Klasszikus

Felújították hazánk legrégebbi orgonáját

2008.05.01. 00:00
Ajánlom
A bécsi Johann Woeckerl mester építette 1633-ban Sopronban a Szent György templom orgonáját, amelyet öt év alatt újítottak fel. Az ünnepélyes átadásra április 27-én került sor, ahol Dr. Paskai László bíboros, érsek megáldotta a hangszert, és Hajdók Judit orgonaművész, a restaurálás vezetője meg is szólaltatta azt.

1674-ben az eredetileg evangélikusoknak helyet adó templomot a jezsuiták kapták meg, akik rövidesen hozzáfogtak az épület és az orgona átépítéséhez. Míg a hangszer külső megjelenése megváltozott, addig a belső szerkezeten ekkor még jelentős átalakítás nem történt.

Az első világháború folyamán be kellett szolgáltatni a homlokzat ónsípjait, amely sokat rontott a hangszer állapotán. A világégés utáni felújítást Césár Gyula soproni orgonaépítő végezte, szakmailag megkérdőjelezhető módon.

1957-ben azonban jelentős átalakításon esett át az orgona. Koncertezésre alkalmassá tették a hagszert úgy, hogy a régi orgona részeit épen hagyták. A tervező Soproni József, a kivitelező pedig a Fővárosi Hangszerkészítő Vállalat Orgonaüzeme volt.

A mostani restaurálás során a hangszert az eredeti állapotában állították helyre. A felújítás 25 millió forintba került, amelyből 12 millió a hívek adományaiból származik, 10 milliót pályázaton nyertek, a fennmaradő összeget az önkormányzat ajánlotta fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.