Klasszikus

Fényáradat C-ben – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje

2022.01.05. 14:30
Ajánlom
Vanhal és Mozart művei szerepelnek a Nemzeti Filharmonikusok január 6-i koncertjén, melyen a Jupiter-szimfónia is felcsendül, Rajna Martin vezényletével.

Ismerős és ismeretlen találkozására épít a Nemzeti Filharmonikusok Jupiter című koncertje január 6-án a Zeneakadémián. Az est Johann Baptist Vanhal kevéssé ismert bécsi kötődésű cseh zeneszerző egy darabjával indul, majd két Mozart-mű következik.

Johann Baptist Vanhal nagyjából Mozart kortársa volt, habár sokkal hosszabb élet adatott neki, 1739-ben született Nechanicében és 1813-ban halt meg Bécsben.

A két komponista jól ismerte egymást, Mozart igen nagyra tartotta cseh kollégájának szimfóniáit, és együtt is muzsikáltak, Haydnnel és Dittersdorffal vonósnégyest alakítottak.

Vanhal legalább 73 szimfóniát írt, melyek közül a Comista melléknevet viselő C-dúr szimfónia az egyik legismertebb, 1775-78 között keletkezhetett. Három tétele különböző érzelmi állapotokat mutat be: az első a reményt, a második a sóhajokat és a levert hangulatot, a harmadik pedig egy kesergő bevezető után örömteli fináléval zárja a művet.

A koncert első részének második felében Ránki Dezső játssza majd Mozart 24. (c-moll) zongoraversenyét. A műfaj egyik legnépszerűbb darabja, amiért Beethoven és Brahms is rajongott, az egyike a zeneszerző mindössze kettő, mollban írt zongoraversenyének (a másik a baljós hangulatú d-moll zongoraverseny), és valamennyi közül a legnagyobb apparátust vonultatja fel.

A szünet után visszatér a fényesség, legalábbis a hangnemet illetően, Mozart 41. (C-dúr) szimfóniája hangzik el, mely a komponista utolsó és leghosszabb darabja ebben a műfajban. Bár az ötlet nem magától Mozarttól, hanem egy londoni impresszáriótól származik (egy jó reklámszlogennek már akkor is nagy hatása volt),

a darab Jupiter néven vált ismertté, és nem is lehetne az istenek uránál találóbb hasonlattal élni,

olyan ragyogó ünnepélyességgel és magával ragadó erővel szólal meg. A Nemzeti Filharmonikusok koncertjén Rajna Martin személyében egy olyan ifjú művész vezényli majd a zenekar, akinek temperamentumához kiválóan illik a szimfónia karaktere.

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Kapcsolódó

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.

Jupiter – a Nemzeti Filharmonikusok koncertje
január 6. 19:30, Zeneakadémia

Vanhal: C-dúr („Comista”) szimfónia
Mozart: 24. (c-moll) zongoraverseny, K. 491

Mozart: 41. (C-dúr) szimfónia, K. 551 („Jupiter”)

Km.: Ránki Dezső (zongora)
Vezényel: Rajna Martin

Fejléckép: Rajna Martin (fotó/forrás: Felvégi Andrea)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.