Klasszikus

Ferenc-Napi Búcsú – Vásári mulatság a főváros szívében

2004.09.30. 00:00
Ajánlom
Az idei évben október 1-2-3-án rendezik meg a Ferenc-Napi Búcsút a Bakáts téren, mely a Ráday Kultucca® utolsó szabadtéri rendezvénye. Hagyományosan a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Templom védőszentjének névnapjához kapcsolódó néphagyományt őrző ünnepen minden korosztály megtalálja az őt leginkább érdeklő műfajt.

Az ízek utcájában megkóstolhatjuk Zsigmond és Mátyás király udvartartásának csemegéit, a szabadtéri színpadon láthatunk egy Flamenco Esküvőt, meghallgathatjuk a világ legsikeresebb musical dalait A-tól W-ig. Vidámparkká alakulnak a teret övező utcák, különféle gyermekjátékok, kézműves sarkok várják az apróságokat.

A Bakáts téri templom, külső falán Assisi Szent Ferenc szobrával a főváros egyik legértékesebb, legszebb műemléképülete. A védőszent neve napjához kapcsolódó néphagyományt őrző ünnepen a szabadtéren felépített színpadon térzene, népdal, népzene, néptánc, modern tánc, operett, musical, tánczene, rap, kabaré, zenés mesejáték, artisták követik egymást. Vasárnap a templomban – hagyományosan – az ünnepi nagymiséhez csatlakozva, operaházi szólistákkal, kórussal és élőzenekarral kísért komolyzenei koncertet hallhatunk. A téren és a Ráday utcában felállított sátrakban gyermekjátékok, könyvek, népművészeti tárgyak, hagyományos vásári portékák, iparművészeti áruk, gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat. A rendezvényhez különféle ismeretterjesztő előadások, rajzverseny és játszóház kapcsolódik. A teret övező utcák vidámparkká alakulnak, a legkisebbeket hinták és különféle gyermekjátékok várják. A nagyobbakat gipszfestésre, tésztafűzésre, szárazvirág-készítésre, origami hajtogatásra invitálják a kézműves sátrak. A három napos vásári forgatagot vasárnap este hagyományos tűzijáték zárja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.