Klasszikus

Fesztivál Kurtág születésnapjára

2006.02.14. 00:00
Ajánlom
Ma kezdődik és vasárnap estig tart a Kurtág György zeneszerző nyolcvanadik születésnapját köszöntő fesztivál. A Művészetek Palotájában, a Zeneakadémián és a belvárosi Szent Mihály-templomban rendezendő koncertek mellett a programban színházi produkció, kiállítás, filmvetítés, tudományos előadások is szerepelnek. Kurtágot világszerte ünneplik: a közelmúltban kapta meg a Grawemeyer-díjat és a Midem klasszikus zenei különdíját.

A Kurtág 80 elnevezésű születésnapi fesztivált a Budapest Music Center (BMC) rendezi; a Gőz László vezetésével működő BMC – elsősorban a kiadásukban megjelenő hanglemezekkel – már az elmúlt években is sokat tett a Kurtág-életműnek a szűk szakmai körön kívüli megismertetéséért. Gőz László kérdésünkre elmondta: kifejezetten a nyolcvanadik születésnapra jelentettek meg egy válogatáslemezt a Játékok című zongoraciklusból, amelyet a zenetudósok Kurtág talán legfontosabb sorozatának tartanak. A születésnapi fesztivál koncertjein kimagasló, a kurtági életmű iránt elkötelezett hazai és külföldi művészek lépnek színpadra: a többi között Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar, az UMZE Kamaraegyüttes, az A:N:S Chorus, a Keller Vonósnégyes, Juliane Banse, Maria Husmann és sokan mások. "A cannes-i Midem után a Művészetek Palotájában, az Üvegteremben is felállítjuk a Bartók–Kurtág pavilont, ahol Bartók Béla összes műve és Kurtág György számos darabja meghallgatható és megnézhető, high-end minőségű hanglejátszó berendezések, MP3-hallgatók, plazmatévé és érintőképernyős számítógépek segítségével" – mondta Gőz László.

Magyarországi bemutatók
A fesztivál nyitókoncertje ma este hat órakor kezdődik a Művészetek Palotájában, a Fesztivál Színházban, levetítik Olivier Desagnat Double messieurs című filmjét, majd Kurtág György és ifj. Kurtág György Zwiegespräch című közös kompozíciójának lesz a magyarországi bemutatója, a Keller Vonósnégyes és a szintetizátoron játszó ifj. Kurtág György előadásában. Holnap este a Fesztivál Színházban ugyancsak magyarországi bemutatóként hangzik el két Kurtág-mű: a Hipartita és a 6 moments musicaux. Február 17-én, péntek este Csalog Gábor és Kemenes András részleteket ad elő a Játékok című sorozatból, a Játékok és üzenetek fúvósokra című ciklus részleteit Kaczander Orsolya fuvolaművész mutatja be, a Kafka-töredékek című, legendás Kurtág-darabot pedig Juliane Banse ének- és Keller András hegedűművész szólaltatja meg. Vasárnap este, a Zeneakadémia nagytermében, a fesztivál záróhangversenyén lesz A csüggedés és keserűség dalai című kompozíció magyarországi premierje a Nemzeti Énekkar és az UMZE Kamaraegyüttes előadásában, Kocsis Zoltán vezényletével. Több más koncert mellett zenetudományi előadásokat és társművészeti programokat is rendeznek; a fesztivál teljes műsora megtalálható a www.bmc.hu oldalon.

Ünnepségek a világban
Kurtág Györgyöt világszerte a kortárs zeneszerzés egyik legjelentősebb mestereként tartják számon. A rendszerváltás előtt itthon élt, de kompozíciói már a nyolcvanas években rendszeresen elhangzottak Berlin, Párizs és London nagy koncerttermeiben, s húsz éve, hatvanadik születésnapjára jelent meg életművéről Friedrich Spangemacher szerkesztésében egy máig alapvető dokumentum- és tanulmánykötet. 1996-ban, hetvenedik születésnapján Berlinben rendeztek Kurtág-ünnepet, később az Ernst von Siemens Alapítvány nagydíjának odaítélése (1998), illetve itthon a Széchenyi Akadémia székfoglaló hangversenye (1999) adott okot az ünneplésre. 2001-ben a Földvári Napok fesztivál valamennyi eseményének középpontjában Kurtág György életműve állt, 2002-ben a Wiener Festwochen, 2004-ben a Salzburgi Ünnepi Játékok állított össze tematikus Kurtág-programot. Tavaly nyáron, a Művészetek Palotájában Kurtág nyilvános mesterkurzust tartott, és magyarországi bemutatóként hangzott el …concertante… című darabja.

Az életút állomásai
Kurtág György 1926. február 19-én született a romániai Lugoson. 1946-tól a budapesti Zeneakadémián Kadosa Pál, Veress Sándor, Farkas Ferenc és Weiner Leó tanítványa volt. Az Országos Filharmónia korrepetitoraként, majd a Zeneakadémia tanáraként dolgozott. 1987-ben a Berlini Művészeti Akadémia tagjává választották. A kilencvenes évek eleje óta Ausztriában, Hollandiában, Németországban, az Egyesült Államokban és Franciaországban dolgozik, jelenleg Párizsban él. 1996-ban Kossuth-díjat kapott, emellett számos egyetem díszdoktora és rangos nemzetközi szakmai díjak birtokosa.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.