Klasszikus

Fesztivál Auer Lipót emlékére

2014.02.19. 22:04
Ajánlom
A világhírű magyar származású hegedűművész, Auer Lipót emlékére nemzetközi fesztivált, akadémiát és hegedűversenyt alapítanak Veszprémben - az erről szóló megállapodást kedden írták alá, és létrejött a szervezést lebonyolító programiroda is.

 Az együttműködési megállapodást Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora, Kováts Péter hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője és Batta András, az egységes komolyzenei koncepcióért felelős kormánybiztos írta alá a városházán.

Porga Gyula felidézte: a veszprémi születésű Auer Lipót (1845-1930) hegedűművész és zenepedagógus emlékének ápolására és a róla elnevezett hegedűfesztivál és nemzetközi hegedűverseny lebonyolítására emlékbizottság alakult tavaly a városban, kedden pedig az önkormányzat, a Pannon Egyetem, Kováts Péter és Batta András kötött együttműködési megállapodást, valamint létrehozták a nemzetközi hegedűfesztivál előkészítésére a programirodát is.

A polgármester úgy vélte, hogy a város egyik leghíresebb szülötte emlékére létrehozandó programsorozatra nemcsak Veszprém, hanem az egész ország büszke lesz.

Batta András szerint az Auer-programmal Magyarország ismét üzenni tud a nemzetközi közönségnek, hosszú szellemi és más szempontból is fontos, fenntartható fejlődés indulhat el Veszprémből az együttműködés aláírásával. A kormánybiztos beszélt arról is, hogy a veszprémihez hasonló kezdeményezések hidakat hoznak létre a vidék és Budapest között. Az Auer-programban a háttérben ugyanis a budapesti Zenekadémia is szeretne részt venni, például avval, hogy koncertlehetőséget ajánl fel a győztesnek, illetve fiatal művészeket is küld a versenyre.

Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora kifejtette: az egyetem nem csupán diplomát ad növendékeinek, hanem a szakmai karrierjük alapjait is, amelyhez elengedhetetlen az alapvető tájékozottság a különböző művészetekben, így a zenetudományban is.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, a veszprémi Auer Lipót-program ötletadója azt mondta: fontos, hogy a világon mindenütt megismerkedjenek a magyar kultúra gazdagságával. Megjegyezte: az első hírekre a legnevesebb külföldi művészek jelezték, hogy részt szeretnének venni a programban.

Kováts Péter felidézte: néhány évvel ezelőtt filmet készítettek Auer Lipót életéről, hogy közelebb hozzák személyiségét a közönséghez. Emellett a veszprémi zeneművészeti szakközépiskola évek óta megrendezi az Auer Akadémiát, amelynek hegedűkurzusai immár a nagy programsorozat részei lesznek. A művészeti vezető rámutatott: a világban sok helyütt rendeznek hegedűversenyeket, a veszprémi Auer Lipót Nemzetközi Hegedűverseny ezek közül egyediségével, például tematikájával fog kiemelkedni. Bizonyos „standardokat" megtartanak, viszont Auer életútját követve kellő hangsúllyal fog szerepelni a magyar zene, továbbá a kiírásban helyet kapnak orosz és amerikai szerzők művei is. Újdonság lesz, hogy a versenyzők nemcsak szólóhegedűsként, hanem koncertmesteri szólósként is bemutatkoznak, mint Auer az orosz balettnél. A nemzetközi hegedűversenyt jövőre rendezik meg először, a verseny zsűrijének elnöke Zahar Bron orosz hegedűművész-tanár lesz, az Auer által megteremtett világszínvonalú hegedűiskola egyik leghíresebb tanítványa. A versenyre várják Zahar Bron két világhírű tanítványát is: Maxim Vengerovot és Vadim Repint. Kováts Péter az idén először megrendezendő hegedűfesztiválról elmondta: a rendezvény nem csupán a hegedűrajongóknak szól, a programban a komolyzene mellett más műfajok, például a jazz is meg fog jelenni. Ugyanakkor hangsúlyozta: a világ legjelesebb hegedűművészei jönnek el Veszprémbe a fesztivál keretében.

Az 1845-ben Veszprémben született Auer Lipót Budapesten Ridley-Kohne Dávidnál, Bécsben Jakob Dontnál, majd Hannoverben Joachim Józsefnél tanult. Ezután Szentpéterváron telepedett le, és a Szentpétervári Konzervatóriumban tanított 1868-tól 1917-ig. A világhírű magyar hegedűművész, tanár, karmester és zeneszerző nevéhez kapcsolódik az ún. pétervári vonófogás, amely révén a mutatóujjnak és a csuklónak nagyobb szerep jut, mint korábban. Auer Lipót az 1917-es bolsevik hatalomátvétel után az Egyesült Államokba menekült. A philadelphiai Curtis Institute of Musicban és a New York-i Institute of Musical Artban tanított. 1926-ban megkapta az amerikai állampolgárságot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.
Klasszikus

Az EU is elismerte a Kodály-módszeren alapuló digitális tudásközpontot

A zeneoktatás innovatív módszereinek kidolgozására létrejött digitális zenepedagógiai tudásközpont, a Kodály HUB az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely „Jó Gyakorlat” és „Sikertörténet” minősítést is nyert.
Klasszikus

Díjat nyert a Fesztivál Akadémia imázsfilmje

Szabó Stein Imre és Géczy Dávid látványos imázsfilmje a Lovie Awards díjkiosztóján nyert.
Klasszikus

Az Elbphilharmonie épületéről készült az év egyik díjnyertes fotója

Az Elba partján fekvő koncertterem a felhők között tör a magasba. Konstantin Beck nyerte a legjobb PR-fényképnek járó díjat Németországban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.
Klasszikus ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs estet adnak a Zeneakadémián

Egy különleges zongoraesttel lepi meg az „MVM Koncertek – A Zongora 1-ben”-sorozat a közönségét november 22-én a Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus mti

Már megint elárvereznek egy Mozart kottát

Egy-két fiatalkori menüettet. Bezzeg a Requiem kézirata nem kerül kalapács alá soha, pedig összedobnánk rá a pénzt a szerkesztőségben.
Klasszikus videó

Vadim Repin videóban üzent a Cziffra Fesztivál közönségének

„Öröm számomra, hogy a világ egyik legnagyobb zongoraművészének tiszteletére játszhatok” – mondja a hegedűművész, aki februárban a Cziffra György Fesztivál vendége lesz.
Klasszikus ajánló

Decemberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Japán kamaraestek, zenetörténeti előadás, négykezes zongoraest, régizenei koncert – az Óbudai Társaskör színes programajánlattal vár mindenkit decemberben is.