Klasszikus

Fesztivállal emlékeznek Debussy születésének 160. évfordulójára

2022.10.17. 13:10
Ajánlom
Az október 26. és 29. között tartott eseménysorozaton a zeneszerző alkotásainak zenei és társművészeti kapcsolódásait ismerheti meg a közönség a MáraiKultban.

Október 26. és 29. között a zenei impresszionizmus legnagyobb alakjának művei csendülnek fel a zeneszerző tiszteletére szervezett négynapos Debussy Fesztiválon a MáraiKultban.

Az idén 160 éve született zeneszerző 1910-ben szerzői estet adott Budapesten, zenéje nagy hatással volt Bartók Bélára és Kodály Zoltánra is.

A fesztivál október 26-án Bácsi Zoltán borász és Oláh Krisztián zongoraművész BorKlubjával indul a MáraiKult dísztermében. Debussy csodás zenéjét hallgatva hét lenyűgöző bort kóstolhatnak az érdeklődők kis pincészetek prémium tételeiből.

Október 27-én Tóth Kinga költő, vizuális művész és a Metrum Ensemble koncertje csendül fel.

A Tombeau de Claude Debussy című antológiát a zeneszerző pályatársai – többek között Bartók, Sztravinszkij, Ravel, Satie, de Falla, Dukas – állították össze Debussy halálára.

Az esten a tőlük válogatott zenei füzér hangzik el a Metrum Ensemble előadásában, és Tóth Kinga részleteket szólaltat meg Írmag című szó-, kép-, hangkölteményéből.

Metrum_Ensemble_foto_Erdos_Denes_sajto-131126.jpg

Metrum Ensemble (Fotó/Forrás: Erdős Dénes / MáraiKult)

Október 28-án, a Debussy NOW! című lemezbemutató koncerten Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, Harcsa Veronika énekes, valamint Fenyvesi Márton gitár- és elektronikus művész lép fel.

Estjük Debussy zenéjét ülteti át kortárs nyelvre, az alkotók a klasszikus zenei interpretációtól elmozdulva Debussy dalait stilisztikai újításokkal tolmácsolják. 

A négynapos fesztivált Quartetto Speranza együttes fellépése zárja október 29-én. A koncerten Claude Debussy g-moll vonósnégyese mellett Darius Milhaud és Weiner Leo művei hangzanak el.

Debussy Fesztivál a 160 éve született zeneszerző tiszteletére
október 26-29., Márai Sándor Művelődési Ház, Budapest, I. kerület, Krisztina tér 1.

További részletek a MáraiKult honlapján érhetők el.

Fejléckép: Harcsa Veronika, Fenyvesi Márton és Razvaljajeva Anasztázia (fotó/forrás: Huszti István / MáraiKult)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Vádirat az üdvözítő mártíromság dicsőítése ellen – kritika A csoda című filmről

Ha egy összetett mondatra kellene lecsupaszítanunk a Netflix új filmdrámájának gondolatát, ez lenne az: morálisan elfogadhatatlan tudatosan bűntudatra nevelni ártatlan embereket, és végignézni, ahogy önmagukat pusztítják el vezeklésként – különösen egy kisgyermek esetében.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.