Klasszikus

Fernando Sor

2005.07.04. 00:00
Ajánlom
A 19. század egyik legnagyobb gitárvirtuóza, Fernando Sor 1778. február 10-én született Barcelonában.

Első gitárleckéit édesapjától kapta, aki tehetséges műkedvelő gitáros volt, és fiát katonai vagy államigazgatási pályára szánta. Ám amikor az apa 1790-ben meghalt, Fernando egy montserrat-i kolostorba került, ahol orgonálni, hegedülni és énekelni tanult, valamint megismerkedett az ellenpont és az összhangzattan alapjaival is.

Tanulmányai befejeztével 16 esztendősen visszatért Barcelonába, és Don Federico Moretti gitárműveinek hatására komolyan kezdett foglalkozni a gitározással. 19 éves korában nagy sikerrel mutatták be első operáját. Nem sokkal ezután Madridba ment, ahol Alba hercegének pártfogását élvezte, és részt vett a város virágzó zenei életében. 1813-ban, amikor Wellington serege győzelmet aratott a franciák felett, és Spanyolország ismét visszanyerte függetlenségét, Sor a francia muzsikusokkal és forradalommal való szimpátiája okán jobbnak látta elhagyni hazáját.

A következő két évet Párizsban töltötte, ahol megjelentek első gitárművei. 1815-től 1823-ig a londoni közönség gyönyörködhetett gitárkoncertjeiben és színházi műveinek, elsősorban balettjeinek előadásaiban. Szólista pályafutását ezután Moszkvában folytatta, ahol két balettjét mutatták be, és meghívást kapott Szentpétervárra, az uralkodói udvarba is. 1826-ban tért vissza Párizsba. Életének utolsó éveit a koncertek és a tanítás töltötte ki, híres gitár-módszertana is ekkor készült. 1839. július 8-án halt meg Párizsban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Tánc

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.