Klasszikus

Ferencsik János-emlékdíj

2004.02.18. 00:00
Ajánlom
Ferencsik János hozzátartozója a nagy magyar karmester emlékére 1986-ban alapítványt létesített. A Ferencsik-emlékdíjat páratlan évben az Állami Hangversenyzenekar (ma Nemzeti Filharmonikusok), páros esztendőben pedig a Magyar Állami Operaház Zenekarának egy olyan művésze veheti át, aki – a kuratórium döntése alapján – az évad legjobb művészi produkcióját nyújtotta.

A Reich Károly tervezte emléklapot kiemelkedő művészi munkájukért vehetik át a muzsikusok. Az emlékdíjat első alkalommal Ferencsik János születésének 80. évfordulóján, 1987. január 18-án adták át; akkor Dőry Zoltán, az Állami Hangversenyzenekar koncertmestere részesült az elismerésben.

Ettől az esztendőtől kezdve változik az alapítvány, s minden esztendőben az Operaház Zenekarának egy művésze részesül a Ferencsik-emlékdíjban. A Ferencsik-emlékdíjat 2004. február 18-án Somorjai István, a Magyar Állami Operaház trombitaművésze vehette át. Somorjai István zenei tanulmányait Galambos Jánosnál kezdte, majd Budapesten a Tanárképző Főiskolán Borst Rudolf, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Varasdy Frigyes irányításával képezte tovább magát. Még főiskolás éveiben, 1969-ben nyert felvételt a Matáv Szimfonikus Zenekarhoz, röviddel később, 1969. február 16-án – sikeres próbajátékot követően – a Magyar Állami Operaház Zenekarának I. trombitása lett.

1974-től a Modern Rézfúvós Együttes tagja, amellyel 1979-ben I. díjat nyertek az Anconai Kamaraversenyen. A Magyar Rádió és a Hungaroton több felvételt is készített az együttessel. Ezen kívül több évig volt tagja a Pro Brass Együttesnek is. A Budapesti Filharmóniai Társaságnak 1978-tól tagja. Olyan neves karmesterekkel dolgozott együtt, mint Ferencsik János, Lehel György, Doráti Antal, Solti György, Eliahu Inbal, Erich Bergel és Rico Saccani. 1994-ben Komor Vilmos-díjat kapott és ugyanebben az évben elnyerte a Magyar Állami Operaház Legjobb Zenekari Művésze címet is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.