Klasszikus

Feltérképezni a hangokat

2015.01.22. 12:00
Ajánlom
Nagy sikerrel mutatták be a Zeneakadémián Bogányi Gergely új fejlesztésű zongoráját a magyar kultúra napja előestéjén. A csodazongoráról a Kossuth-díjas zongoraművésszel beszélgettünk. INTERJÚ

- Miért fontos, hogy ez a hangszer elkészülhetett, és mi az érdeme?

- Hosszú és lassan érlelődő folyamat volt, amíg idáig eljutottunk, azt hiszem, hogy legelőször húsz évvel ezelőtt beszélgettem a barátaimmal arról, hogy érdemes volna elkészíteni egy igazi új zongorát. Ez az elképzelés sokáig álom maradt, mígnem elkezdtünk turnézni zongoratechnikus-mester barátommal, a néhai Bükki Attilával. Ő ebben az időben vont be abba témába, hogy milyen is egy zongora belülről, hogyan szól jól egy hangszer, hogy szól jobban, mikor szól szebben, milyen módon kapunk szép hangot, egyenes hangot, mi az, amitől lebeg a hang, pontosan hogyan működik a technika, mitől nem egészen kényelmes a billentyűzet. Rengeteg átbeszélgetett éjszaka van mögöttünk. Rendkívül inspiráló volt az a környezet, ahogy Bükki Attila megismertette velem a zongora lelkivilágát, aminek hatására fokozatosan elkezdtünk fejleszteni.  

- Milyen újdonságokra figyeltetek fel a fejlesztés során?

- Sok év telt el mire eljutottunk arra a pontra, hogy kifejlesszünk egy olyan karbonkompozit rezonáns lapot, ami helyettesíteni tudja az eredetileg fából készült rezonánst. 2012 januárjában ezt az új elemet az akkori hagyományos zongorámba építettük bele. Mondanom sem kell, hogy egy egészen különleges hangzásélménynek voltunk a tanúi, ami arra késztetett bennünket, hogy folytassuk a munkát. Ezután építettük meg a prototípust.

- Mennyire vagy elégedett a most bemutatott hangszerrel?

- Valójában azt mondhatom, hogy talán sosem éreztem még magam elégedettnek életem során, ellenben az is igaz, hogy amit megálmodtunk, többé-kevésbé létre is hoztuk. Itt természetesen csakis csapatmunkáról beszélhetünk, minden egyes szakembernek megvolt a saját felelőssége a fejlesztőmérnöktől kezdve, a főtechnikuson át, a zongoramechanikusig és a designerig.

- Hány darab hangszer készült el?

- Gyakorlatilag most három darab ilyen zongora létezik, ha az előprototípust is ide számítom. Az első hangszer még a hagyományos formával, de az új rezonánssal rendelkezik. A teljes egészében kész zongorából tehát kettőt gyártottunk, ezek egyikén játszottam a bemutatón. A formával kapcsolatban hangsúlyozni szeretném, hogy nem design hangszerről van szó, hiszen sok esetben történik, hogy egy meglévő konstrukciót öltöztetnek új alakba. A Bogányi-zongora esetében mi a hang értelmét kezdtük kutatni, a hang tisztaságát szertettük volna tovább finomítani.

- Voltak ismereteitek a Pleyel és a Peugeot által közösen kifejlesztett hangszerről?

- A fejlesztést a nulláról kezdtük, vagyis semmilyen modellnek a működő elméleti részét nem vettük át. A csapat teljesen új menzúra számításokat végzett, ami azt jelenti, hogy hónapokig csak a számok bűvöletében léteztünk és konzultáltunk a hang tudományos feltérképezése érdekében. Ezzel párhuzamosan alakult a forma, amellyel együtt azt gondolom, hogy a zongora egy saját entitást alkot. Két dolgot tartok fontosnak a formával kapcsolatban. A hangszer lába a hagyományostól eltérően itt hangvetőként működik, így a megfelelő irányba haladnak azok a lefele terjedő hangok, amelyek egyébként szétszóródnának. A másik dolog a forma spirituális része, vagyis már a megjelenés egyfajta lebegést közöl, egyfajta spirituális utazást, ami egyébként akkor is következik, ha a művész leül a hangszer mellé, hiszen az nem egy földhözragadt materialista nyelvezet, hanem elsősorban a lélekhez szól. Ezt a szellemiséget tükrözi a formavilág is.  

- A zongora elsősorban Bogányi Gergelynek készült, vagy a zongoraiparhoz szerettél volna hozzátenni egy olyan valamit, ami eddig nem volt?

- Ez egy nagyszerű kérdés, azt hiszem, hogy igazából egyik sem. Egy olyan elképzelésről van szó, ami kísérletet tesz arra, hogy a zongoráról mint hangszerről egy új nézőpontot adjon a kollégáknak, a közönségnek és a zenekedvelőknek. Az én szerepen ebben pedig a koncertfellépésekhez hasonlítható közvetítő, katalizáló szerep. A cél az volt, hogy maga a zongora gyönyörűen szóljon és mutasson egy olyan kvalitást az új anyagoknak és a technikának köszönhetően, ami eddig még nem volt jelen a zongoraiparban. A zongora felépítése nem változott nagyjából száz éve, ezért az új anyagok felfedezésével kötelességünk azon gondolkodni, hogy Liszt szellemiségében hogyan lehet valamit megújítani, a hagyományok tiszteletének a megtartása mellett.

- Milyen terveitek vannak az értékesítéssel kapcsolatban? Ezeket a feladatokat is te koordinálod?

Jelentős mennyiségű érdeklődő van, akik egy része komoly érdeklődő. Ők már a bemutató előtt is felbukkantak.  Ez részben magyar, sokkal inkább pedig külföldi érdeklődés. A nemzetközi bemutatót tekintve nagyon sokat jelent nekünk, hogy a Milánói Expón a magyar pavilonban találkozhatnak majd a hangszerrel az érdeklődők. Magyar művészek koncertjeit lehet majd hallani a kiállításon márciusban, május elsejétől pedig a pavilon előadótermében áll majd a hangszer.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Kodály Aperitif – kultúrszomjoltó napok egy kivételes helyszínen

Szabadtéren ünneplik a pécsi Kodály Központ 10 éves évfordulóját, egy vadonatúj, színes rendezvénysorozattal, amelyen hűsítő kortyokban ízlelhetjük meg az irodalom, a zene zamatát. Színvonalas kulturális és gasztronómiai élményeket kínálnak az egész családnak.
Klasszikus interjú

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Klasszikus magazin

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.