Klasszikus

Fenegyerekek egymás közt

2004.01.15. 00:00
Ajánlom
Baj, hogy Varnus Xavért nem lehet úgy fogadni, mint egyszerű műsorgazdát, ha komolyzenei ismeretterjesztésre adja a fejét. Akik gyanakodnak rá, ebben is a blöfföt keresik, akik gyanakvás nélkül utálják, ebben is a megbotránkoztatást, akik pedig szeretik, azok ebben is a játékot, hogy aztán mindjárt meg is bocsássák.

Az MTV hosszú szünet utáni első, az egész magyar televíziós univerzumban pedig egyetlen komolyzenei műsorának indulásában talán tényleg bosszantóan sok volt a körítés és sallang – blöff vagy botránkoztatás –, de erre az utolsó, e heti Utókor Ítéletére, már más is vonatkozik. Nem mintha már egy pillanatra sem bomlana meg zene és anekdota egyensúlya, nem mintha nem volna, akinek Mozart félisteni vetületéből ennyi ne lenne sok, zenei szakkérdésekből ennyi ne lenne kevés. Nem mintha nem volna, aki ne óhajtaná cenzúrázni magát ezt a félistenséget is, hogy ne legyen benne semmi félsátániság (ha már ez az év amúgy is a cenzúra jegyében indul), és ezenképpen tartozzon hozzá kevesebb hálószobatitok, kevesebb bulvárfordulat és sokkal több pátosz, különösen olyan művek említése alkalmából, melyekben a félisten azért mégiscsak Istent keresi. Szóval, most is volt mit a műsornak fölróni, ha mást nem, hát a hosszát. Mert akármilyen szűkszavú volna is műsorgazda-orgonaművészünk, éppen a megvillantott mozarti mélységekhez mérve nevetségesen semmi a néhány percnyi illusztráció, ha zenének és mesének, szexnek és végítéletnek mind bele kell férnie egy bővített televíziós félórába.

És mindez már mégsem akkora baj. A műsor még nem tisztult le, de tisztulóban van, és van egy nem jelentéktelen apróság, ami a hibákat ellensúlyozza. Csak annyi, hogy Varnus Xavér komolyan gondolja. Ha életéről szól, ha pletykalapnak nyilatkozik, ha vadul túlhajtja a hétköznapi őszinteséget, ez sosem biztos. Mozartról viszont úgy tűnik, nem tud másképp beszélni. Csak nagyon komolyan, annak az embernek a lelkesültségével, akinek ez fontos, és aki akarja, hogy másoknak is fontos legyen. Nem nagy eset, hogy zeneművész szereti a zenét. De az igen, hogy a maga számára minden- áron szavakat keressen rá, és e szavakkal egyszerű televíziós közönséget győzködjön, és nem is játékosan, de szinte kétségbeesetten csapongjon egy titokzatos élet horrorba és szerelmi bohózatba illő részletei között, hogy huszonöt perc múlva higgye el a néző, mindez összefügg: és gyors, félelmetes átmenettel néhány taktusnyi Rekviem-szilánkból a zseni igenis megsejthető. Olyan és akkora zseni, amekkorának az orgonaművész és térben-időben távoli tanúságtévői látják, Ingmar Bergmantól Sören Kierkegaardig. Bárki mondhatja, ez a játék akkor is reménytelen és felelőtlen. Csak ismételni lehet: Varnus komolyan gondolja. A komolyság átjön. A komolyság mentség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.