Klasszikus

Felújítják a Bolsoj Színházat

2005.03.19. 00:00
Ajánlom
Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta a moszkvai Bolsoj Színház felújítási terveit. Az idén júliustól várhatóan 2008 elejéig tartó munkálatok becsült költségei közel egymilliárd dollárt tesznek ki.

A felújítás gondolata már az 1980-as években felmerült, de főként az anyagi erőforrások hiánya miatt a terv nem valósult meg. Az épület bejárása után Putyin kijelentette: egy pillantás is elég annak megállapításához, hogy az épület réges régen megérett a felújításra, és megígérte, hogy a kormány figyelemmel kíséri majd a munkálatokat annak érdekében, hogy a kitűzött időpontra átadhassák a közönségnek a megújult színházat.

Egy 1856-os tűzeset után a Bolsoj belsejét ugyan felújították, a színfalak mögötti területek azonban szűkek és sötétek. Az elektromos vezetékeket, amelyek helyenként kötegekben csüngenek a falon, az 1940-es évek óta nem cserélték ki. A munkálatok ideje alatt a Bolsoj társulatai abban az új épületben fognak játszani, amelyet a renoválásra gondolva már korábban felépítettek, s amelyet pár éve már használnak is a művészek.

A moszkvai épület felújításával párhuzamosan a szentpétervári Marinszkij Színházat is renoválni fogják. A mintegy négyszáznegyven-millió dollárba kerülő munkálatok várhatóan szintén 2008 elejére – Putyin elnöki ciklusának végére – fejeződnek be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.