Klasszikus

Felpörgő kulturális évadok

2004.03.12. 00:00
Ajánlom
Javában zajlik Nagy-Britanniában a Magyar Magic, félúton járnak az őszi hollandiai kulturális évad előkészületei, és hamarosan válogatja a zsűri az oroszországi magyar kulturális évad programjait is. A kulturális tárca az idei költségvetéséből több mint 900 millió forintot szán a rendezvényekre.

Tavaly novemberben indult a nagy-britanniai magyar kulturális évad, a Magyar Magic, és eddig több mint 350 ezren voltak kíváncsiak a különböző eseményekre. A programkínálattal sikerült meghódítani a vezető helyi lapokat és a televíziókat is. Az évad márciustól számított második harmadát uralják az irodalmi, színházi rendezvények, de tartanak koncerteket és tárlatokat is. "Az ilyen hosszú rendezvénysorozatnál gyakran előfordul, hogy az erős kezdés után visszaesés következik. Nálunk ez nem lehet így, hiszen márciustól júniusig több mint száz eseményt rendezünk Londonban és más vidéki városokban" – mondta Békés Pál, a Magyar Magic művészeti kurátora. Ma a Londoni Magyar Kulturális Központban Nemes Nagy Ágnes Ekhnáton éjszakája című válogatott költeményeit tartalmazó kötetét mutatják be George Szirtes fordításában. Április elején pedig Esterházy Péter Harmonia Caelestis című művét mutatja be Tibor Fischer, a kötetet Judith Sollosy fordította. Május elején jelenik meg Londonban a negyven kortárs szerző alkotásaiból George Szirtes és Vajda Miklós által válogatott magyar költészeti és prózai antológia a Random House kiadásában. Május 1-jén, éppen az európai uniós csatlakozásunk napján mutatja be Londonban a Caird Company társulata az Arcola Színházban Parti Nagy Lajos fanyar színművét, a Mauzóleumot. Szintén még tavasszal Cambridge-ben az egyetemi könyvtárban tartanak egy nagyszabású Hungarica-kiállítást.

Vérnász és Nádas-fotók Hollandiában

A hollandiai magyar kulturális évad hivatalosan szeptember végén kezdődik és december közepéig tart, de már nyáron is több előrendezvényt tartanak Amszterdamban és fél tucat holland városban. Török András, a rendezvénysorozat főkurátora lapunknak elmondta, a tavaly nyáron meghirdetett újsághirdetésre több mint negyven magánszemély és csoport jelentkezett, de csak néhány állja a versenyt a magyar szakkurátorok és a jelentős holland intézmények javaslataival. Jelenleg kétszer annyi programot tudnak ajánlani a holland partnereknek, mint amennyit a rendelkezésre álló hazai állami támogatásból finanszírozni lehet. A pályázatnál nagyon szigorú feltételeket szabtak, rendelkezni kellett például holland meghívással vagy konkrét kapcsolattal. Néhány szerződést már megkötöttek, eldőlt például, hogy a hágai fotómúzeumban rendezik meg Nádas Péter válogatását klasszikus magyar fotográfiáiból. "Először a hollandok jelentkeztek, mivel ismerik Nádas Pétert mint írót, ezért szívesen kiállítanák néhány képét, s erre felajánlottak nyolcvan négyzetméternyi kiállítási területet. Aztán kiutaztunk Hollandiába, megmutattuk a fotóalbumát, és ma már ott tartunk, hogy az általa válogatott és az őt inspiráló klasszikus fotókból álló tárlat több mint ötszáz négyzetméteren látható majd. Emellett az ő képei is szerepelnek a kiállításon, és lesz könyvbemutatója is" – mondta Török András.
Az amszterdami operában látható majd Szokolay Sándor Vérnász című műve három estén át. Orosz István grafikáit a hágai Escher Múzeumban tekinthetik majd meg a holland érdeklődők. A Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Contertgebouw-ban lép fel, a Nemzeti Filharmonikusok a hágai Anton Philips Zaalban adnak koncertet. Meghívták Hollandiába Pintér Béla színházi társulatát és a Krétakör Színházat is.

A fesztiválzenekart Moszkvában is kedvelik

A magyar és orosz kulturális évad megrendezéséről február elején írt alá megállapodást a két ország szaktárcájának vezetője. Szvák Gyula főkurátor lapunknak elmondta, a magyar művészek 2005. első felében mutatkoznak be Oroszországban, ezt követően rendezik meg a magyarországi orosz évadot. Még idén, október végén mindkét országban előfesztiváli héten hívják fel a figyelmét a közel fél évig tartó programsorozatra. A Budapesti Fesztiválzenekar ad ünnepi koncertet Moszkvában. Az évad több száz résztvevőjét az általunk nyújtott kínálatból választják ki a kinti rendezvénysorozat szervezői. A világhírű előadók mellé a magyar szervezők pályázat útján szeretnék megtalálni a többi fellépőt.

Névjegy milliókért

A kulturális tárca Névjegyünk Európában című hangzatos szlogennel látta el a külföldi magyar kulturális évadok sorozatát és a magyarországi jelentősebb eseményeket. A kormányzati takarékosság nem érinti a programot – mondta kérdésünkre Schneider Márta helyettes államtitkár. Az idei költségvetésből a Magyar Magicre 500 millió, a holland kulturális évadra 350 millió forint jut. A Magyar Magic költségvetésének legalább ötven százalékát a brit fél állja, és a hollandok is jelentős anyagi segítséget adnak. Török András reméli, hogy sikerül holland magánszponzorokat megnyerni, akik a magyar állami támogatás egyharmadnyi összegével kiegészítik a keretet. Az orosz évadnál a magyar és oroszországi helyszínen a házigazda állja a vendéglátás költségeit, a küldő fél a művészek fellépti díját, útiköltségét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.