Klasszikus

Ferneyhough nyerte a Siemens Zenei Díjat

2007.05.11. 00:00
Ajánlom
Az új zene egyik legnevesebb képviselője, Brian Ferneyhough brit komponista kapta az Ernst von Siemens Zenei Díjat, amelyet a müncheni Bajor Szépművészeti Akadémián vett át.

A 64 éves művész ezzel olyan kiválóságokhoz csatlakozott, mint Messiaen, Kurtág, Rosztropovics, Ligeti, Berio, Lutoslawski, Britten, Abbado vagy Barenboim, de munkásságát 200.000 eurónyi pénzjutalommal is elismerték. Ferneyhaugh nem csupán zeneszerzőként örvend nagy tekintélynek, oktatóként is keresett: a Stanford egyetemen tanít, de számos fesztiválon, többek között a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztiválon is tartott kurzusokat.

A díjat Ernst von Siemens iparmágnás hozta létre 1972-ben, a zene világának kiválóságai, előadók, zeneszerzők és tudósok támogatására. Az adakozó nevét viselő alapítvány idén 2 millió euróval, azaz közel fél milliárd forinttal járul hozzá a kortárszene ügyéhez, hiszen a zenei Nobel-díjként ismert fődíjjal kitüntetett zenész mellett számos fiatal zeneszerző, előadó, együttes, rendezvény és intézmény részesül támogatásban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.