Klasszikus

Fesztiváldömping országszerte

2005.06.15. 00:00
Ajánlom
Szinte egymást érik a fesztiválok a szezonban, az Operafesztiváltól a Szigetig a főváros és a nagyobb városok egyaránt otthont adnak kisebb nagyobb rendezvénysorozatoknak. Mindemellett a nagy koncertszervezők még soha ennyi világsztárt nem hívtak meg Budapestre, a nagy csillagok szinte egymásnak adják a kilincset az arénában. Kérdés, elbír-e a piac ennyi hírességet, hiszen nemcsak a nagykoncerteken, hanem a fesztiválprogramokban is egyre több nagy név szerepel a programban.

Nemcsak Magyarország, hanem egész Európa egyik legnagyobb kulturális eseménye, a Sziget pr-főnöke, Marinka Csaba szerint valóban egyre több sztár érkezik hozzánk, csak június-júliusban tucatnyi világklasszis koncertezik itt, akiknek felléptetésével a szervezők a fesztiválokéval nagyjából azonos célcsoportot szólítják meg, azonban e kör fizetőképességének korlátai miatt nem biztos, hogy teltházasok lesznek a koncertek. A Sziget esetében azonban más a helyzet, kedvezőbb az ár/érték arány, hiszen akár már húszezer forintos elővételben megváltott hetijegyért több mint száz nemzetközi produkciót kínálnak. A Sziget idejére, augusztus 10 és 17-e között Marinka szerint nem is szerveznek rá más koncerteket, hiszen nem nagyon tudnák felvenni a versenyt az árral és a Sziget programkínálatával. Az 1993 óta minden évben megrendezett, nagy hagyományokkal rendelkező soproni Volt Fesztivál szintén nincs veszélyben, hiszen egyedülálló a vidéki rendezvénysorozatok között. Marinka elmondta, hogy idén lényegesen több külföldi fellépőt hívtak meg, egy koncertjegy áráért négy napon át, tizenöt helyszínen kétszáz zenekart és Dj-t hallgathatnak meg a Volton az érdeklődők. A 2005-ös Volt Fesztiválra 200 millió forintot költ a Sziget Iroda, a tavalyelőtti 25 ezres látogatószám után tavaly már 32 ezren voltak, idén a tervek szerint 40 ezret várnak. A Sziget esetében ugyancsak jelentősen megnövelték a büdzsét, 350 millió forintot költenek többet a rendezvényre, mint tavaly, összesen 1,8 milliárd forintot. Ez azonban - az időjárás miatt - nagy rizikó is, hiszen a költségvetés 60%-át jegybevételből kell produkálniuk. Csak a nagy sztárok gázsija félmilliárdot visz el az összköltségvetésből. Tavaly egy hét alatt 369 ezer szigetelőt regisztráltak, idén legalább 400 ezer érdeklődővel számolnak az egy hét alatt. Idén a Nagyszínpadra kétszer annyit költenek mint tavaly, a világzenei helyszínre is másfélszeres a költés, de a többi nemzetközi nagyhelyszínen is megnövelték a költségvetést – mondta Marinka. A kínálatnak nem is tudnak ellenállni a szigetelők, elővételben eddig például kétszer annyi külföldi váltotta meg a hetijegyét, mint a 2004-es esztendő azonos időszakában. A Sziget pr-főnöke szerint az ország nincs elmaradva a nemzetközi trendtől, országszerte egymást érik a fesztiválok a legkisebbtől a legnagyobbig, a Szigetig.

A nyári rendezvénynaptár leközelebbi nagy fővárosi programsorozata június 21-én a Zene Ünnepe lesz, melynek Petőfi Csarnokbeli, Zeneakadémiabeli, Margitszigeti és Vörösmarty téri, Liszt Ferenc téri, az Operett Színház előtti programjaira már szombaton ráhangolódhatunk a Hídünnepen. Június 18-án ugyanis a Lánchídon lép fel a a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb acid jazz együttese, az osztrák Count Basic. Afőváros még egy búcsúval is kedveskedik lakóinak, a Budapesti Búcsú június 25-26-ig várja programokkal az érdeklődőket.

A vidéki fesztiválok legnagyobbjának a Volt fesztivál ígérkezik Sopronban, július 6-9-ig. A rendezvényre a nemzetközi nagyságok mellett a hazai könnyűzenei élet nagyjai várhatók, fellép a Nyers, a Kispál és borz, a Korai Öröm és a Sziámi együttes, a Quimby együttesből ismert Varga Líviusz zenakara, a Kutya vacsorája lép fel, nem beszélve az Anima Sound Systemről. Fővárosunk egész nyári művészeti programját meghatározza a Budafest Nyári Opera- és Balettfesztivál, amely július első napjával veszi kezdetét.Három helyszínen, a Bazilika előtti Szent István téren, a Magyar Állami Operaházban és a Hilton szálló Dominikánus udvarában lesznek az előadások. A Dominikánus udvar opera-és balettelőadások, dzsessz-, latin zenei és klezmerkoncertek helyszíne (júl. 2-30.), a Szent István tér nagyzenekari hangversenyeké (júl. 4-30.), az Operaház pedig világhírű előadók közreműködésével zajló nagyszabású operaelőadásoké (aug. 4-19). A Budapest Parádé egynapos dj őrületet augusztus 27-én zárja a nyarat a legalább 50 kamionból álló konvojt várhatunk a Felvonulási térre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.