Klasszikus

Férfias érzékenység – Bretz Gábor dalestje

2022.02.16. 17:10
Ajánlom
Kodály és Mahler dalai szerepelnek Bretz Gábor februári dalestjének műsorán, a népi szövegekre és ismert költők verseire készült alkotások megmutatják, hogy a dal műfaj a 20. században sem merült feledésbe.

A február 21-i koncert címe, „Kötöttem bokrétát…” Kodály Énekszó című, népi versekre írott ciklusának utolsó dalából vett idézet. Ebből a műből is több részlet elhangzik majd a koncerten, előtte pedig a zeneszerző magyar költők, Csokonai Vitéz Mihály, Berzsenyi Dániel, Ady Endre és Balázs Béla műveire komponált dalai hallhatók. Külföldi vendégként az est műsorába ékelődik egy Mahler-ciklus, a komponista számára sokszor inspirációul szolgáló Friedrich Rückert alkotásaira készült Rückert-dalok. Ez az öt rövid darab rendkívül finom színekkel festi az emberi lélek rezdüléseit.

Bretz Gábort nem nagyon kell bemutatni a hazai közönségnek, hiszen a nemzetközi operaélet egyik sztárjáról van szó, aki a világ legnevesebb zenei intézményeinek állt már színpadán. így például fellépett a milánói Scalában, a Salzburgi Ünnepi Játékokon vagy a New York-i Metropolitan Operában is, de szerencsére itthon is gyakran hallható.

Ezen a különleges koncerten ismét bebizonyíthatja, hogy szenvedélyes operahősök megformálása mellett a kis műfajt is kellően árnyaltan és érzékenyen tudja megszólaltatni.

A dalest zongorakísérője Gráf Zsuzsanna lesz, akit a legtöbben alighanem karnagyként ismernek, hiszen az Angelica Leánykar alapítójaként és zenepedagógusként is igen jelentős munkásságot tudhat maga mögött.

„Kötöttem bokrétát…”
február 21. 19:00, Zeneakadémia, Solti Terem

Kodály: Öt dal, op. 9 – 1. Ádám, hol vagy? (Ady Endre versére); 5. Az erdő (Balázs Béla versére)
Kodály: Megkésett melódiák, op. 6 – 1. Magányosság (Berzsenyi Dániel versére); 7. A farsang búcsúszavai (Csokonai Vitéz Mihály versére)
Mahler: Rückert-dalok
Kodály: Énekszó, op. 1 – részletek

Bretz Gábor (ének), Gráf Zsuzsanna (zongora)
A Mahler-dalok között Friedrich Rückert verseit előadja (Csengery Kristóf műfordításában): Takács Bence

Fejléckép: Bretz Gábor (fotó: Emmer László)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.