Klasszikus

Fesztivál egy nappali szobában – Kezdődik az Altalena Zenei Fesztivál

2020.08.04. 18:00
Ajánlom
Szerdától hamisítatlan szalonhangulattal és a klasszikus zenei élet legkiválóbb előadóival várja közönségét az Altalena Zenei Fesztivál. A kamarazenéé és a szólóhangszereké a főszerep, de a programban néptáncos-népzenés est és zenés beszélgetések is helyet kapnak.

A szervezők vallják: az Altalena Zenei Fesztivál meghitt, családias miliője a mai, online érintkezésre „hangolt” világunkban a zene mélyebb, bensőségesebb átélésére ad lehetőséget.

Az Altalena Zenei Fesztivált hét éven keresztül a nyugat-magyarországi Bozsokon rendezték meg, idén augusztus 5-e és 10-e között azonban a Budapesttől alig 20 kilométernyire található Telki (2089 Telki, Alsó Orgona utca 137.) ad otthont a rendezvénynek.

Az új helyszínnek köszönhetően az eddig is igen családias hangulatú Altalena Zenei Fesztivál a nyár legintimebb klasszikus zenei fesztiváljának ígérkezik.

Az Altalena Zenei Fesztivál igazi szalonhangulattal, a kamarazenélés legszebb hagyományait idéző lakáskoncertekkel várja a látogatókat, így az előadók és a hallgatók között sokkal közvetlenebb kapcsolat alakulhat ki – erre a “testközeli” zenei tapasztalatra pedig ma talán nagyobb szükségünk van, mint valaha.

altalena-151248.jpg

Altalena Zenei Fesztivál

Az Altalena Zenei Fesztiválon nappal a mesterkurzusoké a főszerep. A jelentkezők zongora cselló, fuvola és énekórákon vehetnek részt, a kurzusokat pedig idén is kiváló művésztanárok, Belák Erzsébet, Fejérvári Zoltán, Varga István és Korondi Anna tartják.

A kamara- és szólókoncertek különlegessége, hogy teljes zenészdinasztiákat ismerhetünk meg közelebbről:

fellépnek Ránki Dezső, Klukon Edit, és Ránki Fülöp zongoraművészek, de a meghívottak között szerepel Berecz András mesemondó, valamint Berecz István néptáncos és Berecz Mihály zongorista is.

A kortárs zene szerelmesei az idén hetvenéves Dukay Barnabás előadását is meghallgathatják, az Altalena Zenei Fesztivál ugyanakkor küldetésének tekinti a fiatal zenészek támogatását, ezért fiatal és tehetséges szólisták, többek közt a fesztivál alapítója, Balog Alexandra, Balog Gabriella, Orbán-Katona Ágnes is fellépnek majd.

Húszévesen már fesztivált alapított: Balog Alexandra

Kapcsolódó

Húszévesen már fesztivált alapított: Balog Alexandra

November 16-án szombaton mutatkozik be a Budapest Music Centerben szólistaként a Londonban diplomázó Balog Alexandra, aki alig 20 évesen alapította meg a Bozsoki Zenei Fesztivált és nemzetközi Nyári Akadémiát. Beethoven, Schubert és Kecskés D. Balázs művei hangoznak fel.

A programok 18.00-kor előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel kezdődnek, a koncertekre pedig 20.00-kor kerül sor. Az előadások szünetében a szervezők borkóstolóval, frissítőkkel és bivalysülttel igyekeznek a vendégek kedvében járni.

A fesztivál honlapja itt érhető el.

 

A teljes program

augusztus 5.

18:00 Ránki Fülöp, zongorakoncert

20:00 Balog Alexandra és Székely Kristóf, kerekasztal-beszélgetés, moderátor: Zsoldos Dávid

augusztus 6.

18:00 „Mit jelent a közelség a zenében?” – Varga István és Fejérvári Zoltán, kerekasztal-beszélgetés, moderátor: Mácsai János

20:00 Varga István & Fejérvári Zoltán kamarakoncertje

augusztus 7.

16:00 Dukay Barnabás előadása

20:00 Berecz Mihály zongoraestje

augusztus 8.

18:00 Zenés fogadás és kerekasztal-beszélgetés az Altalena-zenészekkel, moderátor: Csabai Máté

20:00 Berecz András és István, „Apja-fia” est (tánc, népdal, mese, muzsika)

augusztus 9.

18:00 Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestje

20:00 Dukay Barnabás, kerekasztal-beszélgetés. Moderátor: Wagner Sára és Balog Alexandra

augusztus 10.

20:00 Balog Alexandra, Balog Gabriella, Orbán-Katona Ágnes, Székely Kristóf zárókoncertje

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Színház

Interaktív kiadványként jelent meg idén a Radnóti Magazin

„Ez már a Gutenberg-galaxis utáni világ” – hirdeti a színház évados kiadványa, amelyet most digitálisan tettek közzé, számos interaktív és a későbbiekben is bővülő tartalommal.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Koncertfelvételek – Hegedűs Endre – Chopin: Esz-dúr noktürn

A Koncertfelvételek a Pesti Vigadóban sorozat első részében Hegedűs Endre Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész Chopin Esz-dúr noktürnjét adja elő a Déli teremben.
Klasszikus gyász

Elhunyt Pejtsik Árpád gordonkaművész, pedagógus

Szűk családi körben vesznek búcsút Pejtsik Árpád György zenepedagógus, gordonkaművész, zeneszerzőtől január 29-én a Kispesti temetőben.
Klasszikus ajánló

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.