Klasszikus

Fesztivál, szeminárium, verseny

2005.06.21. 00:00
Ajánlom
Három klasszikus zenei eseményről, a soproni Régi Zenei Napokról, a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szemináriumról és Fesztiválról, valamint a budapesti Nemzetközi Harsonaversenyről tartottak tegnap sajtótájékoztatót Budapesten. Itt derült ki az is, hogy az idén utoljára szervezi ezeket a programsorozatokat a Hungarofest Kht., a feladatot - a szükséges támogatással együtt - a Filharmónia Budapest Kht. veszi át. Mint Schneider Márta helyettes államtitkár elmondta: ezentúl a Hungarofest a nemzetközi nagyrendezvényekre koncentrál (ők szervezik és bonyolítják le például a németországi magyar évadot, a kínai és a szerb magyar kulturális heteket).

A magyarországi orosz évad is folytatódik a soproni 21. Régi Zenei Napokon, amelyet június 25.-július 2. között rendeznek meg. A zárónapon Alekszej Ljubimov két növendékének, Marija Uszpenszkajának és Alekszej Sevcsenkónak első magyarországi fellépése lesz. A csembalón és fortepianón játszó művészek Mattheson-, J. S. Bach- és Mozart-műveket játszanak. A soproni rendezvényen kizárólag korhű hangzásban előadott régi zenék hallhatók. Fellép az Aura Musicale, a Voces Aequales, az Orfeo Zenekar (hegedűn játszik Simon Standage), a Purcell Kórus és a Trio Antiqua. Kuriózum június 29-én a professzori koncert, ahol Spányi Miklós (csembaló), Anneke Boeke (furulya) és Simon Standage ad elő Bach- és Telemann-darabokat. A szervezők ígérnek még növendékkoncertet, záróbált és kurzusokat is.

Hívtak orosz vendéget a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szemináriumra és Fesztiválra is: Jevgenyij Nyesztyerenko énekkurzust tart. Az eseménysorozatot - amelynek alcíme: Bartók és a népzene - július 12- 23. között rendezik meg. És akiktől tanulhatnak az érdeklődők: Johannes Schöllhorn (zeneszerzés), Peskó Zoltán (karmester), Csalog Gábor (zongora), Lakatos György (fagott), Pauk György (hegedű), Csengery Adrienn (ének), Sebő Ferenc, Halmos Béla és Zerkula János (népzene). A fesztivált a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar hangversenye nyitja, másnap kamarakoncertet ad a nemrég Szentpéterváron is együtt zenélő Perényi Miklós és Várjon Dénes. Zenél még - többek mellett - Csalog Gábor, a Dresch Quartett, a Téka Együttes. Kiállítást rendez az acb galéria.

Budapesti esemény szeptember 3-12. között a Nemzetközi Harsonaverseny a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagytermében. A Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny történetében először mérhetik össze tudásukat a harsonaművészek.

Mint megtudtuk, az idén - a tavalyihoz képest - hárommillió forinttal többel, tizenegymillióval támogatja a soproni eseménysorozatot a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, és 1,2 millió forinttal ad többet, 16,2 milliót a szombathelyi eseményre. Mivel jövőre ünnepeljük Bartók születésének 125. évfordulóját, feltételezhetően a 2006-os szombathelyi szeminárium és fesztivál kiemelt eseménye lesz a Bartók-évnek. Ez rá is fér a programsorozatra, mert az idén - pénzszűke miatt - kissé lecsupaszították az eseményt. Tavaly negyvenmillió, 2005-ben már csak 33 millió forint a Bartók-esemény büdzséje. A soproniak sem dúskálhatnak a pénzben, az ő költségvetésük 18 millió forint, a pesti harsonaversenyé pedig 24 millió.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.