Klasszikus

Fesztivál egy héten át Sopronban

2011.03.11. 17:00
Ajánlom
Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója tiszteletére egyhetes fesztivál kezdődik vasárnap Sopronban.

A nyitóhangversenyen Eduard és Johannes Kutrowatz Liszt Szimfonikus költemények kétzongorás átiratait játssza, két nappal később Balog József, a Liszt- Bartók zongoraverseny győztese szólaltatja meg Liszt Ferenc összes zongoraversenyét egy koncert keretében a soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

A háromnapos "csodagyerek szimpóziumra" különleges tehetségű gyermekekkel foglalkozó művésztanárokat várnak Moszkvából, Bécsből, Grazból és Budapestről. A március 17-én kezdődő konferencián a csodagyerekek képességeinek kibontakoztatásáról cserélnek eszmét a résztvevők. A szakmai fórumon számítanak a zeneiskolai tanárok részvételére is. 

A fesztivál záró eseményén, március 19-én Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész ad koncertet, aki maga is csodagyerekként indult a művészi pályán. Ezúttal a h-moll szonátát és Liszt más zongoradarabjait adja elő, köztük azt az 1849 októberében komponált művet, amelyet az alkotó a szabadságharc hőseinek ajánlott. A fesztivál programját a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteményéből összeállított kiállítás színesíti. A tárlat anyagát a zeneszerző és zongoravirtuóz soproni kapcsolatait bemutató emlékekkel egészítik ki. 

Sopron megannyi szállal kötődik Liszt Ferenchez. A zseniális komponista Magyarországon az egykori Sopron vármegyében, Doborjánban (a mai ausztriai Raidingban) született. Először 9 évesen csodagyerekként lépett fel Sopron közönsége előtt, a későbbiekben még négy alkalommal adott koncertet Sopronban, az utolsót 1881-ben. Ez volt egyben az utolsó látogatása az Ikva-parti városban. A soproni Liszt fesztivál különleges színfoltja lesz minden bizonnyal a Liszt-csokoládé, amelyet a készítő helyi Harrer Csokoládéműhely a fesztivál megnyitója alkalmából mutat be a nagyérdeműnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Klasszikus

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Zenés színház

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Vizuál

Vidnyánszky az eszefésekért tüntet drMáriás festményén

Újabb drMáriással gazdagodott a magyar festészet tárháza. A festőművész, aki általában a napilapokban keresi témáit, most Vidnyánszky és a színművészetisek ügyét találta meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus díj

Londoni díj közelében a Concerto Budapest koncertfilmje – az Ön szavazatán is múlhat!

A Concerto Budapest Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmjét beválasztották a 10. LOVIE AWARDS döntőjébe. Október 29-ig tart a kategória döntőseiről rendezett nemzetközi internetes szavazás. Szavazzon október 29. éjfélig, hogy ez a magyar film legyen a befutó!
Klasszikus interjú

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Klasszikus interjú

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.