Klasszikus

Fényáradat C-ben – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje

2022.01.05. 14:30
Ajánlom
Vanhal és Mozart művei szerepelnek a Nemzeti Filharmonikusok január 6-i koncertjén, melyen a Jupiter-szimfónia is felcsendül, Rajna Martin vezényletével.

Ismerős és ismeretlen találkozására épít a Nemzeti Filharmonikusok Jupiter című koncertje január 6-án a Zeneakadémián. Az est Johann Baptist Vanhal kevéssé ismert bécsi kötődésű cseh zeneszerző egy darabjával indul, majd két Mozart-mű következik.

Johann Baptist Vanhal nagyjából Mozart kortársa volt, habár sokkal hosszabb élet adatott neki, 1739-ben született Nechanicében és 1813-ban halt meg Bécsben.

A két komponista jól ismerte egymást, Mozart igen nagyra tartotta cseh kollégájának szimfóniáit, és együtt is muzsikáltak, Haydnnel és Dittersdorffal vonósnégyest alakítottak.

Vanhal legalább 73 szimfóniát írt, melyek közül a Comista melléknevet viselő C-dúr szimfónia az egyik legismertebb, 1775-78 között keletkezhetett. Három tétele különböző érzelmi állapotokat mutat be: az első a reményt, a második a sóhajokat és a levert hangulatot, a harmadik pedig egy kesergő bevezető után örömteli fináléval zárja a művet.

A koncert első részének második felében Ránki Dezső játssza majd Mozart 24. (c-moll) zongoraversenyét. A műfaj egyik legnépszerűbb darabja, amiért Beethoven és Brahms is rajongott, az egyike a zeneszerző mindössze kettő, mollban írt zongoraversenyének (a másik a baljós hangulatú d-moll zongoraverseny), és valamennyi közül a legnagyobb apparátust vonultatja fel.

A szünet után visszatér a fényesség, legalábbis a hangnemet illetően, Mozart 41. (C-dúr) szimfóniája hangzik el, mely a komponista utolsó és leghosszabb darabja ebben a műfajban. Bár az ötlet nem magától Mozarttól, hanem egy londoni impresszáriótól származik (egy jó reklámszlogennek már akkor is nagy hatása volt),

a darab Jupiter néven vált ismertté, és nem is lehetne az istenek uránál találóbb hasonlattal élni,

olyan ragyogó ünnepélyességgel és magával ragadó erővel szólal meg. A Nemzeti Filharmonikusok koncertjén Rajna Martin személyében egy olyan ifjú művész vezényli majd a zenekar, akinek temperamentumához kiválóan illik a szimfónia karaktere.

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Kapcsolódó

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.

Jupiter – a Nemzeti Filharmonikusok koncertje
január 6. 19:30, Zeneakadémia

Vanhal: C-dúr („Comista”) szimfónia
Mozart: 24. (c-moll) zongoraverseny, K. 491

Mozart: 41. (C-dúr) szimfónia, K. 551 („Jupiter”)

Km.: Ránki Dezső (zongora)
Vezényel: Rajna Martin

Fejléckép: Rajna Martin (fotó/forrás: Felvégi Andrea)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Budapesten rendezik meg a Simándy Énekversenyt

Szegedről az Eiffel Műhelyházba költözik a nagy hagyományú Simándy József Énekverseny. A huszonötödik jubileumát ünneplő megmérettetésen június 3. és 8 között mérkőzhetnek meg a fiatal énekesek.
Klasszikus lapszemle

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Klasszikus gyász

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.