Klasszikus

Fesztivállal emlékeznek Debussy születésének 160. évfordulójára

2022.10.17. 13:10
Ajánlom
Az október 26. és 29. között tartott eseménysorozaton a zeneszerző alkotásainak zenei és társművészeti kapcsolódásait ismerheti meg a közönség a MáraiKultban.

Október 26. és 29. között a zenei impresszionizmus legnagyobb alakjának művei csendülnek fel a zeneszerző tiszteletére szervezett négynapos Debussy Fesztiválon a MáraiKultban.

Az idén 160 éve született zeneszerző 1910-ben szerzői estet adott Budapesten, zenéje nagy hatással volt Bartók Bélára és Kodály Zoltánra is.

A fesztivál október 26-án Bácsi Zoltán borász és Oláh Krisztián zongoraművész BorKlubjával indul a MáraiKult dísztermében. Debussy csodás zenéjét hallgatva hét lenyűgöző bort kóstolhatnak az érdeklődők kis pincészetek prémium tételeiből.

Október 27-én Tóth Kinga költő, vizuális művész és a Metrum Ensemble koncertje csendül fel.

A Tombeau de Claude Debussy című antológiát a zeneszerző pályatársai – többek között Bartók, Sztravinszkij, Ravel, Satie, de Falla, Dukas – állították össze Debussy halálára.

Az esten a tőlük válogatott zenei füzér hangzik el a Metrum Ensemble előadásában, és Tóth Kinga részleteket szólaltat meg Írmag című szó-, kép-, hangkölteményéből.

Metrum_Ensemble_foto_Erdos_Denes_sajto-131126.jpg

Metrum Ensemble (Fotó/Forrás: Erdős Dénes / MáraiKult)

Október 28-án, a Debussy NOW! című lemezbemutató koncerten Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, Harcsa Veronika énekes, valamint Fenyvesi Márton gitár- és elektronikus művész lép fel.

Estjük Debussy zenéjét ülteti át kortárs nyelvre, az alkotók a klasszikus zenei interpretációtól elmozdulva Debussy dalait stilisztikai újításokkal tolmácsolják. 

A négynapos fesztivált Quartetto Speranza együttes fellépése zárja október 29-én. A koncerten Claude Debussy g-moll vonósnégyese mellett Darius Milhaud és Weiner Leo művei hangzanak el.

Debussy Fesztivál a 160 éve született zeneszerző tiszteletére
október 26-29., Márai Sándor Művelődési Ház, Budapest, I. kerület, Krisztina tér 1.

További részletek a MáraiKult honlapján érhetők el.

Fejléckép: Harcsa Veronika, Fenyvesi Márton és Razvaljajeva Anasztázia (fotó/forrás: Huszti István / MáraiKult)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Színek – Tornyai Péter és az Anima Musicae koncertje a Lóvasúton

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010-es megalakulása óta hivatásának tekinti a mai zeneművek előadását. Eddig közel nyolcvan, a zenekarnak ajánlott művet mutattak be.
Klasszikus ajánló

Szépség és optimizmus – évadot hirdetett a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a 2024/25-ös évadban öt bérletes, valamint három gyermekeknek szóló, tematikus koncertsorozatot és számos impozáns, egyedi hangversenyt hirdetett meg neves hazai és külföldi vendégművészek közreműködésével.
Klasszikus gyász

Életének 100. évében elhunyt Konrád György brácsaművész

A munkásságáért Weiner Leó-emlékdíjjal és Bartók–Pásztory-díjjal elismert művész, a Zeneakadémia Vonós Tanszékének egykori tanára életének 100. évében távozott.
Klasszikus ajánló

Szláv-magyar kapcsolatok tárulnak fel az Operaház koncertjén

A cseh, lengyel, szlovák és horvát opera- és zeneirodalom gyöngyszemei mellett Erkel Ferenc egyik elfeledett operáját is megidézi a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának Aranykor – Szlávok című hangversenye.
Klasszikus ajánló

Magyar zeneszerzők harsonára írt darabjait hallhatja a közönség a Pesti Vigadóban

Június 2-án Harsona estet rendeznek a Pesti Vigadóban, a koncert műsorát Hőna Gusztáv állította össze az elmúlt évtizedekben született harsonadarabokból.