Klasszikus

Felújították hazánk legrégebbi orgonáját

2008.05.01. 00:00
Ajánlom
A bécsi Johann Woeckerl mester építette 1633-ban Sopronban a Szent György templom orgonáját, amelyet öt év alatt újítottak fel. Az ünnepélyes átadásra április 27-én került sor, ahol Dr. Paskai László bíboros, érsek megáldotta a hangszert, és Hajdók Judit orgonaművész, a restaurálás vezetője meg is szólaltatta azt.

1674-ben az eredetileg evangélikusoknak helyet adó templomot a jezsuiták kapták meg, akik rövidesen hozzáfogtak az épület és az orgona átépítéséhez. Míg a hangszer külső megjelenése megváltozott, addig a belső szerkezeten ekkor még jelentős átalakítás nem történt.

Az első világháború folyamán be kellett szolgáltatni a homlokzat ónsípjait, amely sokat rontott a hangszer állapotán. A világégés utáni felújítást Césár Gyula soproni orgonaépítő végezte, szakmailag megkérdőjelezhető módon.

1957-ben azonban jelentős átalakításon esett át az orgona. Koncertezésre alkalmassá tették a hagszert úgy, hogy a régi orgona részeit épen hagyták. A tervező Soproni József, a kivitelező pedig a Fővárosi Hangszerkészítő Vállalat Orgonaüzeme volt.

A mostani restaurálás során a hangszert az eredeti állapotában állították helyre. A felújítás 25 millió forintba került, amelyből 12 millió a hívek adományaiból származik, 10 milliót pályázaton nyertek, a fennmaradő összeget az önkormányzat ajánlotta fel.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Mediterrán utazás várja a közönséget a Concerto Budapest koncertjén

Dél-európai témájú zeneművek hangzanak el a december 11-én a Müpában rendezett koncerten, Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatójában Baráti Kristóf működik közre.
Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.