Klasszikus

Felújították hazánk legrégebbi orgonáját

2008.05.01. 00:00
Ajánlom
A bécsi Johann Woeckerl mester építette 1633-ban Sopronban a Szent György templom orgonáját, amelyet öt év alatt újítottak fel. Az ünnepélyes átadásra április 27-én került sor, ahol Dr. Paskai László bíboros, érsek megáldotta a hangszert, és Hajdók Judit orgonaművész, a restaurálás vezetője meg is szólaltatta azt.

1674-ben az eredetileg evangélikusoknak helyet adó templomot a jezsuiták kapták meg, akik rövidesen hozzáfogtak az épület és az orgona átépítéséhez. Míg a hangszer külső megjelenése megváltozott, addig a belső szerkezeten ekkor még jelentős átalakítás nem történt.

Az első világháború folyamán be kellett szolgáltatni a homlokzat ónsípjait, amely sokat rontott a hangszer állapotán. A világégés utáni felújítást Césár Gyula soproni orgonaépítő végezte, szakmailag megkérdőjelezhető módon.

1957-ben azonban jelentős átalakításon esett át az orgona. Koncertezésre alkalmassá tették a hagszert úgy, hogy a régi orgona részeit épen hagyták. A tervező Soproni József, a kivitelező pedig a Fővárosi Hangszerkészítő Vállalat Orgonaüzeme volt.

A mostani restaurálás során a hangszert az eredeti állapotában állították helyre. A felújítás 25 millió forintba került, amelyből 12 millió a hívek adományaiból származik, 10 milliót pályázaton nyertek, a fennmaradő összeget az önkormányzat ajánlotta fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.