Klasszikus

Festményekből teremtett muzsika

2003.09.17. 00:00
Ajánlom
A dzsessz, a world music és a new age határán egyensúlyozva sajátos és izgalmas zenei világot teremtő Djabe együttes ma este a debreceni Lovardában, holnap a miskolci Bartók Béla Művelődési Házban, szombaton pedig Budapesten, a Petőfi Csarnokban mutatja be Táncolnak a kazlak című, nemrégiben megjelent lemezét. A hattagú csapat produkciói iránt külföldről - elsősorban Nagy-Britanniából - is egyre komolyabban érdeklődnek.

A Táncolnak a kazlak című lemezen hallható instrumentális kompozíciókat a két éve elhunyt festőművész, Égerházi Imre - az alföldi festészet jeles mestere - képei ihlették. A témaválasztás korántsem véletlen, hiszen a művész fia, Égerházi Attila a Djabe együttes gitárosa és vezetője. "2001 őszén kezdtünk gondolkodni egy lemezen, amelynek eredetileg a Pictures címet akartuk adni, mert sokféle zenei hangulatot szerettünk volna megörökíteni. Közvetlenül édesapám halála után felmerült bennem a gondolat, hogy a számokban az ő képei által festett hangulatokat kellene visszaadni. Túl személyesnek tartottam azonban az ötletet, és zenekarvezetőként nem akartam a többiekre ráerőltetni. Néhány hónappal később Barabás Tamás, a Djabe művészeti vezetője vetette fel, hogy mit szólnék ahhoz, ha a Pictures darabjait Égerházi Imre festményeire írnánk.”

Barabás és Égerházi több száz festményt néztek át, s ebből mintegy negyvenet választottak ki, amelyek a megszülető új zeneműveket inspirálták. "Nekem is meglepő volt, hogy Tamás milyen érzékenységgel tudta magyaros, néha Bartókot idéző témákkal visszaadni a Téli Hortobágy vagy a Szemrehányás című képek hangulatát. Kihívást is jelentett számunkra az Alföld, a Hortobágy, az erdélyi vagy a kárpátaljai táj megjelenítése a zenénkben, hiszen korábban arab, afrikai, dél-amerikai és indonéz motívumokat építettünk be.” Az új albumra vendégként meghívták az indiai zene ismert hazai mesterét, a tablán játszó Szalai Pétert, s ezáltal a hangzás újabb színekkel gazdagodott. Égerházi Attila azt mondja, a Djabe szó szabadságot jelent, és zenei filozófiájuknak is ez az alapja, így egyáltalán nem jelentett problémát, hogy a Hajdúböszörményi utcarész című szerzeményben tabla adja a ritmikus alapot, és ugyanebben a számban szopránszaxofon is megszólal (Ben Castle).

A Táncolnak a kazlak most zajló lemezbemutató turnéjának koncertjeit látványos fénytechnika és videokivetítés kíséri, így az előadások komplex audiovizuális élményt nyújtanak. Az elmúlt napokban Sopronban, Szolnokon és Zalaegerszegen léptek fel; a sorozat ma este kedvelt koncerthelyszínükön, a debreceni Lovardában, majd holnap Miskolcon folytatódik. A budapesti lemezbemutatót szeptember 20-án, szombaton este tartják a Petőfi Csarnokban.

A Djabe együttes a kilencvenes évek közepén alakult; közvetlen előzménye az ugyancsak nehezen kategorizálható, kreatív és improvizatív zenét játszó Novus Jam volt. A kezdeti időszakban csupán ketten - Égerházi Attila és az ütőhangszeres Sipos András - alkották a zenekar magját, majd 1997-től már kvartettként működtek, miután csatlakozott hozzájuk az említett Barabás Tamás basszusgitáros-zeneszerző, illetve a hegedűn és trombitán játszó (az utóbbi időben szólistaként is figyelemre méltó lemezeket készítő) Kovács Ferenc. 2001-ben újabb két taggal bővült a Djabe: Kovács Zoltán zongorista és Banai Szilárd dobos is fontos szerepet vállalt az elmúlt időszak sikereiben. A szakma és a közönség öt évvel ezelőtt figyelt fel rájuk, amikor a nemzetközi hírű gitárművész, Snétberger Ferenc közreműködésével készítették el a Witchi Tai To című lemezt, melynek címadó száma egy híres indián szaxofonos, Jim Pepper sokak által feldolgozott szerzeménye.

A később Aranyzsiráf díjjal kitüntetett lemez utómunkálatait a legendás londoni Abbey Road stúdióban fejezték be. Azóta is kitűnő szigetországi kapcsolatokkal rendelkeznek: nemcsak a szaxofonos Ben Castle gyakori vendégük, hanem a Genesis együttes egykori muzsikusa, a világhírű Steve Hackett is. Ennek is köszönhető, hogy a zenekar iránt mostanában komoly érdeklődés mutatkozik a szigetországi koncert- és fesztiválszervezők részéről.
A Djabe az elmúlt öt évben rendkívül termékeny volt: saját lemezkiadójuk, az ugyancsak Égerházi Attila vezette Gramy Records gondozásában sorra jelennek meg hanghordozóik (lásd keretes írásunkat) - köztük az új stúdiólemezek mellett koncertfelvételek gyűjtőknek, s az egyre gyarapodó rajongói klub tagjainak szóló ritkaságok. Nyilvános koncerten viszont meglehetősen ritkán hallhatók. "Talán a műfajtalanság nehezíti meg a dolgunkat: nem eléggé dzsesszes, nem eléggé worldös, nem eléggé new age. Lehet, hogy itthon ezért nem nagyon hívnak bennünket koncertezni.” Különleges zenei útjukról azonban a jövőben sem szeretnének letérni, ezért a lemezek mellett inkább saját finanszírozású turnékon keresik a kapcsolatot a közönséggel.

Djabe-kislexikon

A zenekar tagjai: Barabás Tamás (basszusgitár, zeneszerzô, hangszerelô); Égerházi Attila (gitár, zenekarvezetô); Kovács Ferenc (hegedű, trombita); Kovács Zoltán (billentyűs hangszerek), Banai Szilárd (dob), Sipos András (ütôhangszerek)
Az alapítás éve: 1995
Diszkográfia: Djabe (1996), Witchi Tai To (1998), Witchi Tai To Tour (VHS, 1998); Lay-A-Loya (maxi, 1999); Ly-O-Lay Ale-Loya (1999), Tour 2000 (2000), Újrajátszás (2001), Update (2001), Djabe Archive (VHS, 2002), Amit az Update-rôl még tudni lehet (2002), Flying (DVD, 2002); Videoarchívum 2001–2002 (VHS, 2002); Evolúció (2002), Live in Slovakia (2002), Táncolnak a kazlak (2003), Erre táncolnak a kazlak (maxi, 2003).
Kitüntetések: Aranyzsiráf díj (2000), eMeRTon-díj (2002)
Honlap: www.djabe.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.