Klasszikus

Felvétel az ifjúsági EU-zenekarba

2005.08.26. 00:00
Ajánlom
Ismét felvételt hirdet az Európai Unió Ifjúsági Zenekara. Olyan 14-23 év közötti fiatalok jelentkezését várják december 15-ig, akik szívesen játszanának a nemzetközi együttesben.

A 140 tagú zenekart huszonnyolc éve alapították az Egyesült Királyságban azzal a céllal, hogy összegyűjtse az Európai Unió legtehetségesebb fiatal zenészeit, továbbá lehetőséget adjon nekik arra, hogy a legnagyobb muzsikusokkal dolgozzanak együtt. Az Európai Bizottság, a tagállamok kormányai és magánszponzorok segítségével fenntartott zenekarban évente tartanak meghallgatást. A sikeres felvételi egy évadra szóló tagságot jelent, tehát aki ismét a zenekar tagja szeretne lenni, annak újra részt kell vennie a megmérettetésen. Minden tagországban tartanak meghallgatásokat – ha sok a jelentkező, előzetes válogatást is. Az utóbbiakon az adott ország neves muzsikusai, zenei szakértői alkotják a zsűrit, az innen továbbjutott jelentkezőket pedig mindenhol a zenekar két képviselője hallgatja meg, ők mondják ki a végső szót. Az EU-tagállamokból évente nagyjából négyezren jelentkeznek a 140 helyre.

Magyarországon az első próbajátékokat 2003 őszén és 2004 tavaszán tartották a 2004–2005-ös évadra. Ekkor több mint százan jelentkeztek, végül ketten, Berán Gábor (hegedű) és Toma László (brácsa) jutottak be a zenekarba, további három fiatal várólistára került. A 2005–2006-os évadra már jóval kevesebben jelentkeztek, így nem volt szükség előválogatásra.

Az idén februárban megrendezett felvételin szokás szerint egy szabadon választott és egy kötelező darabot kellett a jelentkezőknek eljátszaniuk. Az EUYO-t David Strange koncertmester és Prof. Eckart Hübner képviselték, akik tartaléklistára választottak hét muzsikust, és úgy döntöttek, hogy a zenekar magyar tagja a következő évadban Loboczky Balázs (hegedű) lesz. Így ebben az évben ő vehet részt a zenekar munkájában, amely nem folyamatosan, hanem kurzusok formájában működik: a tavaszi és a nyári szünetben általában kéthetes periódusokban gyűlnek össze a zenészek Európa egy-egy városában. A fiatalok a nagyzenekari próbák mellett szekciókban is dolgoznak vezető európai zenekarok és konzervatóriumok oktatóival. A próbaidőszak után egy legfeljebb tíz fellépésből álló turné következik a világ nagyvárosaiban. Budapesten eddig csupán egy alkalommal járt a zenekar: 2003-ban ők adták a Tavaszi Fesztivál záró koncertjét.

Az EUYO tagjai nem kapnak fizetést, de az utazás, a szállás teljes ellátással és persze az oktatás ingyenes számukra. Ennek rendkívül nagy az értéke, hiszen az EUYO jelenlegi zenei igazgatója Vladimír Ashkenazy, az elmúlt években pedig olyan neves vendégkarmesterekkel dolgoztak együtt, mint Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Zubin Mehta, Solti György, vagy a szólisták közül Barbara Hendricks, Nigel Kennedy, Lord Yehudi Menuhin. Így talán nem is annyira meglepő, hogy a tapasztalatok szerint a legtöbb EUYO zenész hivatásos muzsikussá válik, és sokan kapnak közülük állást Európa vezető zenekarainál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.