Klasszikus

Fényes siker

2007.07.02. 00:00
Ajánlom
Várdai István, a 21 éves csellista a rangos harmadik helyezést nyerte el a zenei versenyek olimpiáján, a Moszkvában megrendezett XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Zenei Versenyen, és a Nemzetközi Csajkovszkij Jótékonysági Alapítvány, a legkiválóbb előadónak járó egyetlen különdíját is magáénak tudhatja.

A siker értékét fokozza, hogy az 1958 óta négyévenként megrendezett verseny döntőjébe utoljára az 1960-as években jutott be magyar hangszeres művész. Az idei megmérettetés június 13. és 30. között zajlott, a záróhangversenyre július 1-jén került sor. A versenyen négy kategóriában - zongora, hegedű, cselló, női és férfi énekes - mérték össze erejüket a fiatal művészek. A csellóversenyre a 212 jelentkező közül negyvenet hívtak meg. A magyar versenyző mellett az orosz Szergej Antonov, Alekszandr Buzlov és Jevgenyij Rumjancev, valamint a svájci Pia David és az örmény Narek Ahnazarján jutott be a döntőbe. Az első helyen Antonov (Natalja Sahovszkaja tanítványa), a másodikon Buzlov végzett.

Várdai István az elődöntőben és a középdöntőben Fülei Balázs zongorista, az LFZE IV. éves hallgatója közreműködésével szerepelt. Fülei Balázs a zsűri egyhangú döntésével elnyerte a verseny legjobb zongorakísérőjének járó díjat. A csellóművész a június 28-i döntőben Csajkovszkij: Változatok egy Rokokó témára című művét, valamint Sosztakovics: I. csellóversenyét adta elő a konzervatórium zenekarával. A verseny ünnepi záróhangversenyén, július 1-jén Várdai István Csajkovszkij: Pezzo Capriccioso című bravúros művét adta elő Fülei Balázs zongorakíséretével.

Várdai István jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem III. éves hallgatója, professzora Mező László Kossuth-díjas gordonkaművész. Várdai István nyolc évesen kezdett el zenét tanulni, és öt éve koncertezik rendszeresen. Fellépett már egyebek között Németországban, Japánban, Olaszországban és Hollandiában. Több neves versenyen győzött, ő nyerte meg 2003-ban az ausztriai Brahms-versenyt, a 2004-es 39. Budapesti Nemzetközi Versenyt, a 2000-es, illetve a 2003-as Nemzetközi Popper Dávid versenyt, valamint a Friss Antal Gordonkaversenyt 1996-ban. Kiemelkedő eredményéhez ezúton gratulálunk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.