Klasszikus

Fesztivál egy nappali szobában – Kezdődik az Altalena Zenei Fesztivál

2020.08.04. 18:00
Ajánlom
Szerdától hamisítatlan szalonhangulattal és a klasszikus zenei élet legkiválóbb előadóival várja közönségét az Altalena Zenei Fesztivál. A kamarazenéé és a szólóhangszereké a főszerep, de a programban néptáncos-népzenés est és zenés beszélgetések is helyet kapnak.

A szervezők vallják: az Altalena Zenei Fesztivál meghitt, családias miliője a mai, online érintkezésre „hangolt” világunkban a zene mélyebb, bensőségesebb átélésére ad lehetőséget.

Az Altalena Zenei Fesztivált hét éven keresztül a nyugat-magyarországi Bozsokon rendezték meg, idén augusztus 5-e és 10-e között azonban a Budapesttől alig 20 kilométernyire található Telki (2089 Telki, Alsó Orgona utca 137.) ad otthont a rendezvénynek.

Az új helyszínnek köszönhetően az eddig is igen családias hangulatú Altalena Zenei Fesztivál a nyár legintimebb klasszikus zenei fesztiváljának ígérkezik.

Az Altalena Zenei Fesztivál igazi szalonhangulattal, a kamarazenélés legszebb hagyományait idéző lakáskoncertekkel várja a látogatókat, így az előadók és a hallgatók között sokkal közvetlenebb kapcsolat alakulhat ki – erre a “testközeli” zenei tapasztalatra pedig ma talán nagyobb szükségünk van, mint valaha.

altalena-151248.jpg

Altalena Zenei Fesztivál

Az Altalena Zenei Fesztiválon nappal a mesterkurzusoké a főszerep. A jelentkezők zongora cselló, fuvola és énekórákon vehetnek részt, a kurzusokat pedig idén is kiváló művésztanárok, Belák Erzsébet, Fejérvári Zoltán, Varga István és Korondi Anna tartják.

A kamara- és szólókoncertek különlegessége, hogy teljes zenészdinasztiákat ismerhetünk meg közelebbről:

fellépnek Ránki Dezső, Klukon Edit, és Ránki Fülöp zongoraművészek, de a meghívottak között szerepel Berecz András mesemondó, valamint Berecz István néptáncos és Berecz Mihály zongorista is.

A kortárs zene szerelmesei az idén hetvenéves Dukay Barnabás előadását is meghallgathatják, az Altalena Zenei Fesztivál ugyanakkor küldetésének tekinti a fiatal zenészek támogatását, ezért fiatal és tehetséges szólisták, többek közt a fesztivál alapítója, Balog Alexandra, Balog Gabriella, Orbán-Katona Ágnes is fellépnek majd.

Húszévesen már fesztivált alapított: Balog Alexandra

Kapcsolódó

Húszévesen már fesztivált alapított: Balog Alexandra

November 16-án szombaton mutatkozik be a Budapest Music Centerben szólistaként a Londonban diplomázó Balog Alexandra, aki alig 20 évesen alapította meg a Bozsoki Zenei Fesztivált és nemzetközi Nyári Akadémiát. Beethoven, Schubert és Kecskés D. Balázs művei hangoznak fel.

A programok 18.00-kor előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel kezdődnek, a koncertekre pedig 20.00-kor kerül sor. Az előadások szünetében a szervezők borkóstolóval, frissítőkkel és bivalysülttel igyekeznek a vendégek kedvében járni.

A fesztivál honlapja itt érhető el.

 

A teljes program

augusztus 5.

18:00 Ránki Fülöp, zongorakoncert

20:00 Balog Alexandra és Székely Kristóf, kerekasztal-beszélgetés, moderátor: Zsoldos Dávid

augusztus 6.

18:00 „Mit jelent a közelség a zenében?” – Varga István és Fejérvári Zoltán, kerekasztal-beszélgetés, moderátor: Mácsai János

20:00 Varga István & Fejérvári Zoltán kamarakoncertje

augusztus 7.

16:00 Dukay Barnabás előadása

20:00 Berecz Mihály zongoraestje

augusztus 8.

18:00 Zenés fogadás és kerekasztal-beszélgetés az Altalena-zenészekkel, moderátor: Csabai Máté

20:00 Berecz András és István, „Apja-fia” est (tánc, népdal, mese, muzsika)

augusztus 9.

18:00 Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestje

20:00 Dukay Barnabás, kerekasztal-beszélgetés. Moderátor: Wagner Sára és Balog Alexandra

augusztus 10.

20:00 Balog Alexandra, Balog Gabriella, Orbán-Katona Ágnes, Székely Kristóf zárókoncertje

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Könyv

A gyerekkönyvszerzők is tiltakoznak a homofób korlátozások ellen

A magyar gyerekirodalom képviselői, több mint kétszáz író, költő, illusztrátor, kiadó közös nyilatkozatban tiltakozik a kedden elfogadott pedofilellenes törvény azon korlátozásai ellen, amelyben a szexuális kisebbségek ábrázolását is tiltják - adta hírül a Könyves Magazin, a Telex nyomán.
Plusz

A modern(ség) nem áll ellentétben a történelemmel

Éppen két évtizede, hogy Dr. Ottrubay István átvette az Esterházy Csoport irányítását. Nem mindennapi kihívás volt átszervezni és modernizálni az Esterházy család történelmi örökségét. E jeles évforduló alkalmából arról beszélgettünk, miként lehet jól ötvözni a hagyományost a modernnel, hogyan működik egy cégcsoport, amely saját nyereségéből finanszírozza a kulturális tevékenységeket és miként lehet mai, modern vezetőként úgy irányítani az egészet, mint egy futballcsapatot az edzője?
Vizuál

Szergej Polunyin a díszvendége a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak

A jubileumi ünnepre való tekintettel húsz helyszínen szervezik meg az idén a 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) megnyitóját, a seregszemle díszvendége a spanyol filmművészet és nemzedékének legtehetségesebb táncosaként számon tartott Szergej Polunyin ukrán művész lesz.
Vizuál

A kortársművészet lelki aspektusaira figyel a Gallery Weekend

"A kortárs művészet engem fejez ki" mottóval indul pénteken a Gallery Weekend Budapest, amelyen tizennégy fővárosi kortárs galéria kiállításai, rendhagyó galériatúrák és tárlatvezetések várják a látogatókat vasárnapig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Nyáresti koncertek Budapest egyik legszebb történelmi emlékhelyén

Nyolc koncert, a szimfonikus zenekarok mellett a 100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Bár fellépése is várja az érdeklődőket a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon július 1. és 29. között.
Klasszikus Nők a zenében

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Klasszikus ajánló

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.
Klasszikus ajánló

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus hír

Világsztárok a Müpában: klasszikusok és ősbemutatók az új évadban

Türelemre, alázatra és rugalmasságra tanított az előző időszak – idézte fel az elmúlt másfél évet Káel Csaba vezérigazgató a Müpa évadnyitó sajtótájékoztatóján, emlékeztetve rá, hogy ez a nyitás most többet és mást jelent mindenki számára. A következő szezon a megújulás jegyében telik: a visszatérő közönségkedvencek mellett számos új program érkezik az intézménybe, a magyar sztárok mellett pedig a nemzetközi művészvilág kiemelkedő alkotói is képviseltetik majd magukat a koncerttermekben.