Klasszikus

Fesztivál, szeminárium, verseny

2005.06.21. 00:00
Ajánlom
Három klasszikus zenei eseményről, a soproni Régi Zenei Napokról, a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szemináriumról és Fesztiválról, valamint a budapesti Nemzetközi Harsonaversenyről tartottak tegnap sajtótájékoztatót Budapesten. Itt derült ki az is, hogy az idén utoljára szervezi ezeket a programsorozatokat a Hungarofest Kht., a feladatot - a szükséges támogatással együtt - a Filharmónia Budapest Kht. veszi át. Mint Schneider Márta helyettes államtitkár elmondta: ezentúl a Hungarofest a nemzetközi nagyrendezvényekre koncentrál (ők szervezik és bonyolítják le például a németországi magyar évadot, a kínai és a szerb magyar kulturális heteket).

A magyarországi orosz évad is folytatódik a soproni 21. Régi Zenei Napokon, amelyet június 25.-július 2. között rendeznek meg. A zárónapon Alekszej Ljubimov két növendékének, Marija Uszpenszkajának és Alekszej Sevcsenkónak első magyarországi fellépése lesz. A csembalón és fortepianón játszó művészek Mattheson-, J. S. Bach- és Mozart-műveket játszanak. A soproni rendezvényen kizárólag korhű hangzásban előadott régi zenék hallhatók. Fellép az Aura Musicale, a Voces Aequales, az Orfeo Zenekar (hegedűn játszik Simon Standage), a Purcell Kórus és a Trio Antiqua. Kuriózum június 29-én a professzori koncert, ahol Spányi Miklós (csembaló), Anneke Boeke (furulya) és Simon Standage ad elő Bach- és Telemann-darabokat. A szervezők ígérnek még növendékkoncertet, záróbált és kurzusokat is.

Hívtak orosz vendéget a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szemináriumra és Fesztiválra is: Jevgenyij Nyesztyerenko énekkurzust tart. Az eseménysorozatot - amelynek alcíme: Bartók és a népzene - július 12- 23. között rendezik meg. És akiktől tanulhatnak az érdeklődők: Johannes Schöllhorn (zeneszerzés), Peskó Zoltán (karmester), Csalog Gábor (zongora), Lakatos György (fagott), Pauk György (hegedű), Csengery Adrienn (ének), Sebő Ferenc, Halmos Béla és Zerkula János (népzene). A fesztivált a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar hangversenye nyitja, másnap kamarakoncertet ad a nemrég Szentpéterváron is együtt zenélő Perényi Miklós és Várjon Dénes. Zenél még - többek mellett - Csalog Gábor, a Dresch Quartett, a Téka Együttes. Kiállítást rendez az acb galéria.

Budapesti esemény szeptember 3-12. között a Nemzetközi Harsonaverseny a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagytermében. A Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny történetében először mérhetik össze tudásukat a harsonaművészek.

Mint megtudtuk, az idén - a tavalyihoz képest - hárommillió forinttal többel, tizenegymillióval támogatja a soproni eseménysorozatot a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, és 1,2 millió forinttal ad többet, 16,2 milliót a szombathelyi eseményre. Mivel jövőre ünnepeljük Bartók születésének 125. évfordulóját, feltételezhetően a 2006-os szombathelyi szeminárium és fesztivál kiemelt eseménye lesz a Bartók-évnek. Ez rá is fér a programsorozatra, mert az idén - pénzszűke miatt - kissé lecsupaszították az eseményt. Tavaly negyvenmillió, 2005-ben már csak 33 millió forint a Bartók-esemény büdzséje. A soproniak sem dúskálhatnak a pénzben, az ő költségvetésük 18 millió forint, a pesti harsonaversenyé pedig 24 millió.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.