Klasszikus

Fesztiválakadémia Budapest - mesterkurzus és koncertek júliusban

2016.04.12. 10:26
Ajánlom
Új kamarazenei fesztivált indít útjára nyáron Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész-házaspár. Mesterkurzusokon és világhírű muzsikusok koncertjein vehetnek részt az érdeklődők.
Kokas Katalin

Kokas Katalin (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

A Fesztiválakadémia Budapest elnevezésű programsorozat keretében olyan művészeket hallhatunk, akik a Zeneakadémián lettek mesterei a zenének. A július 21. és 24. között megrendezendő fesztivál fellépőinek többségét azok az előadók adják, akikkel a művészházaspár már korábban is fellépett; Vilde Frang, James Boyd, Nicolas Altstaedt, Fenyő László, José Gallardo, Kocsis Zoltán, Jonathan Cohen, Anna Reinhold, Thomas Dunford, Alina Ibragimova, Homoki Gábor, Rohmann Ditta, Fejérvári Zsolt, Lendvay József, Maxim Rysanov, Jing Yang, Kokas Dóra, Klenyán Csaba, Balog József, Ittzés Gergely, Káip Róbert, Pavlovits Dávid, Szalai András, Kelemen Barnabás, valamint Boris Andrianov is.

"Aki egyszer itt megfordult, az újra el fog jönni"

A komolyzenei koncertek mellett a tehetséggondozás is szerepet kapott a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon. A 2014-ben lezajlott eseményen Kokas Katalin hegedűművészt kérdeztük, aki azt is elárulta, mit gondol a hazai komolyzenei oktatás helyzetéről.  

Kelemen Barnabás

Kelemen Barnabás (Fotó/Forrás: Dobos Tamás)

A fesztivál különlegessége, hogy a mesterkurzusokba a közönség is betekinthet, és a világhírű művészek a növendékekkel együtt próbálnak és lépnek fel egy-egy tétel erejéig.

Úgy gondoljuk, sikerült az első Fesztiválakadémiára igen rangos névsort megnyernünk, amely igazi kuriózum a hazai koncertkínálatban. A közönség pedig nemcsak a rendkívüli művészeket hallgathatja meg és különleges, ritkán hallható művekhez kerülhet közel, hanem az alkotás folyamatába is betekinthet.

A Fesztiválakadémia négynapos programja a mesterkurzusokkal veszi kezdetét, a koncertprogram július 22-én indul. Az esti nagytermi hangversenyek mellett a Solti-teremben minden délben meglepetéskoncerteket, délután pedig zenei témájú előadásokat rendeznek. A hangversenyek előtt Fazekas Gergely zenetörténész segítségével ismerhetik meg az érdeklődők az elhangzó művek hátterét, érdekességeit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.