Klasszikus

Fényáradat C-ben – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje

2022.01.05. 14:30
Ajánlom
Vanhal és Mozart művei szerepelnek a Nemzeti Filharmonikusok január 6-i koncertjén, melyen a Jupiter-szimfónia is felcsendül, Rajna Martin vezényletével.

Ismerős és ismeretlen találkozására épít a Nemzeti Filharmonikusok Jupiter című koncertje január 6-án a Zeneakadémián. Az est Johann Baptist Vanhal kevéssé ismert bécsi kötődésű cseh zeneszerző egy darabjával indul, majd két Mozart-mű következik.

Johann Baptist Vanhal nagyjából Mozart kortársa volt, habár sokkal hosszabb élet adatott neki, 1739-ben született Nechanicében és 1813-ban halt meg Bécsben.

A két komponista jól ismerte egymást, Mozart igen nagyra tartotta cseh kollégájának szimfóniáit, és együtt is muzsikáltak, Haydnnel és Dittersdorffal vonósnégyest alakítottak.

Vanhal legalább 73 szimfóniát írt, melyek közül a Comista melléknevet viselő C-dúr szimfónia az egyik legismertebb, 1775-78 között keletkezhetett. Három tétele különböző érzelmi állapotokat mutat be: az első a reményt, a második a sóhajokat és a levert hangulatot, a harmadik pedig egy kesergő bevezető után örömteli fináléval zárja a művet.

A koncert első részének második felében Ránki Dezső játssza majd Mozart 24. (c-moll) zongoraversenyét. A műfaj egyik legnépszerűbb darabja, amiért Beethoven és Brahms is rajongott, az egyike a zeneszerző mindössze kettő, mollban írt zongoraversenyének (a másik a baljós hangulatú d-moll zongoraverseny), és valamennyi közül a legnagyobb apparátust vonultatja fel.

A szünet után visszatér a fényesség, legalábbis a hangnemet illetően, Mozart 41. (C-dúr) szimfóniája hangzik el, mely a komponista utolsó és leghosszabb darabja ebben a műfajban. Bár az ötlet nem magától Mozarttól, hanem egy londoni impresszáriótól származik (egy jó reklámszlogennek már akkor is nagy hatása volt),

a darab Jupiter néven vált ismertté, és nem is lehetne az istenek uránál találóbb hasonlattal élni,

olyan ragyogó ünnepélyességgel és magával ragadó erővel szólal meg. A Nemzeti Filharmonikusok koncertjén Rajna Martin személyében egy olyan ifjú művész vezényli majd a zenekar, akinek temperamentumához kiválóan illik a szimfónia karaktere.

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Kapcsolódó

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.

Jupiter – a Nemzeti Filharmonikusok koncertje
január 6. 19:30, Zeneakadémia

Vanhal: C-dúr („Comista”) szimfónia
Mozart: 24. (c-moll) zongoraverseny, K. 491

Mozart: 41. (C-dúr) szimfónia, K. 551 („Jupiter”)

Km.: Ránki Dezső (zongora)
Vezényel: Rajna Martin

Fejléckép: Rajna Martin (fotó/forrás: Felvégi Andrea)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.