Klasszikus

Fesztiválkórust alapítottak a Pannon Filharmonikusok

2015.10.01. 17:05
Ajánlom
A kórus december 16-án, a Kodály Központban mutatkozik be a közönségnek, a tagokat még keresik.

A Dobos László akusztikus, zenei rendező és Vass András karmester művészeti vezetésével működő, a kultúráért felelős államtitkárság és a pécsi városvezetés támogatását is élvező fesztiválkórus létrehozásának célja egy, a filharmonikusok kijelölt hangversenyein fellépő, a zenekar minőségi igényével összhangban működő egyedi formáció meghonosítása. Az első körben harminckettő, majd negyvennyolc tagú fesztiválkórus a Pannon Filharmonikusok hangversenyeihez igazodó próbarenddel és a zenekar szakmaiságához méltó zenei elvárásokkal dolgozik majd és december 16-án, a Kodály Központban mutatkozik be a közönségnek.

Dobos László és Vass András

Dobos László és Vass András

Horváth Zsolt, a filharmonikusok igazgatója a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a zenekarral fellépő vendégkórusokra eddig évente 3-4 millió forintot költöttek. A fesztiválkórus ennek a duplájába kerül, de jelentős előrelépést várnak tőle az összeszokottságot és a hangversenyek minőségét illetően, s további előny, hogy az új formáció tovább színesíti, gazdagítja a pécsi kóruséletet.

A művészeti vezetés magas színvonalú, saját hangzáskultúrával rendelkező fesztiválkórus felépítésére törekszik, amellyel szemben elvárás a barokk és a bécsi klasszikus repertoárnak a szövegkiejtésben, az artikulációban, zenei tagolásban, a hangzásban egyaránt érvényesülő stílusos megszólaltatása. A törekvések között szerepel a barokk és a klasszikus zene értelmezését célzó új lehetőségek feltárása, elsajátítása, valamint olyan letisztult, a stílusnak megfelelő kórushangzás kialakítása, amely a régi zenére jellemző lendületet, virtuozitást, frissességet, továbbá a markáns zenei karaktereket sem nélkülözi.

A tagok sorába azokat a 14. életévüket betöltött kóristákat várják, akik a kórus céljaival egyetértve a Pannon Filharmonikusok zenés produkcióinak részesévé kívánnak válni, motiváltak kimagasló kórusprodukciók létrehozásában, és megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek. Felvételt nyerni a művészeti vezetők előtt történő meghallgatáson lehet. Az október végi esemény kötelező és választható zenei anyagáról bővebb információ a filharmonikusok weboldalán, a www.pfz.hu/fesztivalkorus címen olvasható.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a fesztiválkórus megalapítását a filharmonikusok elmúlt tíz évben tapasztalt fejlődése is indokolta, amelynek eredményeként a szakma a zenekart kategóriájában az ország négy legjobb együttese között tartja számon. A Pannon Filharmonikusok rendszeresen fellépnek Budapesten és külföldön is, repertoárjuk rendkívül széles, a régi zenei mellett kortárs műveket is gyakran játszanak - jegyezte meg. Az államtitkár kitért rá, hogy várhatóan október közepén a kormány elé kerül az a Modern városok programmal összhangban készült előterjesztés, amelynek elfogadásával az állam az eddigi támogatás többszörösével járulhat hozzá a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pannon Filharmonikusok működtetéséhez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Színház

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Klasszikus

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.
Klasszikus virtuózok

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.