Klasszikus

Fesztivál Auer Lipót emlékére

2014.02.19. 22:04
Ajánlom
A világhírű magyar származású hegedűművész, Auer Lipót emlékére nemzetközi fesztivált, akadémiát és hegedűversenyt alapítanak Veszprémben - az erről szóló megállapodást kedden írták alá, és létrejött a szervezést lebonyolító programiroda is.

 Az együttműködési megállapodást Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora, Kováts Péter hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője és Batta András, az egységes komolyzenei koncepcióért felelős kormánybiztos írta alá a városházán.

Porga Gyula felidézte: a veszprémi születésű Auer Lipót (1845-1930) hegedűművész és zenepedagógus emlékének ápolására és a róla elnevezett hegedűfesztivál és nemzetközi hegedűverseny lebonyolítására emlékbizottság alakult tavaly a városban, kedden pedig az önkormányzat, a Pannon Egyetem, Kováts Péter és Batta András kötött együttműködési megállapodást, valamint létrehozták a nemzetközi hegedűfesztivál előkészítésére a programirodát is.

A polgármester úgy vélte, hogy a város egyik leghíresebb szülötte emlékére létrehozandó programsorozatra nemcsak Veszprém, hanem az egész ország büszke lesz.

Batta András szerint az Auer-programmal Magyarország ismét üzenni tud a nemzetközi közönségnek, hosszú szellemi és más szempontból is fontos, fenntartható fejlődés indulhat el Veszprémből az együttműködés aláírásával. A kormánybiztos beszélt arról is, hogy a veszprémihez hasonló kezdeményezések hidakat hoznak létre a vidék és Budapest között. Az Auer-programban a háttérben ugyanis a budapesti Zenekadémia is szeretne részt venni, például avval, hogy koncertlehetőséget ajánl fel a győztesnek, illetve fiatal művészeket is küld a versenyre.

Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora kifejtette: az egyetem nem csupán diplomát ad növendékeinek, hanem a szakmai karrierjük alapjait is, amelyhez elengedhetetlen az alapvető tájékozottság a különböző művészetekben, így a zenetudományban is.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, a veszprémi Auer Lipót-program ötletadója azt mondta: fontos, hogy a világon mindenütt megismerkedjenek a magyar kultúra gazdagságával. Megjegyezte: az első hírekre a legnevesebb külföldi művészek jelezték, hogy részt szeretnének venni a programban.

Kováts Péter felidézte: néhány évvel ezelőtt filmet készítettek Auer Lipót életéről, hogy közelebb hozzák személyiségét a közönséghez. Emellett a veszprémi zeneművészeti szakközépiskola évek óta megrendezi az Auer Akadémiát, amelynek hegedűkurzusai immár a nagy programsorozat részei lesznek. A művészeti vezető rámutatott: a világban sok helyütt rendeznek hegedűversenyeket, a veszprémi Auer Lipót Nemzetközi Hegedűverseny ezek közül egyediségével, például tematikájával fog kiemelkedni. Bizonyos „standardokat" megtartanak, viszont Auer életútját követve kellő hangsúllyal fog szerepelni a magyar zene, továbbá a kiírásban helyet kapnak orosz és amerikai szerzők művei is. Újdonság lesz, hogy a versenyzők nemcsak szólóhegedűsként, hanem koncertmesteri szólósként is bemutatkoznak, mint Auer az orosz balettnél. A nemzetközi hegedűversenyt jövőre rendezik meg először, a verseny zsűrijének elnöke Zahar Bron orosz hegedűművész-tanár lesz, az Auer által megteremtett világszínvonalú hegedűiskola egyik leghíresebb tanítványa. A versenyre várják Zahar Bron két világhírű tanítványát is: Maxim Vengerovot és Vadim Repint. Kováts Péter az idén először megrendezendő hegedűfesztiválról elmondta: a rendezvény nem csupán a hegedűrajongóknak szól, a programban a komolyzene mellett más műfajok, például a jazz is meg fog jelenni. Ugyanakkor hangsúlyozta: a világ legjelesebb hegedűművészei jönnek el Veszprémbe a fesztivál keretében.

Az 1845-ben Veszprémben született Auer Lipót Budapesten Ridley-Kohne Dávidnál, Bécsben Jakob Dontnál, majd Hannoverben Joachim Józsefnél tanult. Ezután Szentpéterváron telepedett le, és a Szentpétervári Konzervatóriumban tanított 1868-tól 1917-ig. A világhírű magyar hegedűművész, tanár, karmester és zeneszerző nevéhez kapcsolódik az ún. pétervári vonófogás, amely révén a mutatóujjnak és a csuklónak nagyobb szerep jut, mint korábban. Auer Lipót az 1917-es bolsevik hatalomátvétel után az Egyesült Államokba menekült. A philadelphiai Curtis Institute of Musicban és a New York-i Institute of Musical Artban tanított. 1926-ban megkapta az amerikai állampolgárságot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Jazz/World

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus portré

Egy orosz, aki zenét álmodott Seherezádé történeteihez

175 éve született Rimszkij-Korszakov, akinek ma szinte csak egyetlen művét ismerjük, a négytételes Seherezádét. Pedig írt mást is, és egy egész generáció tanára volt.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör áprilisi programjából

Áprilisban többek között Ádám Zsuzsanna és Banai Sára, Falusi Mariann és a Sárik Péter Trió, Szakcsi Lakatos Béla és Fáy Miklós mint szerkesztő lép a Társaskör színpadára.
Klasszikus ajánló

Elhúzza Casanova nótáját az Óbudai Danubia Zenekar

Március 22-én és 23-án a velencei szökevény, Giacomo Casanova kalandos életéből villant fel részleteket az Óbudai Danubia Zenekar, kiváló zeneművekkel tarkítva a történeteket. A pénteki koncert élőben követhető a Fidelio közösségi oldalán, de néhány jegy még akad azoknak, akik személyesen élnék át a hangversenyt.
Klasszikus lemez

Kodály-siratótól a Kurtág-árnyékig

A rohmanndittasághoz szükségeltetnek: érző csellóhang, tisztaság. Komolyság, gazdag zengés. Kíváncsiság. Új lemeze nemcsak portré, hanem igazi magyar történet.
Klasszikus ajánló

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.