Klasszikus

Fénypontjához ért a Zeneakadémia ünnepi évada

2015.11.13. 09:12
Ajánlom
Látványos meglepetésekkel kísért formabontó sajtótájékoztatón mutatta be a 140 éves Zeneakadémia a 2015/16-os ünnepi évad tavaszi koncertkínálatát és nyolc új bérletét. A Liszt Ferenc téren olyan csillagok lépnek fel jövőre, mint Joshua Bell, vagy Anna Prohaska, és már sötétedés után is gyönyörködhetünk a patinás intézmény homlokzatában.

1875. november 14-én indult el a Zeneakadémia első tanéve, s vele az a fordulatokban gazdag történet, amely a Liszt Ferenc téri szecessziós zenepalotában iskolateremtő művésztanárok és kivételesen tehetséges tanítványok révén teljesedett ki és tette világhírűvé a magyar zenekultúrát. Világszínvonalú oktatás és koncertélet kettőse: ez az a Liszt-örökség, amely szellemében a fennállásának kerek évfordulóját ünneplő Zeneakadémia működik, és amit a 2015/16 ünnepi évad is fénytörésbe helyez. A 140 évvel ezelőtti alapítás előtt tiszteleg a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara november 15-i koncertje, melyen az intézmény négy legnagyobb hatású tanáregyéniségének – Liszt, Bartók, Dohnányi és Kodály – egy-egy műve szólal meg. A napokban érkezett félútjához a Batta András és Kovács Sándor zenetörténész professzorok által vezetett A tegnap Zeneakadémiájacímű előadás-sorozat, illetve kezdődik el Bogányi Gergely és a Keller Kvartett fellépésével a Legendás koncertek bérlet, mely öt elsöprő sikert arató, megrendítő, korszakos jelentőségű hangverseny műsorát eleveníti fel.

Zeneakademia-sajtotajekoztato-151112-foto-Fazekas-Istvan-3

Zeneakademia-sajtotajekoztato-151112-foto-Fazekas-Istvan-3 (Fotó/Forrás: Fazekas István)

A Zeneakadémia – a Zene, 140 éve című, a Solti Terem melletti Átriumban ingyenesen látogatható fotókiállítás húsz tablón mutatja be a Zeneakadémia páratlan történetét, a Zeneakadémia épületeinek metamorfózisát, és az intézmény közelmúltját. Az Erkel és Liszt által létrehozott „világra szóló” intézmény egyetemi rangjához méltó módon, tudományos téren is aktív. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kutatási portfólióját reprezentálja a születésnapra elkészült Szekvenciáktól a szimfóniákig – tanulmányok Liszt, Bartók és Ligeti 140 éves Zeneakadémiája tiszteletére című különleges kötet.

A tradíciók ápolása és őrzése mellett azt sem szabad szem elől tévesztenünk, hogy Liszt egy folyamatosan megújulni képes világpolgár volt. Ezt a nyitottságot közvetítettük eddig is, és visszük át a 2016-os évre is

– mondta dr. Vigh Andrea a jubileum alkalmából megtartott 2015. november 12-i sajtóeseményen. A Zeneakadémia rektora beszédét követően ünnepélyesen felavatta a Zeneakadémia rekonstrukciós projektjének egyik utolsó elemeként elkészült díszkivilágítást. A legmodernebb technikát képviselő hatásvilágítás mostantól minden este fényárba borítja a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri főhomlokzatát. A díszkivilágítás első felkapcsolását a Rézvúfós Tanszak diákjai tették emlékezetessé, akik Hőna Gusztáv harsonaművész-professzor vezetésével Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című művéből az Ötödik ajtó feltárulását jelző korál részleteit szólaltatták meg.

Feloldhatatlan ellentét feszül Bartók külseje és belseje között. Egy kalapos, ősz hajú, szemüveges, aktatáskát cipelő kis professzorocska, aki ha zongorázik, olyan lesz, mint egy vulkán

– idézte Kocsis Zoltán szavait Szabó Stein Imre, aki a Bartók alkatát a 140. születésnapját ünneplő intézmény lényegével állította párhuzamba.

A tradíció és az innováció között feszülő kettősség adja az alapját a munkánknak, hiszen több erőtérben kell egyszerre jelen lennie a Zeneakadémiának. Szimbolikusnak érzem, hogy az elmúlt napokban – mintegy a jubileumi évad megkoronázásaként – két kiemelkedően jelentős kommunikációs díjat kaptunk. Míg a Red Dot Design Award a nemzetközi közvélemény erőteljes reakciója a Koncertközpont meglehetősen provokatív imázs filmjére, a Mediadesign aranyérme az ennek ellenpontjául szánt, a jubiláló Zeneakadémia hagyományos értékeire fókuszáló, a főépület homlokzatát hangjegyekből, kottapapírra kirajzoló 140-es kampány hazai elismerése. Ezzel az itthon és a külföld, patina és progresszió kerül egy pillanatra tökéletes mérleghelyzetbe

– fogalmazott a kommunikációs igazgató. Szabó Stein Imre ezt követően a novemberi születésnapra időzített friss Zeneakadémia Koncertmagazint mutatta be. A sorban immár hatodik tematikus kiadvány a 2016. január-júniusi koncertkínálat részletes bemutatása mellett a Zeneakadémia 2013-as újranyitása óta eltelt időszakát veszi górcső alá.

A világon alig van a Zeneakadémián kívül más intézmény, melyben egyetem és koncertközpont ilyen szoros egységben működik együtt. Ez a kentauri kettős lét - amely az épület szimbolikájában lépten-nyomon tetten érhető – köszön vissza az új magazin borítóján és tematikájában

– mondta el a Liszt Ferenc téren Szabó Stein Imre, a kiadvány főszerkesztője.

A Zeneakadémia jegypénztárában, illetve a nagyobb Libri könyvesboltokban ingyenesen elérhető koncertmagazinban, illetve már a Zeneakadémia honlapján is megtalálható tavaszi programokat Csonka András ismertette. Mint a kulturális igazgatótól megtudhattuk, a friss kínálatot nem kisebb nevek fémjelzik, mint Joshua Bell, Sol Gabetta, az Emerson String Quartet, Boris Berman, Maria João Pires, Gustav Rivinius, Gautier Capuçon, Claudio Bohórquez, Tanja Becker-Bender, Christian Gerhaher és a Freiburger Barockorchester, Andrej Baranov, a Wiener Sängerknaben; illetve olyan hazai kiválóságok, mint Baráti Kristóf, Boldoczki Gábor, Csordás Klára, Fenyő László, Keller András, Perényi Miklós, Várdai István vagy Várjon Dénes.

Zeneakademia-sajtotajekoztato-151112-foto-Fazekas-Istvan-5

Zeneakademia-sajtotajekoztato-151112-foto-Fazekas-Istvan-5 (Fotó/Forrás: Fazekas István)

A tavaszi program kihagyhatatlan sarokpontja a Concerto Budapesttel közös február 19-i koncert, amely a 20. század egyik legnagyobb ma élő zeneszerzője, az egykor a Zeneakadémiáról indult Kurtág György kilencvenedik születésnapja előtt tiszteleg. A 2016-os Bartók Év keretében februárban Várjon Dénes, Simon Izabella és a Concerto Budapest játssza újra Bartók Béla és Pásztory Ditta 1940-es búcsúkoncertjének műsorát (Bach és Mozart zongoraversenyei mellett a Mikrokozmosz részleteit). A tavasz folyamán az Emerson Quartet Bartók IV.vonósnégyesét, a Zeneakadémia ifjú hegedűs tehetsége, Varga Oszkár az I. rapszódiát adja elő. Frank Peter Zimmermann és a Gustav Mahler Jugendorchester előadásában a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztákra lesz hallható, Meláth Andrea és Dráfi Kálmán dalestjén a Falun című sorozat szólal meg, Ménesi Gergely és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara pedig az op. 1-es Rapszódiát játssza majd.

Zeneakademia-sajtotajekoztato-151112-foto-Fazekas-Istvan-4

Zeneakademia-sajtotajekoztato-151112-foto-Fazekas-Istvan-4 (Fotó/Forrás: Fazekas István)

A gazdag komolyzenei kínálat mellett hasonlóan erős a Zeneakadémia Koncertközpont 2016 tavaszi jazz programja is. A műfaj olyan óriásai lépnek színpadra, mint Dave Douglas és Uri Caine, s nem kevésbé feledhetetlen élményt ígér Charles Lloyd és Jason Moran május 20-i estje sem. A magyar jazzélet legjobbjait Binder Károly és Oláh Kálmán, a Sárik Péter Trió, és a Bille Gergő Quintet képviselik a Jazz itt! sorozatban. Az Akusztikus, autentikus címet viselő népzenei koncertek keretében az Eszterlánc Együttes és Dresch Mihály, a Buda Folk Band, Lukács Miklós, valamint a Mentés Másként Trió ad koncertet.

A Zeneakadémia programszerkesztésének egyik sarkalatos pontja, hogy tematikus sorozatokat is folyamatosan kínáljunk közönségünknek

– tette hozzá Csonka András a 2016-ra meghirdetett nyolc új bérletre áttérve. A Kamarazene Nagyteremre-bérletben Sol Gabetta, Joshua Bell és Baráti Kristóf; új, Barokk szopránok című sorozatunkban Anne Sofie von Otter, Julia Lezsnyeva és Anna Prohaska; a Négyszer Négyes-bérletben az Emerson vonósnégyes és a Philharmonia Quartett Berlin lesz a Zeneakadémia vendége.

Zeneakademia-sajtotajekoztato-151112-foto-Fazekas-Istvan-2

Zeneakademia-sajtotajekoztato-151112-foto-Fazekas-Istvan-2 (Fotó/Forrás: Fazekas István)

A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát Medveczky Ádám és Takács-Nagy Gábor is dirigálja majd, első alkalommal kínált Itt és Most sorozatunkban Piia Komsi és Nagy Péter, az Amadinda ütőegyüttes, illetve Rajk Judit játszik majd főszerepet. A feltörekvő csillagokat bemutató A tehetség kötelez - bérletben Varga Oszkár, Karasszon Eszter és Pálfalvi Tamás; A fekete-fehér színei sorozat keretében pedig Szokolay Balázs, Balog József és Farkas Gábor játékát élvezhetjük, és újra kínálunk koncertsorozatot a 10–15 éves általános iskolásoknak is a Liszt-kukacok Akadémiája részeként – ismertette a Zeneakadémia kulturális igazgatója.

A Zeneakadémia Koncertközpont új bérletei az egyes koncertekre szóló jegyekhez képest jelentős, 20%-os árelőnyt kínálnak, és legkésőbb az adott sorozat első koncertjének időpontjáig válthatók meg. A még 2015-ben megváltott új bérletekre további 15%-os, különleges karácsonyi kedvezményt biztosítunk. Az új bérletekben foglalt koncertekre szólójegyek a bevezető időszakot követően, 2015. december 1-től érhetők el

– mondta el Csonka András, s hozzátette:

A nyolc új sorozat mellett továbbra is elérhető öt, tavasszal meghirdetett bérletünk. A készlet erejéig Zeneakadémia 140 – Ahogy tetszik című, sávos kedvezményt biztosító, megújult à la carte-bérletünk kínálatából is választhatnak az érdeklődők Liszt Ferenc téri pénztárunkban, ahol újra elérhető a Zeneakadémia Ajándékkártyája is.

A 2015. november 13-tól megváltható új bérletekkel kapcsolatos minden további tudnivaló, valamint a koncertek részletes műsora a Zeneakadémia honlapján találhatók meg a zeneakademia.hu/berletek oldalon, vagy a programnaptárban a 2016-os évhez lapozva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.