Klasszikus

Fenyő László Frankfurt után Karlsruhéban tanít

2012.05.10. 15:05
Ajánlom
A csellóművész a Frankfurti Rádiózenekar szólamvezető posztját cserélte fel a karlsruhei Zeneművészeti Főiskola cselló tanszakának vezető tanári állására.

"Már korábban is tartottam mesterkurzusokat, így hamar híre ment a kinevezésemnek, ezért már hét növendék jelentkezett hozzám - mondta el Fenyő László. - Nemcsak Németországban, Európában is igen jó híre van a főiskolának, az elődöm is neves csellista volt, Martin Ostertag. Amellett, hogy pedagógusként is kiváló, különböző alapítványokban is dolgozott, amelyek hangszereket kölcsönöztek, vagy vonókat osztottak arra érdemes növendékeknek. Ezt a feladatkört is szeretném fokozatosan átvenni."

A főiskola pályázatot írt ki az állásra, így nem volt semmiféle zökkenő a tanszak átvételében, és mivelhogy az intézmény akarta megszerezni Fenyő Lászlót tanárának, a szerződésében maximálisan figyelembe veszik, hogy ő aktív koncertező művész is. Természetesen a szemeszter folyamán teljesítenie kell bizonyos óraszámot, amivel véleménye szerint nem lesz semmi probléma, hiszen nagyon szeret tanítani és pedagógiai téren is igen eredményes.

"Én is mindig azt mondtam, hogy majd, később jön el az ideje a tanításnak, addig, amíg öt évvel ezelőtt egy olasz csellista fiú meg nem keresett, hadd játsszon nekem. Belegyeztem, noha fogalmam sem volt róla, hogyan kellene tanítanom, de megpróbáltuk. Két hónapnyi intenzív tanítás után a srác megpályázott egy állást és el is nyerte az Accademia di Santa Cecilia Zenekarban - ez volt az álma." Még ekkor sem foglalkoztatta a tanítás Fenyőt, de egy másik fiatalember féléves munka után az SWR Zenekarban kapott állást. "Akkor még Ostertag volt ott a szólócsellista és az én növendékem az ő tanítványait ütötte ki a versenyben - ez gondolkoztatott el, így kezdtem tanítani."

Van, aki az alapfokú tanulmányait kezdi Fenyő Lászlónál, mások a master képzésre iratkoztak be hozzá, az érdeklődés igen széleskörű Ausztráliától Kínán át Dél-Amerikáig - jegyezte meg, az osztályban koreai, orosz, francia és német fiatalok már egyaránt vannak. Többször felvetődött, hogy budapesti Zeneakadémián is tartson mesterkurzust, de eddig nem valósult meg a hallgatók kezdeményezése.

Szonátaestjei voltak a szezonban Frankfurtban, utána Richard Strauss Don Quijotéjában játszott, Szűcs Mátéval, a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsásával és Paavo Järvi vezényletével a frankfurti Alte Operben. Koncertezett Szöulban, Oroszországban, Kínában, majd egy holland turnén vett részt, Svájcban, valamint Szerbiában lépett fel. Két hete Szentpéterváron, azután Madridban hangversenyezett, szinte heti rendszerességgel utazott a nagyvilág különböző tájaira.

Szombaton pedig az ő közreműködésével kezdődik a Végh Sándor születésének századik évfordulójára emlékező koncertek sora, amelyben délelőtt a Fesztivál Színházban Arvid Engegard, Várjon Dénes, Keller András, Klenyán Csaba, és a Keller Kvartett társaságában lép pódiumra. Egyelőre a következő szezonra nincs magyarországi koncertfelkérése.

Csajkovszkij: Rokokó-variációk, km.: Budapesti Vonósok, Fenyő László

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.