Klasszikus

Fesztivál Auer Lipót emlékére

2014.02.19. 22:04
Ajánlom
A világhírű magyar származású hegedűművész, Auer Lipót emlékére nemzetközi fesztivált, akadémiát és hegedűversenyt alapítanak Veszprémben - az erről szóló megállapodást kedden írták alá, és létrejött a szervezést lebonyolító programiroda is.

 Az együttműködési megállapodást Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora, Kováts Péter hegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője és Batta András, az egységes komolyzenei koncepcióért felelős kormánybiztos írta alá a városházán.

Porga Gyula felidézte: a veszprémi születésű Auer Lipót (1845-1930) hegedűművész és zenepedagógus emlékének ápolására és a róla elnevezett hegedűfesztivál és nemzetközi hegedűverseny lebonyolítására emlékbizottság alakult tavaly a városban, kedden pedig az önkormányzat, a Pannon Egyetem, Kováts Péter és Batta András kötött együttműködési megállapodást, valamint létrehozták a nemzetközi hegedűfesztivál előkészítésére a programirodát is.

A polgármester úgy vélte, hogy a város egyik leghíresebb szülötte emlékére létrehozandó programsorozatra nemcsak Veszprém, hanem az egész ország büszke lesz.

Batta András szerint az Auer-programmal Magyarország ismét üzenni tud a nemzetközi közönségnek, hosszú szellemi és más szempontból is fontos, fenntartható fejlődés indulhat el Veszprémből az együttműködés aláírásával. A kormánybiztos beszélt arról is, hogy a veszprémihez hasonló kezdeményezések hidakat hoznak létre a vidék és Budapest között. Az Auer-programban a háttérben ugyanis a budapesti Zenekadémia is szeretne részt venni, például avval, hogy koncertlehetőséget ajánl fel a győztesnek, illetve fiatal művészeket is küld a versenyre.

Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora kifejtette: az egyetem nem csupán diplomát ad növendékeinek, hanem a szakmai karrierjük alapjait is, amelyhez elengedhetetlen az alapvető tájékozottság a különböző művészetekben, így a zenetudományban is.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, a veszprémi Auer Lipót-program ötletadója azt mondta: fontos, hogy a világon mindenütt megismerkedjenek a magyar kultúra gazdagságával. Megjegyezte: az első hírekre a legnevesebb külföldi művészek jelezték, hogy részt szeretnének venni a programban.

Kováts Péter felidézte: néhány évvel ezelőtt filmet készítettek Auer Lipót életéről, hogy közelebb hozzák személyiségét a közönséghez. Emellett a veszprémi zeneművészeti szakközépiskola évek óta megrendezi az Auer Akadémiát, amelynek hegedűkurzusai immár a nagy programsorozat részei lesznek. A művészeti vezető rámutatott: a világban sok helyütt rendeznek hegedűversenyeket, a veszprémi Auer Lipót Nemzetközi Hegedűverseny ezek közül egyediségével, például tematikájával fog kiemelkedni. Bizonyos „standardokat" megtartanak, viszont Auer életútját követve kellő hangsúllyal fog szerepelni a magyar zene, továbbá a kiírásban helyet kapnak orosz és amerikai szerzők művei is. Újdonság lesz, hogy a versenyzők nemcsak szólóhegedűsként, hanem koncertmesteri szólósként is bemutatkoznak, mint Auer az orosz balettnél. A nemzetközi hegedűversenyt jövőre rendezik meg először, a verseny zsűrijének elnöke Zahar Bron orosz hegedűművész-tanár lesz, az Auer által megteremtett világszínvonalú hegedűiskola egyik leghíresebb tanítványa. A versenyre várják Zahar Bron két világhírű tanítványát is: Maxim Vengerovot és Vadim Repint. Kováts Péter az idén először megrendezendő hegedűfesztiválról elmondta: a rendezvény nem csupán a hegedűrajongóknak szól, a programban a komolyzene mellett más műfajok, például a jazz is meg fog jelenni. Ugyanakkor hangsúlyozta: a világ legjelesebb hegedűművészei jönnek el Veszprémbe a fesztivál keretében.

Az 1845-ben Veszprémben született Auer Lipót Budapesten Ridley-Kohne Dávidnál, Bécsben Jakob Dontnál, majd Hannoverben Joachim Józsefnél tanult. Ezután Szentpéterváron telepedett le, és a Szentpétervári Konzervatóriumban tanított 1868-tól 1917-ig. A világhírű magyar hegedűművész, tanár, karmester és zeneszerző nevéhez kapcsolódik az ún. pétervári vonófogás, amely révén a mutatóujjnak és a csuklónak nagyobb szerep jut, mint korábban. Auer Lipót az 1917-es bolsevik hatalomátvétel után az Egyesült Államokba menekült. A philadelphiai Curtis Institute of Musicban és a New York-i Institute of Musical Artban tanított. 1926-ban megkapta az amerikai állampolgárságot.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.