Klasszikus

Félsikerű múltidézés

2005.06.08. 00:00
Ajánlom
Amikor a Vaya Con Dios tavaly – csaknem egy évtizedes hallgatás után – The Promise (Az ígéret) című stúdióalbumával visszatért az európai popszcéna körforgásába, joggal remélhettük, hogy Dani Klein énekesnő és muzsikustársai az új évezredbe is át tudják menteni azokat az értékeket, melyeket a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején felmutattak, közvetítettek.

A belga zenekar mindig kitűnt a slágerlistákon felbukkanó előadók szürke tömegéből; mindenekelőtt azzal, hogy sajátos, könnyen azonosítható, ibériai gyökerekből táplálkozó dallamvilágához nem a popcsapatoktól megszokott felszínes szövegek, hanem mélyebb tartalmat is hordozó, elgondolkodtató verssorok társultak. A The Promise is ezt az irányt követi, bár az már a lemez első meghallgatásakor kiderült, hogy nincsenek rajta olyan emblematikus dalok, mint a Vaya Con Dios aranykorát jelentő Don’t Cry for Louie, Time Flies vagy Heading for a Fall.

Margit-szigeti koncertjük sajnos nem igazolta az előzetes várakozásokat. Elsősorban azért nem, mert nosztalgiabuli lett belőle, ahol a publikum örömmel fedezte fel (s Danivel együtt énekelte) a régi klasszikusokat, de mérsékelt érdeklődéssel hallgatta az új CD számait. Egy ilyen – a popszakmában tipikus – helyzetben a zenészeknek az a feladatuk, hogy felépítsenek egy olyan dramaturgiát és hangzásképet, ami egy pillanatra sem engedi lankadni a közönség figyelmét. Úgy érzem, a Vaya Con Dios kísérletet sem tett erre: a legegyszerűbb megoldást választotta, amikor két-három számos blokkokban cserélgette a tíz-tizenöt éves és a tavalyi dalokat. A cigányzenei motívumok előtérbe helyezése is rossz választás volt. Napjainkban, amikor szerencsére Európa-szerte virágzik a roma zenekultúra, amatőr próbálkozás ebből – megfelelő tárgyi tudás híján – valamiféle koloritot, színezőanyagot átvenni. A végeredmény szakmai bukás lehet, ami a gipsy jazz egykori belga legendája, Django Reinhardt honfitársaitól különösen kínos.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra