Klasszikus

Ferruccio Busoni

2003.07.28. 00:00
Ajánlom
1866-ban született Empoliban. Gyermekkorában anyjától tanult zongorázni; első nyilvános hangversenyét Triesztben, nyolc éves korában adta, a következő évben pedig Bécsben mutatkozott be nagysikerű szólóesten.

Egyike volt kora legragyogóbb zongoravirtuózainak, Mozart óta első ízben választottak ilyen fiatal művészt a Bolognai Filharmonikus Akadémia tagává (1881). 1913-ban Rossini és Verdi után mint harmadik olasz művész nyerte el a francia Becsületrendet. Mint pedagógus is világhírű volt. 1889-ben a helsinki konzervatóriumban tanított, Sibelius is nála tanult. De tanított Moszkva, Boston, Weimar és Bécs konzervatóriumaiban is, utóbbi pozícióban 1908-ban lett Emil Sauer utóda. 1913-ban a bolognai Liceo Musicale igazgatója lett, az első világháború után pedig a berlini Szépművészeti Akadémia zeneszerzés professzora. A háborús éveket Zürichben tültötte, itt írta két vígoperáját (Arlecchino és Turandot, 1914—1917.) Az élete főművének tartott Doctor Faust című opera befejezetlenül maradt. Busoni Berlinben halt meg, 1924-ben.

Busoni egyike azon ritka olasz művészeknek, akik a német hangszeres zene hagyományait kívánták folytatni. Zongoraművei Bach és Liszt nyomdokain haladnak, operáit ezzel szemben századunk zenei törekvései inspirálták. Kompozícióit az új kifejezésre irányuló törekvés, új hangzatokkal és hangsorokkal való kísérletezés nyugtalan, bár termékenyítő szelleme hatja át. Mégis úgy tűnik, a spekulatív elem túl nagy súllyal húzza le ezt a zenét ahhoz, hogy az ihlet szárnyalása igazán magasba emelhesse. Műveinek lineáris polifóniája Hindemithet ösztönözte, a hallgatóságra gyakorolt közvetlen hatása azonban nem áll arányban a komponista elméleti felkészültségével és muzikális adottságaival.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.