Klasszikus

Fesztivál és nagydíj Liszt emlékére

2002.10.21. 00:00
Ajánlom
Liszt Ferenc születésének 191. évfordulója tiszteletére holnap a Zeneakadémián hangversenyt rendez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Filharmónia Budapest Kht. és a magyar Liszt Ferenc Társaság. Lukin László ünnepi beszéde után átadják a Nemzetközi Liszt Ferenc Hanglemez Nagydíjat.

A díj egyik kitüntetettje az Egyesült Államokban élő bolgár Nagyezsda Vlajeva zongoraművész, aki Liszt szólózongorás műveinek lemezfelvételéért kapja a rangos elismerést. A második díjazott Selmeczi György zeneszerző-karmester, aki kései Liszt-művek zenekarra való átdolgozásáért és azoknak a Camerata Transsylvanica együttessel történt előadásért veheti át a nagydíjat. A Liszt emlékére felcsendülő koncert szólistája Jean Dubé, az Utrechti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese. A vendégművész előadásában elhangzik az A-dúr és az Esz-dúr zongoraverseny. A Hungária szimfonikus költemény nyitja és a Les préludes zárja az ünnepi rendezvényt. A Győri Filharmonikus Zenekart Medveczky Ádám vezényli.

Első alkalommal rendezik meg a Gödöllői Nemzetközi Liszt Fesztivált a Királyi kastély dísztermében, ahol kiváló zongoraművészek előadásában elsősorban Liszt-művek hallhatók. A nyitókoncerten, holnap, Jandó Jenő Liszt- és Beethoven-műveket játszik, 23-án Bogányi Gergely játssza Liszt művein kívül Chopin darabjait, majd a 2001-ben rendezett Budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraverseny két ifjú díjazottja, a II. helyezést elért Tóth Péter, valamint a III. helyezett ukrán származású Vadim Holodenko ad hangversenyt. Az utolsó estén Klukon Edit és Ránki Dezső tolmácsolásában átiratokat hallhatunk, melyeket nagyzenekari művekből két zongorára, illetve négykezesre maga Liszt Ferenc írt át.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.