Klasszikus

Fenegyerekek egymás közt

2004.01.15. 00:00
Ajánlom
Baj, hogy Varnus Xavért nem lehet úgy fogadni, mint egyszerű műsorgazdát, ha komolyzenei ismeretterjesztésre adja a fejét. Akik gyanakodnak rá, ebben is a blöfföt keresik, akik gyanakvás nélkül utálják, ebben is a megbotránkoztatást, akik pedig szeretik, azok ebben is a játékot, hogy aztán mindjárt meg is bocsássák.

Az MTV hosszú szünet utáni első, az egész magyar televíziós univerzumban pedig egyetlen komolyzenei műsorának indulásában talán tényleg bosszantóan sok volt a körítés és sallang – blöff vagy botránkoztatás –, de erre az utolsó, e heti Utókor Ítéletére, már más is vonatkozik. Nem mintha már egy pillanatra sem bomlana meg zene és anekdota egyensúlya, nem mintha nem volna, akinek Mozart félisteni vetületéből ennyi ne lenne sok, zenei szakkérdésekből ennyi ne lenne kevés. Nem mintha nem volna, aki ne óhajtaná cenzúrázni magát ezt a félistenséget is, hogy ne legyen benne semmi félsátániság (ha már ez az év amúgy is a cenzúra jegyében indul), és ezenképpen tartozzon hozzá kevesebb hálószobatitok, kevesebb bulvárfordulat és sokkal több pátosz, különösen olyan művek említése alkalmából, melyekben a félisten azért mégiscsak Istent keresi. Szóval, most is volt mit a műsornak fölróni, ha mást nem, hát a hosszát. Mert akármilyen szűkszavú volna is műsorgazda-orgonaművészünk, éppen a megvillantott mozarti mélységekhez mérve nevetségesen semmi a néhány percnyi illusztráció, ha zenének és mesének, szexnek és végítéletnek mind bele kell férnie egy bővített televíziós félórába.

És mindez már mégsem akkora baj. A műsor még nem tisztult le, de tisztulóban van, és van egy nem jelentéktelen apróság, ami a hibákat ellensúlyozza. Csak annyi, hogy Varnus Xavér komolyan gondolja. Ha életéről szól, ha pletykalapnak nyilatkozik, ha vadul túlhajtja a hétköznapi őszinteséget, ez sosem biztos. Mozartról viszont úgy tűnik, nem tud másképp beszélni. Csak nagyon komolyan, annak az embernek a lelkesültségével, akinek ez fontos, és aki akarja, hogy másoknak is fontos legyen. Nem nagy eset, hogy zeneművész szereti a zenét. De az igen, hogy a maga számára minden- áron szavakat keressen rá, és e szavakkal egyszerű televíziós közönséget győzködjön, és nem is játékosan, de szinte kétségbeesetten csapongjon egy titokzatos élet horrorba és szerelmi bohózatba illő részletei között, hogy huszonöt perc múlva higgye el a néző, mindez összefügg: és gyors, félelmetes átmenettel néhány taktusnyi Rekviem-szilánkból a zseni igenis megsejthető. Olyan és akkora zseni, amekkorának az orgonaművész és térben-időben távoli tanúságtévői látják, Ingmar Bergmantól Sören Kierkegaardig. Bárki mondhatja, ez a játék akkor is reménytelen és felelőtlen. Csak ismételni lehet: Varnus komolyan gondolja. A komolyság átjön. A komolyság mentség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.