Online-on

Kacsóh Pongrác gyönyörű daljátékával folytatódik a Budapesti Operettszínház közvetítés-sorozata január 22-én. A Petőfi Sándor elbeszéléséből írt János vitéz Bozsik Yvette rendezésében újfajta értelmezést kap, eggyé olvad benne a túlvilági és a földi lét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus mti

Vajda Gergely a francia Ars Nova újzenei együttes rezidens művésze lett

Évente három-négy alkalommal vezényli majd az együttest, első közös koncertjükön pedig Kurtág György-művek hangzanak el.
Klasszikus ajánló

Medveczky Ádám lesz a 2022-es Újévi nyitány karnagya

A két évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel, az MTVA, a Zeneakadémia és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek összefogásával indult együttműködés a jövő évben is folytatódik. A 2022-es Újévi nyitányt Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy fogja dirigálni.
Klasszikus hír

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.
Klasszikus Film

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Klasszikus ajánló

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.