Klasszikus

Fesztiválkórust alapítottak a Pannon Filharmonikusok

2015.10.01. 17:05
Ajánlom
A kórus december 16-án, a Kodály Központban mutatkozik be a közönségnek, a tagokat még keresik.

A Dobos László akusztikus, zenei rendező és Vass András karmester művészeti vezetésével működő, a kultúráért felelős államtitkárság és a pécsi városvezetés támogatását is élvező fesztiválkórus létrehozásának célja egy, a filharmonikusok kijelölt hangversenyein fellépő, a zenekar minőségi igényével összhangban működő egyedi formáció meghonosítása. Az első körben harminckettő, majd negyvennyolc tagú fesztiválkórus a Pannon Filharmonikusok hangversenyeihez igazodó próbarenddel és a zenekar szakmaiságához méltó zenei elvárásokkal dolgozik majd és december 16-án, a Kodály Központban mutatkozik be a közönségnek.

Dobos László és Vass András

Dobos László és Vass András

Horváth Zsolt, a filharmonikusok igazgatója a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a zenekarral fellépő vendégkórusokra eddig évente 3-4 millió forintot költöttek. A fesztiválkórus ennek a duplájába kerül, de jelentős előrelépést várnak tőle az összeszokottságot és a hangversenyek minőségét illetően, s további előny, hogy az új formáció tovább színesíti, gazdagítja a pécsi kóruséletet.

A művészeti vezetés magas színvonalú, saját hangzáskultúrával rendelkező fesztiválkórus felépítésére törekszik, amellyel szemben elvárás a barokk és a bécsi klasszikus repertoárnak a szövegkiejtésben, az artikulációban, zenei tagolásban, a hangzásban egyaránt érvényesülő stílusos megszólaltatása. A törekvések között szerepel a barokk és a klasszikus zene értelmezését célzó új lehetőségek feltárása, elsajátítása, valamint olyan letisztult, a stílusnak megfelelő kórushangzás kialakítása, amely a régi zenére jellemző lendületet, virtuozitást, frissességet, továbbá a markáns zenei karaktereket sem nélkülözi.

A tagok sorába azokat a 14. életévüket betöltött kóristákat várják, akik a kórus céljaival egyetértve a Pannon Filharmonikusok zenés produkcióinak részesévé kívánnak válni, motiváltak kimagasló kórusprodukciók létrehozásában, és megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek. Felvételt nyerni a művészeti vezetők előtt történő meghallgatáson lehet. Az október végi esemény kötelező és választható zenei anyagáról bővebb információ a filharmonikusok weboldalán, a www.pfz.hu/fesztivalkorus címen olvasható.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a fesztiválkórus megalapítását a filharmonikusok elmúlt tíz évben tapasztalt fejlődése is indokolta, amelynek eredményeként a szakma a zenekart kategóriájában az ország négy legjobb együttese között tartja számon. A Pannon Filharmonikusok rendszeresen fellépnek Budapesten és külföldön is, repertoárjuk rendkívül széles, a régi zenei mellett kortárs műveket is gyakran játszanak - jegyezte meg. Az államtitkár kitért rá, hogy várhatóan október közepén a kormány elé kerül az a Modern városok programmal összhangban készült előterjesztés, amelynek elfogadásával az állam az eddigi támogatás többszörösével járulhat hozzá a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pannon Filharmonikusok működtetéséhez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.