Klasszikus

Felvétel az ifjúsági EU-zenekarba

2005.08.26. 00:00
Ajánlom
Ismét felvételt hirdet az Európai Unió Ifjúsági Zenekara. Olyan 14-23 év közötti fiatalok jelentkezését várják december 15-ig, akik szívesen játszanának a nemzetközi együttesben.

A 140 tagú zenekart huszonnyolc éve alapították az Egyesült Királyságban azzal a céllal, hogy összegyűjtse az Európai Unió legtehetségesebb fiatal zenészeit, továbbá lehetőséget adjon nekik arra, hogy a legnagyobb muzsikusokkal dolgozzanak együtt. Az Európai Bizottság, a tagállamok kormányai és magánszponzorok segítségével fenntartott zenekarban évente tartanak meghallgatást. A sikeres felvételi egy évadra szóló tagságot jelent, tehát aki ismét a zenekar tagja szeretne lenni, annak újra részt kell vennie a megmérettetésen. Minden tagországban tartanak meghallgatásokat – ha sok a jelentkező, előzetes válogatást is. Az utóbbiakon az adott ország neves muzsikusai, zenei szakértői alkotják a zsűrit, az innen továbbjutott jelentkezőket pedig mindenhol a zenekar két képviselője hallgatja meg, ők mondják ki a végső szót. Az EU-tagállamokból évente nagyjából négyezren jelentkeznek a 140 helyre.

Magyarországon az első próbajátékokat 2003 őszén és 2004 tavaszán tartották a 2004–2005-ös évadra. Ekkor több mint százan jelentkeztek, végül ketten, Berán Gábor (hegedű) és Toma László (brácsa) jutottak be a zenekarba, további három fiatal várólistára került. A 2005–2006-os évadra már jóval kevesebben jelentkeztek, így nem volt szükség előválogatásra.

Az idén februárban megrendezett felvételin szokás szerint egy szabadon választott és egy kötelező darabot kellett a jelentkezőknek eljátszaniuk. Az EUYO-t David Strange koncertmester és Prof. Eckart Hübner képviselték, akik tartaléklistára választottak hét muzsikust, és úgy döntöttek, hogy a zenekar magyar tagja a következő évadban Loboczky Balázs (hegedű) lesz. Így ebben az évben ő vehet részt a zenekar munkájában, amely nem folyamatosan, hanem kurzusok formájában működik: a tavaszi és a nyári szünetben általában kéthetes periódusokban gyűlnek össze a zenészek Európa egy-egy városában. A fiatalok a nagyzenekari próbák mellett szekciókban is dolgoznak vezető európai zenekarok és konzervatóriumok oktatóival. A próbaidőszak után egy legfeljebb tíz fellépésből álló turné következik a világ nagyvárosaiban. Budapesten eddig csupán egy alkalommal járt a zenekar: 2003-ban ők adták a Tavaszi Fesztivál záró koncertjét.

Az EUYO tagjai nem kapnak fizetést, de az utazás, a szállás teljes ellátással és persze az oktatás ingyenes számukra. Ennek rendkívül nagy az értéke, hiszen az EUYO jelenlegi zenei igazgatója Vladimír Ashkenazy, az elmúlt években pedig olyan neves vendégkarmesterekkel dolgoztak együtt, mint Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Zubin Mehta, Solti György, vagy a szólisták közül Barbara Hendricks, Nigel Kennedy, Lord Yehudi Menuhin. Így talán nem is annyira meglepő, hogy a tapasztalatok szerint a legtöbb EUYO zenész hivatásos muzsikussá válik, és sokan kapnak közülük állást Európa vezető zenekarainál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.