Klasszikus

Ferencsik János-emlékdíj

2004.02.18. 00:00
Ajánlom
Ferencsik János hozzátartozója a nagy magyar karmester emlékére 1986-ban alapítványt létesített. A Ferencsik-emlékdíjat páratlan évben az Állami Hangversenyzenekar (ma Nemzeti Filharmonikusok), páros esztendőben pedig a Magyar Állami Operaház Zenekarának egy olyan művésze veheti át, aki – a kuratórium döntése alapján – az évad legjobb művészi produkcióját nyújtotta.

A Reich Károly tervezte emléklapot kiemelkedő művészi munkájukért vehetik át a muzsikusok. Az emlékdíjat első alkalommal Ferencsik János születésének 80. évfordulóján, 1987. január 18-án adták át; akkor Dőry Zoltán, az Állami Hangversenyzenekar koncertmestere részesült az elismerésben.

Ettől az esztendőtől kezdve változik az alapítvány, s minden esztendőben az Operaház Zenekarának egy művésze részesül a Ferencsik-emlékdíjban. A Ferencsik-emlékdíjat 2004. február 18-án Somorjai István, a Magyar Állami Operaház trombitaművésze vehette át. Somorjai István zenei tanulmányait Galambos Jánosnál kezdte, majd Budapesten a Tanárképző Főiskolán Borst Rudolf, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Varasdy Frigyes irányításával képezte tovább magát. Még főiskolás éveiben, 1969-ben nyert felvételt a Matáv Szimfonikus Zenekarhoz, röviddel később, 1969. február 16-án – sikeres próbajátékot követően – a Magyar Állami Operaház Zenekarának I. trombitása lett.

1974-től a Modern Rézfúvós Együttes tagja, amellyel 1979-ben I. díjat nyertek az Anconai Kamaraversenyen. A Magyar Rádió és a Hungaroton több felvételt is készített az együttessel. Ezen kívül több évig volt tagja a Pro Brass Együttesnek is. A Budapesti Filharmóniai Társaságnak 1978-tól tagja. Olyan neves karmesterekkel dolgozott együtt, mint Ferencsik János, Lehel György, Doráti Antal, Solti György, Eliahu Inbal, Erich Bergel és Rico Saccani. 1994-ben Komor Vilmos-díjat kapott és ugyanebben az évben elnyerte a Magyar Állami Operaház Legjobb Zenekari Művésze címet is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.