Klasszikus

Fesztivál Kurtág születésnapjára

2006.02.14. 00:00
Ajánlom
Ma kezdődik és vasárnap estig tart a Kurtág György zeneszerző nyolcvanadik születésnapját köszöntő fesztivál. A Művészetek Palotájában, a Zeneakadémián és a belvárosi Szent Mihály-templomban rendezendő koncertek mellett a programban színházi produkció, kiállítás, filmvetítés, tudományos előadások is szerepelnek. Kurtágot világszerte ünneplik: a közelmúltban kapta meg a Grawemeyer-díjat és a Midem klasszikus zenei különdíját.

A Kurtág 80 elnevezésű születésnapi fesztivált a Budapest Music Center (BMC) rendezi; a Gőz László vezetésével működő BMC – elsősorban a kiadásukban megjelenő hanglemezekkel – már az elmúlt években is sokat tett a Kurtág-életműnek a szűk szakmai körön kívüli megismertetéséért. Gőz László kérdésünkre elmondta: kifejezetten a nyolcvanadik születésnapra jelentettek meg egy válogatáslemezt a Játékok című zongoraciklusból, amelyet a zenetudósok Kurtág talán legfontosabb sorozatának tartanak. A születésnapi fesztivál koncertjein kimagasló, a kurtági életmű iránt elkötelezett hazai és külföldi művészek lépnek színpadra: a többi között Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar, az UMZE Kamaraegyüttes, az A:N:S Chorus, a Keller Vonósnégyes, Juliane Banse, Maria Husmann és sokan mások. "A cannes-i Midem után a Művészetek Palotájában, az Üvegteremben is felállítjuk a Bartók–Kurtág pavilont, ahol Bartók Béla összes műve és Kurtág György számos darabja meghallgatható és megnézhető, high-end minőségű hanglejátszó berendezések, MP3-hallgatók, plazmatévé és érintőképernyős számítógépek segítségével" – mondta Gőz László.

Magyarországi bemutatók
A fesztivál nyitókoncertje ma este hat órakor kezdődik a Művészetek Palotájában, a Fesztivál Színházban, levetítik Olivier Desagnat Double messieurs című filmjét, majd Kurtág György és ifj. Kurtág György Zwiegespräch című közös kompozíciójának lesz a magyarországi bemutatója, a Keller Vonósnégyes és a szintetizátoron játszó ifj. Kurtág György előadásában. Holnap este a Fesztivál Színházban ugyancsak magyarországi bemutatóként hangzik el két Kurtág-mű: a Hipartita és a 6 moments musicaux. Február 17-én, péntek este Csalog Gábor és Kemenes András részleteket ad elő a Játékok című sorozatból, a Játékok és üzenetek fúvósokra című ciklus részleteit Kaczander Orsolya fuvolaművész mutatja be, a Kafka-töredékek című, legendás Kurtág-darabot pedig Juliane Banse ének- és Keller András hegedűművész szólaltatja meg. Vasárnap este, a Zeneakadémia nagytermében, a fesztivál záróhangversenyén lesz A csüggedés és keserűség dalai című kompozíció magyarországi premierje a Nemzeti Énekkar és az UMZE Kamaraegyüttes előadásában, Kocsis Zoltán vezényletével. Több más koncert mellett zenetudományi előadásokat és társművészeti programokat is rendeznek; a fesztivál teljes műsora megtalálható a www.bmc.hu oldalon.

Ünnepségek a világban
Kurtág Györgyöt világszerte a kortárs zeneszerzés egyik legjelentősebb mestereként tartják számon. A rendszerváltás előtt itthon élt, de kompozíciói már a nyolcvanas években rendszeresen elhangzottak Berlin, Párizs és London nagy koncerttermeiben, s húsz éve, hatvanadik születésnapjára jelent meg életművéről Friedrich Spangemacher szerkesztésében egy máig alapvető dokumentum- és tanulmánykötet. 1996-ban, hetvenedik születésnapján Berlinben rendeztek Kurtág-ünnepet, később az Ernst von Siemens Alapítvány nagydíjának odaítélése (1998), illetve itthon a Széchenyi Akadémia székfoglaló hangversenye (1999) adott okot az ünneplésre. 2001-ben a Földvári Napok fesztivál valamennyi eseményének középpontjában Kurtág György életműve állt, 2002-ben a Wiener Festwochen, 2004-ben a Salzburgi Ünnepi Játékok állított össze tematikus Kurtág-programot. Tavaly nyáron, a Művészetek Palotájában Kurtág nyilvános mesterkurzust tartott, és magyarországi bemutatóként hangzott el …concertante… című darabja.

Az életút állomásai
Kurtág György 1926. február 19-én született a romániai Lugoson. 1946-tól a budapesti Zeneakadémián Kadosa Pál, Veress Sándor, Farkas Ferenc és Weiner Leó tanítványa volt. Az Országos Filharmónia korrepetitoraként, majd a Zeneakadémia tanáraként dolgozott. 1987-ben a Berlini Művészeti Akadémia tagjává választották. A kilencvenes évek eleje óta Ausztriában, Hollandiában, Németországban, az Egyesült Államokban és Franciaországban dolgozik, jelenleg Párizsban él. 1996-ban Kossuth-díjat kapott, emellett számos egyetem díszdoktora és rangos nemzetközi szakmai díjak birtokosa.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.