Klasszikus

Fesztivállal és versennyel emlékeznek Tallér Zsófia zeneszerzőre

2023.03.17. 12:40
Ajánlom
Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált, amelyen a kortárs magyar zene mellett az irodalom is helyet kap.

Tallér Zsófia Leánder és Lenszirom című operáját három évadon át játszották a Magyar Állami Operaházban mintegy 20 ezer néző előtt, míg Bogármese című balettzenéjét 250-nél is több alkalommal adták elő az elmúlt 16 évben. Az emlékének szentelt, most induló fesztivál célja, hogy bemutassa a fiatal zeneszerzőket és a társművészetek kimagasló egyéniségeit.

Tallér Zsófiának elkötelezett tanárként mindig kimagaslóan fontos volt, hogy az új generáció lehetőségekhez jusson, ezért a fesztivál keretein belül egy nemzetközi zeneszerzőverseny is helyet kap,

a nyertes mű pedig megszólal a zárókoncerttel egybekötött díjátadón. A fesztivál szervezői Mátyássy Szabolcs és Dobri Dániel zeneszerzők, Jókai Ági színművész, valamint Faltay Csaba producer, akik az összművészeti megközelítéssel biztosítják, hogy az esemény más és több legyen, mint egy hagyományos zenei rendezvény.

Az idén először megrendezett Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőversenyre 40 jelentkező küldött pályaművet, több mint 15 országból, így igazán izgalmas verseny várható. Színvonalas, nagyon változó szerzői attitűddel írott művek érkeztek,

a kortárs zene számos stílusából a posztmoderntől, az ismét nagyon népszerű melodikus irányzatokon keresztül a filmzenei ihletésű kompozíciókig.

A versenykiírás vonóskarra írott művekre szólt, így a nyertes művet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagjaiból álló vonószenekar fogja bemutatni április 15-én, a Zeneakadémián megrendezendő Sofianetta Fesztivál keretén belül. Ha valaki már előzetesen meg szeretné hallgatni a műveket, megteheti az április 14-én Székesfehérvárott tartandó, Kérdezd a zeneszerzőt! című koncerten.

A Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőverseny minden évben lehetőséget kíván nyújtani arra, hogy a fiatal tehetségek bemutathassák a kreativitásukat és zenei tudásukat.

A zsűri tagjai: Fekete Gyula zeneszerző, a Zeneakadémia rektorhelyettese, a zsűri elnöke; Dobszay-Meskó Ilona zeneszerző, karmester; Mátyássy Szabolcs zeneszerző, egyetemi adjunktus; Dobri Dániel zeneszerző, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője

Kérdezd a zeneszerzőt!
Április 14. 19.00 – Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Székháza (8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 59.)

Sofianetta gálakoncert és a Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőverseny díjátadója
Április 15. 19.00 – Zeneakadémia, Solti-terem

Mátyássy Szabolcs: Bipolar Etudes – 2. In the middle of the Swirl
Brandenburg Ádám: Tükör által homályosan...
Fekete Gyula: Divertimento – 1. Lépő és csárdás
Dobri Dániel: Lamento
Csengery Dániel: Concertino
Dobszay-Meskó Ilona: Musica impetuosa per archi

A Tallér Zsófia Nemzetközi Zeneszerzőverseny győztes darabjának ősbemutatója
Tallér Zsófia: Concertino drammatico

Közreműködik: Rajk Judit (ének), Tóth Sára (fagott), Dobszay-Meskó Ilona (zongora), Alba Regia Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Dobszay Péter

Kísérőrendezvények a Zeneakadémián április 15-én

14.30–16.30 Johanna című operafilm, beszélgetés az alkotókkal
17.00–18.00 Kerekasztal-beszélgetés

A fesztiválról további információ annak Facebook-eseményénél, illetve a Zeneakadémia oldalán érhető el.

Fejléckép: Tallér Zsófia (fotó/forrás: Istvánffy Zoltán / Sofianetta Fesztivál)

Művészi hitelesség és igazságkeresés – Tallér Zsófiára emlékeztek a Zeneakadémián

Kapcsolódó

Művészi hitelesség és igazságkeresés – Tallér Zsófiára emlékeztek a Zeneakadémián

Emlékestet rendeztek a Zeneakadémián az idén tavasszal tragikusan fiatalon elhunyt zeneszerzőnek, Tallér Zsófiának. Tanítványai, barátai és a zeneszerető közönség egy nem mindennapi életmű előtt róhatta le a tiszteletét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.
Klasszikus ajánló

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Klasszikus ajánló

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt.