Klasszikus

Félsikerű múltidézés

2005.06.08. 00:00
Ajánlom
Amikor a Vaya Con Dios tavaly – csaknem egy évtizedes hallgatás után – The Promise (Az ígéret) című stúdióalbumával visszatért az európai popszcéna körforgásába, joggal remélhettük, hogy Dani Klein énekesnő és muzsikustársai az új évezredbe is át tudják menteni azokat az értékeket, melyeket a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején felmutattak, közvetítettek.

A belga zenekar mindig kitűnt a slágerlistákon felbukkanó előadók szürke tömegéből; mindenekelőtt azzal, hogy sajátos, könnyen azonosítható, ibériai gyökerekből táplálkozó dallamvilágához nem a popcsapatoktól megszokott felszínes szövegek, hanem mélyebb tartalmat is hordozó, elgondolkodtató verssorok társultak. A The Promise is ezt az irányt követi, bár az már a lemez első meghallgatásakor kiderült, hogy nincsenek rajta olyan emblematikus dalok, mint a Vaya Con Dios aranykorát jelentő Don’t Cry for Louie, Time Flies vagy Heading for a Fall.

Margit-szigeti koncertjük sajnos nem igazolta az előzetes várakozásokat. Elsősorban azért nem, mert nosztalgiabuli lett belőle, ahol a publikum örömmel fedezte fel (s Danivel együtt énekelte) a régi klasszikusokat, de mérsékelt érdeklődéssel hallgatta az új CD számait. Egy ilyen – a popszakmában tipikus – helyzetben a zenészeknek az a feladatuk, hogy felépítsenek egy olyan dramaturgiát és hangzásképet, ami egy pillanatra sem engedi lankadni a közönség figyelmét. Úgy érzem, a Vaya Con Dios kísérletet sem tett erre: a legegyszerűbb megoldást választotta, amikor két-három számos blokkokban cserélgette a tíz-tizenöt éves és a tavalyi dalokat. A cigányzenei motívumok előtérbe helyezése is rossz választás volt. Napjainkban, amikor szerencsére Európa-szerte virágzik a roma zenekultúra, amatőr próbálkozás ebből – megfelelő tárgyi tudás híján – valamiféle koloritot, színezőanyagot átvenni. A végeredmény szakmai bukás lehet, ami a gipsy jazz egykori belga legendája, Django Reinhardt honfitársaitól különösen kínos.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.