Klasszikus

Fesztivál egy nappali szobában – Kezdődik az Altalena Zenei Fesztivál

2020.08.04. 18:00
Ajánlom
Szerdától hamisítatlan szalonhangulattal és a klasszikus zenei élet legkiválóbb előadóival várja közönségét az Altalena Zenei Fesztivál. A kamarazenéé és a szólóhangszereké a főszerep, de a programban néptáncos-népzenés est és zenés beszélgetések is helyet kapnak.

A szervezők vallják: az Altalena Zenei Fesztivál meghitt, családias miliője a mai, online érintkezésre „hangolt” világunkban a zene mélyebb, bensőségesebb átélésére ad lehetőséget.

Az Altalena Zenei Fesztivált hét éven keresztül a nyugat-magyarországi Bozsokon rendezték meg, idén augusztus 5-e és 10-e között azonban a Budapesttől alig 20 kilométernyire található Telki (2089 Telki, Alsó Orgona utca 137.) ad otthont a rendezvénynek.

Az új helyszínnek köszönhetően az eddig is igen családias hangulatú Altalena Zenei Fesztivál a nyár legintimebb klasszikus zenei fesztiváljának ígérkezik.

Az Altalena Zenei Fesztivál igazi szalonhangulattal, a kamarazenélés legszebb hagyományait idéző lakáskoncertekkel várja a látogatókat, így az előadók és a hallgatók között sokkal közvetlenebb kapcsolat alakulhat ki – erre a “testközeli” zenei tapasztalatra pedig ma talán nagyobb szükségünk van, mint valaha.

altalena-151248.jpg

Altalena Zenei Fesztivál

Az Altalena Zenei Fesztiválon nappal a mesterkurzusoké a főszerep. A jelentkezők zongora cselló, fuvola és énekórákon vehetnek részt, a kurzusokat pedig idén is kiváló művésztanárok, Belák Erzsébet, Fejérvári Zoltán, Varga István és Korondi Anna tartják.

A kamara- és szólókoncertek különlegessége, hogy teljes zenészdinasztiákat ismerhetünk meg közelebbről:

fellépnek Ránki Dezső, Klukon Edit, és Ránki Fülöp zongoraművészek, de a meghívottak között szerepel Berecz András mesemondó, valamint Berecz István néptáncos és Berecz Mihály zongorista is.

A kortárs zene szerelmesei az idén hetvenéves Dukay Barnabás előadását is meghallgathatják, az Altalena Zenei Fesztivál ugyanakkor küldetésének tekinti a fiatal zenészek támogatását, ezért fiatal és tehetséges szólisták, többek közt a fesztivál alapítója, Balog Alexandra, Balog Gabriella, Orbán-Katona Ágnes is fellépnek majd.

Húszévesen már fesztivált alapított: Balog Alexandra

Kapcsolódó

Húszévesen már fesztivált alapított: Balog Alexandra

November 16-án szombaton mutatkozik be a Budapest Music Centerben szólistaként a Londonban diplomázó Balog Alexandra, aki alig 20 évesen alapította meg a Bozsoki Zenei Fesztivált és nemzetközi Nyári Akadémiát. Beethoven, Schubert és Kecskés D. Balázs művei hangoznak fel.

A programok 18.00-kor előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel kezdődnek, a koncertekre pedig 20.00-kor kerül sor. Az előadások szünetében a szervezők borkóstolóval, frissítőkkel és bivalysülttel igyekeznek a vendégek kedvében járni.

A fesztivál honlapja itt érhető el.

 

A teljes program

augusztus 5.

18:00 Ránki Fülöp, zongorakoncert

20:00 Balog Alexandra és Székely Kristóf, kerekasztal-beszélgetés, moderátor: Zsoldos Dávid

augusztus 6.

18:00 „Mit jelent a közelség a zenében?” – Varga István és Fejérvári Zoltán, kerekasztal-beszélgetés, moderátor: Mácsai János

20:00 Varga István & Fejérvári Zoltán kamarakoncertje

augusztus 7.

16:00 Dukay Barnabás előadása

20:00 Berecz Mihály zongoraestje

augusztus 8.

18:00 Zenés fogadás és kerekasztal-beszélgetés az Altalena-zenészekkel, moderátor: Csabai Máté

20:00 Berecz András és István, „Apja-fia” est (tánc, népdal, mese, muzsika)

augusztus 9.

18:00 Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestje

20:00 Dukay Barnabás, kerekasztal-beszélgetés. Moderátor: Wagner Sára és Balog Alexandra

augusztus 10.

20:00 Balog Alexandra, Balog Gabriella, Orbán-Katona Ágnes, Székely Kristóf zárókoncertje

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.