Klasszikus

Fesztiválkórust alapítottak a Pannon Filharmonikusok

2015.10.01. 17:05
Ajánlom
A kórus december 16-án, a Kodály Központban mutatkozik be a közönségnek, a tagokat még keresik.

A Dobos László akusztikus, zenei rendező és Vass András karmester művészeti vezetésével működő, a kultúráért felelős államtitkárság és a pécsi városvezetés támogatását is élvező fesztiválkórus létrehozásának célja egy, a filharmonikusok kijelölt hangversenyein fellépő, a zenekar minőségi igényével összhangban működő egyedi formáció meghonosítása. Az első körben harminckettő, majd negyvennyolc tagú fesztiválkórus a Pannon Filharmonikusok hangversenyeihez igazodó próbarenddel és a zenekar szakmaiságához méltó zenei elvárásokkal dolgozik majd és december 16-án, a Kodály Központban mutatkozik be a közönségnek.

Dobos László és Vass András

Dobos László és Vass András

Horváth Zsolt, a filharmonikusok igazgatója a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a zenekarral fellépő vendégkórusokra eddig évente 3-4 millió forintot költöttek. A fesztiválkórus ennek a duplájába kerül, de jelentős előrelépést várnak tőle az összeszokottságot és a hangversenyek minőségét illetően, s további előny, hogy az új formáció tovább színesíti, gazdagítja a pécsi kóruséletet.

A művészeti vezetés magas színvonalú, saját hangzáskultúrával rendelkező fesztiválkórus felépítésére törekszik, amellyel szemben elvárás a barokk és a bécsi klasszikus repertoárnak a szövegkiejtésben, az artikulációban, zenei tagolásban, a hangzásban egyaránt érvényesülő stílusos megszólaltatása. A törekvések között szerepel a barokk és a klasszikus zene értelmezését célzó új lehetőségek feltárása, elsajátítása, valamint olyan letisztult, a stílusnak megfelelő kórushangzás kialakítása, amely a régi zenére jellemző lendületet, virtuozitást, frissességet, továbbá a markáns zenei karaktereket sem nélkülözi.

A tagok sorába azokat a 14. életévüket betöltött kóristákat várják, akik a kórus céljaival egyetértve a Pannon Filharmonikusok zenés produkcióinak részesévé kívánnak válni, motiváltak kimagasló kórusprodukciók létrehozásában, és megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek. Felvételt nyerni a művészeti vezetők előtt történő meghallgatáson lehet. Az október végi esemény kötelező és választható zenei anyagáról bővebb információ a filharmonikusok weboldalán, a www.pfz.hu/fesztivalkorus címen olvasható.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a fesztiválkórus megalapítását a filharmonikusok elmúlt tíz évben tapasztalt fejlődése is indokolta, amelynek eredményeként a szakma a zenekart kategóriájában az ország négy legjobb együttese között tartja számon. A Pannon Filharmonikusok rendszeresen fellépnek Budapesten és külföldön is, repertoárjuk rendkívül széles, a régi zenei mellett kortárs műveket is gyakran játszanak - jegyezte meg. Az államtitkár kitért rá, hogy várhatóan október közepén a kormány elé kerül az a Modern városok programmal összhangban készült előterjesztés, amelynek elfogadásával az állam az eddigi támogatás többszörösével járulhat hozzá a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pannon Filharmonikusok működtetéséhez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.