Klasszikus

Fesztivál egy héten át Sopronban

2011.03.11. 17:00
Ajánlom
Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója tiszteletére egyhetes fesztivál kezdődik vasárnap Sopronban.

A nyitóhangversenyen Eduard és Johannes Kutrowatz Liszt Szimfonikus költemények kétzongorás átiratait játssza, két nappal később Balog József, a Liszt- Bartók zongoraverseny győztese szólaltatja meg Liszt Ferenc összes zongoraversenyét egy koncert keretében a soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

A háromnapos "csodagyerek szimpóziumra" különleges tehetségű gyermekekkel foglalkozó művésztanárokat várnak Moszkvából, Bécsből, Grazból és Budapestről. A március 17-én kezdődő konferencián a csodagyerekek képességeinek kibontakoztatásáról cserélnek eszmét a résztvevők. A szakmai fórumon számítanak a zeneiskolai tanárok részvételére is. 

A fesztivál záró eseményén, március 19-én Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész ad koncertet, aki maga is csodagyerekként indult a művészi pályán. Ezúttal a h-moll szonátát és Liszt más zongoradarabjait adja elő, köztük azt az 1849 októberében komponált művet, amelyet az alkotó a szabadságharc hőseinek ajánlott. A fesztivál programját a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum gyűjteményéből összeállított kiállítás színesíti. A tárlat anyagát a zeneszerző és zongoravirtuóz soproni kapcsolatait bemutató emlékekkel egészítik ki. 

Sopron megannyi szállal kötődik Liszt Ferenchez. A zseniális komponista Magyarországon az egykori Sopron vármegyében, Doborjánban (a mai ausztriai Raidingban) született. Először 9 évesen csodagyerekként lépett fel Sopron közönsége előtt, a későbbiekben még négy alkalommal adott koncertet Sopronban, az utolsót 1881-ben. Ez volt egyben az utolsó látogatása az Ikva-parti városban. A soproni Liszt fesztivál különleges színfoltja lesz minden bizonnyal a Liszt-csokoládé, amelyet a készítő helyi Harrer Csokoládéműhely a fesztivál megnyitója alkalmából mutat be a nagyérdeműnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.