Klasszikus

Fesztivál és nagydíj Liszt emlékére

2002.10.21. 00:00
Ajánlom
Liszt Ferenc születésének 191. évfordulója tiszteletére holnap a Zeneakadémián hangversenyt rendez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Filharmónia Budapest Kht. és a magyar Liszt Ferenc Társaság. Lukin László ünnepi beszéde után átadják a Nemzetközi Liszt Ferenc Hanglemez Nagydíjat.

A díj egyik kitüntetettje az Egyesült Államokban élő bolgár Nagyezsda Vlajeva zongoraművész, aki Liszt szólózongorás műveinek lemezfelvételéért kapja a rangos elismerést. A második díjazott Selmeczi György zeneszerző-karmester, aki kései Liszt-művek zenekarra való átdolgozásáért és azoknak a Camerata Transsylvanica együttessel történt előadásért veheti át a nagydíjat. A Liszt emlékére felcsendülő koncert szólistája Jean Dubé, az Utrechti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese. A vendégművész előadásában elhangzik az A-dúr és az Esz-dúr zongoraverseny. A Hungária szimfonikus költemény nyitja és a Les préludes zárja az ünnepi rendezvényt. A Győri Filharmonikus Zenekart Medveczky Ádám vezényli.

Első alkalommal rendezik meg a Gödöllői Nemzetközi Liszt Fesztivált a Királyi kastély dísztermében, ahol kiváló zongoraművészek előadásában elsősorban Liszt-művek hallhatók. A nyitókoncerten, holnap, Jandó Jenő Liszt- és Beethoven-műveket játszik, 23-án Bogányi Gergely játssza Liszt művein kívül Chopin darabjait, majd a 2001-ben rendezett Budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraverseny két ifjú díjazottja, a II. helyezést elért Tóth Péter, valamint a III. helyezett ukrán származású Vadim Holodenko ad hangversenyt. Az utolsó estén Klukon Edit és Ránki Dezső tolmácsolásában átiratokat hallhatunk, melyeket nagyzenekari művekből két zongorára, illetve négykezesre maga Liszt Ferenc írt át.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sebastian Bohrennel lép fel az Anima Musicae Kamarazenekar

Egy újabb világklasszis hegedűművészt, Sebastian Bohrent hozza el az Anima Musicae Kamarazenekar a Zeneakadémia Nagytermébe március 2-án.
Klasszikus ajánló

Az ukrajnai áldozatokra emlékezik a Szent Efrém Férfikar

Az ukrajnai háború kitörésének egyéves évfordulóján, február 23-án 19:30-kor az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Zeneakadémián a Szent Efrém Férfikar.
Klasszikus ajánló

Házikoncerttel ünnepli Klukon Edit születésnapját az Altalena

Az Altalena Zenei Közösség február 22-én, Telkiben rendezi meg a kiváló zongoraművész köszöntését, melyre egy meghitt, szűk körű koncert keretében kerül sor.
Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.