Klasszikus

Fesztiválok sorával indítja évadát az Anima Musicae

2023.09.05. 14:05
Ajánlom
Mindegy, hogy a nyarat búcsúztatjuk, vagy az új évadot köszöntjük, egy biztos: az Anima Musicae Kamarazenekar augusztusban és szeptemberben is nívós hazai zenei fesztiválokon fordul meg, fantasztikus művészek társaságában.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Az együttes az előtte álló, hihetetlenül izgalmas és sokszínű évad felütéseként még augusztus 13-án a Zempléni Fesztiválon lépett fel. Sátoraljaújhelyen a Városháza hangulatos udvarán adtak koncertet Egy kis éji zene címmel, a Párizsban élő kiváló szopránnal, Csordás Klárával. A könnyed, nyáresti hangversenyen Fauré, Mozart és Vivaldi áriái mellett Mozartnak a koncert címét is adó G-dúr szerenádjával, valamint Csajkovszkij C-dúr vonósszerenádjával varázsolták el a közönséget.

A szeptember is jobbnál jobb fesztiválokat tartogat. Az Anima Musicae már visszatérő vendégként lép fel szeptember 7-én a 25. Zsidó Kulturális Fesztiválon, ahová egy romantikus Mendelssohn-estet álmodtak meg Korcsolán Orsolya hegedűművésszel. A koncert – immár hagyományosan – Max Bruch Kol Nidre művével kezdődik, mely egyben az egész Zsidó Fesztivál nyitánya is.

Ezt követi Felix Mendelssohn-Bartholdy d-moll hegedűversenye, melyet a zseniális komponista mindössze 13 évesen írt.

A szünet után igazi zenei különlegességgel lepi meg a közönséget az Anima Musicae, hiszen az akkor még mindig csak 18 éves Mendelssohn – eredetileg vonósnégyesre írt – remekművét, az op. 13-as a-moll kvartettet adják elő a Rumbach Zsinagógában.

korcsolan-140633.jpg

Korcsolán Orsolya (Fotó/Forrás: Purger Tamás / Anima Musicae Kamarazenekar)

Immáron harmadik éve, hogy az Anima Musicae a Szent Gellért Fesztivál rezidens zenekaraként több alkalommal is felléphet a Szegedi Dómban. Idén is kiváló művészekkel – többek között Kokas Katalinnal, Érdi Tamással, Balázs-Piri Somával – léphetnek színpadra, az energikus és ötletgazdag karmester-fesztiváligazgatóval, Yoon Kuk Lee-vel együtt. A nagyzenekari művekben ebben az évben is a kiváló fúvós muzsikusokból álló St. Gellert Wind Players csatlakozik a kamarazenekarhoz. A három koncerten - szeptember 23-án, 29-én és október 2-án – a bécsi klasszika mesterei, Haydn, Mozart és Beethoven versenyművei, valamint szimfóniái csendülnek fel.

Az Anima Musicae Kamarazenekar előtt a fesztiválfellépések mellett egy minden eddiginél sokszínűbb évad áll, két saját bérletsorozattal, lemezfelvétellel és megannyi izgalmas koncerttel.

A következő időszakban fellépnek például egy nagyszabású jótékonysági koncerten, az MVM Zenergia rendezvényén a Müpában, majd  A nagy Himnusz sztori állandó fellépőjeként Debrecenben is megfordulnak, október 1-jén pedig a legendás Rolla Jánossal együtt a 35 éves Óbudai Társaskört fogják ünnepelni egy felejthetetlen koncert formájában.

A 25. Zsidó Kulturális Fesztivál, valamint a szegedi Szent Gellért Fesztivál részletes programja, és jegyvásárlási lehetőségek a programsorozatok alábbi oldalán érhető el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép forrása: Magyar Kurír / Anima Musicae Kamarazenekar

Anima Musicae

A "zene lelkéről" elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője. 2018–2020 között a Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím birtokosa, 2021 óta kiemelt előadóművészeti besorolású zenekar.

Megalakulása óta az ország meghatározó koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége. Európában fellépett többek között a bécsi Musikverein Aranytermében, a lipcsei Gewandhausban, a berlini Philharmonie-ban, a zaragozai Auditoriumban, a szardíniai Teatro Verdiben, a belgrádi Colaracban. Meghívásai során fellépett Európa-szerte és Afrikában. 

2011-ben a bécsi Musikverein Aranytermében rendezett V. "Summa Cum Laude" Nemzetközi Ifjúsági Fesztiválon az együttes vonószenekari kategóriában első díjat nyert, "kiemelkedő sikerrel" minősítve. 2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima-díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-ben a zenekar a Hungaroton kiadó gondozásában elkészítette első önálló Mozart-lemezét. Az elmúlt hét évben további 8 hanglemeze jelent meg a zenekarnak, többségük a Hungaroton kiadónál, valamint egy Olaszországban és kettő az USA-ban. A magyar kortárs zeneművészet kiemelkedő támogatójaként és szereplőjeként az Anima Musicae Kamarazenekart 2021-ben Artisjus-díjjal jutalmazták. 

A zenekar missziójának tekinti a magyar ifjúság klasszikus zenei nevelését és a mai magyar zeneművek előadását.

A zenekar honlapja.

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.
Klasszikus hír

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus interjú

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus ajánló

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.
Klasszikus ajánló

Holokauszt-emlékkoncertet ad a Metrum Ensemble

A kamaraegyüttes a holokauszt nyolcvanadik évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében lép fel a Rumbach zsinagógában. A műsoron szereplő művek közül több is az első alkalommal hangzik el Magyarországon.