Klasszikus

Fenyő László Frankfurt után Karlsruhéban tanít

2012.05.10. 15:05
Ajánlom
A csellóművész a Frankfurti Rádiózenekar szólamvezető posztját cserélte fel a karlsruhei Zeneművészeti Főiskola cselló tanszakának vezető tanári állására.

"Már korábban is tartottam mesterkurzusokat, így hamar híre ment a kinevezésemnek, ezért már hét növendék jelentkezett hozzám - mondta el Fenyő László. - Nemcsak Németországban, Európában is igen jó híre van a főiskolának, az elődöm is neves csellista volt, Martin Ostertag. Amellett, hogy pedagógusként is kiváló, különböző alapítványokban is dolgozott, amelyek hangszereket kölcsönöztek, vagy vonókat osztottak arra érdemes növendékeknek. Ezt a feladatkört is szeretném fokozatosan átvenni."

A főiskola pályázatot írt ki az állásra, így nem volt semmiféle zökkenő a tanszak átvételében, és mivelhogy az intézmény akarta megszerezni Fenyő Lászlót tanárának, a szerződésében maximálisan figyelembe veszik, hogy ő aktív koncertező művész is. Természetesen a szemeszter folyamán teljesítenie kell bizonyos óraszámot, amivel véleménye szerint nem lesz semmi probléma, hiszen nagyon szeret tanítani és pedagógiai téren is igen eredményes.

"Én is mindig azt mondtam, hogy majd, később jön el az ideje a tanításnak, addig, amíg öt évvel ezelőtt egy olasz csellista fiú meg nem keresett, hadd játsszon nekem. Belegyeztem, noha fogalmam sem volt róla, hogyan kellene tanítanom, de megpróbáltuk. Két hónapnyi intenzív tanítás után a srác megpályázott egy állást és el is nyerte az Accademia di Santa Cecilia Zenekarban - ez volt az álma." Még ekkor sem foglalkoztatta a tanítás Fenyőt, de egy másik fiatalember féléves munka után az SWR Zenekarban kapott állást. "Akkor még Ostertag volt ott a szólócsellista és az én növendékem az ő tanítványait ütötte ki a versenyben - ez gondolkoztatott el, így kezdtem tanítani."

Van, aki az alapfokú tanulmányait kezdi Fenyő Lászlónál, mások a master képzésre iratkoztak be hozzá, az érdeklődés igen széleskörű Ausztráliától Kínán át Dél-Amerikáig - jegyezte meg, az osztályban koreai, orosz, francia és német fiatalok már egyaránt vannak. Többször felvetődött, hogy budapesti Zeneakadémián is tartson mesterkurzust, de eddig nem valósult meg a hallgatók kezdeményezése.

Szonátaestjei voltak a szezonban Frankfurtban, utána Richard Strauss Don Quijotéjában játszott, Szűcs Mátéval, a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsásával és Paavo Järvi vezényletével a frankfurti Alte Operben. Koncertezett Szöulban, Oroszországban, Kínában, majd egy holland turnén vett részt, Svájcban, valamint Szerbiában lépett fel. Két hete Szentpéterváron, azután Madridban hangversenyezett, szinte heti rendszerességgel utazott a nagyvilág különböző tájaira.

Szombaton pedig az ő közreműködésével kezdődik a Végh Sándor születésének századik évfordulójára emlékező koncertek sora, amelyben délelőtt a Fesztivál Színházban Arvid Engegard, Várjon Dénes, Keller András, Klenyán Csaba, és a Keller Kvartett társaságában lép pódiumra. Egyelőre a következő szezonra nincs magyarországi koncertfelkérése.

Csajkovszkij: Rokokó-variációk, km.: Budapesti Vonósok, Fenyő László

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Klasszikus

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Klasszikus kritika

Történetek dallamokban, képekben, szavakban – ilyen volt a Fesztivál Akadémia Budapest

A hangszeres zene kiemelkedő jelentőségű előadói idén is felkeresték Budapestet, július 15. és 24. között került sor a Fesztivál Akadémia Budapest idei koncertsorozatára, amely során változatos karakterű hangversenyeken ismerkedhetett meg a hallgatóság a kamarazene gyöngyszemeivel.
Klasszikus kritika

Egyik szemem sír…

Megtartották Peter Caelen zongoraművész szólóestjét Keszthelyen, a Klassz a pARTon! Fesztivál keretében. Gyenge Enikő beszámolója.
Klasszikus ajánló

Fantasztikus látványvilággal vár az Attila opera a Margitszigeten

Legendák, titkok, múlt és jövő. 400 nm ledfal, 21. századi látványtechnika, filmes hatás. Varázslatos animációs környezet idézi meg a kor hangulatát Verdi monumentális és szenvedélyes zenéjével a magyar vonatkozású operában augusztus 12-én és 14-én a Margitszigeti Színház hatalmas színpadán.
Klasszikus ajánló

Vonósnégyesek Eszterházán

Haydnt játszani és hallgatni Eszterházán egyaránt egyedülálló élmény. A Haydneum sorozatában ezúttal kiemelkedő vonósnégyeseink muzsikálnak a fertődi Esterházy-kastély Apolló-termében augusztus minden hétvégéjén.