Klasszikus

Fémből faragott táncjáték

2005.04.26. 00:00
Ajánlom
A Steel sajtóanyaga azt írja, hogy az ExperiDance Tánctársulat éltető, hozzáértő és leghitelesebb kritikusa a közönség. Ezek után nem tudom eldönteni, hogy vajon hitelesnek és hozzáértőnek tarthatom-e magamat, mert bár a közönség része vagyok, de kritikát is írok.

Ennél nagyobb fejtörést csak az okoz nekem, hogy miről is szól a Steel – A fém legendája. Az ötletgazda és forgatókönyvíró Manfredo Cicigoi szerint "egy történelem előtti korban" a fém két, sziámi ikrekként összenőtt szelleme egy barlang mélyén raboskodott. A szabadulás után egy professzor, az asszisztense és egy gnóm végigüldözi az emberiség történelmén a két szellemet, akik közben egymással is harcba keverednek, mert az egyikük maga a Jó, a másikuk pedig a megtestesült Gonosz. Ha esetleg megakad a cselekményfolyam, a NOX együttes szólóénekesnője mikrofont ragad, és elénekel egy szerelmes dalt.

A fém a közös Akhilleusz pajzsában, az erényövben, a talicskában, a vekkerórában, a lokomotív belsejében, a fémkeretes üvegajtóban és a fanyelű baltában. A fémtárgyak megjelenéseit viaskodó vagy menekülő szólisták és kartáncosok kísérik, akik ritmusképleteket kopognak minden végtagjukkal, esetleg párostánc-motívumok előadásával kísérleteznek. Román Sándor valamikor kitűnő táncokat komponált, színpadi műveiből áradt a könnyedség, a humor. Román éltető, hiteles nézője szeretnék lenni újra, ezért abban reménykedem, hogy a Steel nem az alkotói fantáziájának végleges berozsdásodását fémjelzi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.