Klasszikus

Ferenc-Napi Búcsú – Vásári mulatság a főváros szívében

2004.09.30. 00:00
Ajánlom
Az idei évben október 1-2-3-án rendezik meg a Ferenc-Napi Búcsút a Bakáts téren, mely a Ráday Kultucca® utolsó szabadtéri rendezvénye. Hagyományosan a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Templom védőszentjének névnapjához kapcsolódó néphagyományt őrző ünnepen minden korosztály megtalálja az őt leginkább érdeklő műfajt.

Az ízek utcájában megkóstolhatjuk Zsigmond és Mátyás király udvartartásának csemegéit, a szabadtéri színpadon láthatunk egy Flamenco Esküvőt, meghallgathatjuk a világ legsikeresebb musical dalait A-tól W-ig. Vidámparkká alakulnak a teret övező utcák, különféle gyermekjátékok, kézműves sarkok várják az apróságokat.

A Bakáts téri templom, külső falán Assisi Szent Ferenc szobrával a főváros egyik legértékesebb, legszebb műemléképülete. A védőszent neve napjához kapcsolódó néphagyományt őrző ünnepen a szabadtéren felépített színpadon térzene, népdal, népzene, néptánc, modern tánc, operett, musical, tánczene, rap, kabaré, zenés mesejáték, artisták követik egymást. Vasárnap a templomban – hagyományosan – az ünnepi nagymiséhez csatlakozva, operaházi szólistákkal, kórussal és élőzenekarral kísért komolyzenei koncertet hallhatunk. A téren és a Ráday utcában felállított sátrakban gyermekjátékok, könyvek, népművészeti tárgyak, hagyományos vásári portékák, iparművészeti áruk, gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat. A rendezvényhez különféle ismeretterjesztő előadások, rajzverseny és játszóház kapcsolódik. A teret övező utcák vidámparkká alakulnak, a legkisebbeket hinták és különféle gyermekjátékok várják. A nagyobbakat gipszfestésre, tésztafűzésre, szárazvirág-készítésre, origami hajtogatásra invitálják a kézműves sátrak. A három napos vásári forgatagot vasárnap este hagyományos tűzijáték zárja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!