Klasszikus

Fiatal cseh karmester dirigálja a jövőben a Bambergi Szimfonikusokat

2015.09.08. 09:31
Ajánlom
Jakub Hrusát választották öt évre az egyik legjobbnak tartott német zenekar, a Bambergi Szimfonikusok - Bajor Állami Filharmónia művészeti vezetőjévé.

A 34 éves dirigens 2016 márciusában, a zenekar fennállásának 70. évfordulóján veszi át a szülőföldjükről, jórészt Csehországból elűzött német zenészek által alapított Bambergi Szimfonikusok irányítását Jonathan Nott brit zeneigazgatótól, aki 2000 óta vezette a rangos társulatot, és vezető karmesteri szerződése a 2020/21-es évadig szól.

Hrusa, aki jelenleg a Cseh Filharmonikusok állandó vendégkarmestere, a Tokiói Városi Szimfonikus Zenekar első vendégkarmestere, és 2009-től eddig az évig a Prágai Filharmonikusok vezető karmestere volt, nem ismeretlen a német zenekar számára, már öt koncertjüket dirigálta vendégkarmesterként.

Jakub Hrusa

Jakub Hrusa (Fotó/Forrás: Unknown)

"Úgy éreztük, hogy szinte csodaszámba menő művészi kötelék fűz össze bennünket. Égünk a vágytól, hogy áttörést jelentő projekteken dolgozzunk együtt" - lelkendezett Marcus Rudolf Axt, a zenekar főigazgatója, amikor Ludwig Spaenle bajor kulturális miniszter bejelentette a sajtónak Hrusa kinevezését. "Amikor ő állt a karmesteri dobogón, valóságos bizsergést éreztünk" - kontrázott rá Robert Cürlis, a zenekar elnöke.

"Mivel a zenekar gyökerei Prágáig nyúlnak vissza, bizonyos fokig ugyanazt a zenei levegőt szívjuk, ugyanaz a kulturális hátterünk, és nagyon közel állunk egymáshoz mind művészileg, mind történelmileg" - mondta Jakub Hrusa, arra utalva, hogy a zenekart Kelet-Európából elüldözött és Bambergbe került német zenészek alapították a második világháború után, magját a háború után feloszlatott prágai Német Filharmonikus Zenekar tagjai alkották. Hrusa azt mondta, hogy egy pillanatig sem habozott elfogadni a bambergiek ajánlatát, számára "élete álma valósult meg" a felkéréssel. Közölte, hogy irányítása alatt a kortárs zenére helyezik a hangsúlyt "cseh beütéssel".

Ő lesz az ötödik művészeti vezető a német zenekarnál. A társulat 113 tagja közül 15-nek volt beleszólása a jelöltek kiválasztásába, a végső döntést a zenekart működtető alapítvány tanácsa hozta meg. Jakob Hrusa Prágában tanulta a vezénylést olyan mesterektől, mint Jiri Belohlavek, Radomil Eliska és Leos Svarovsky. Nemrég a Los Angeles-i Filharmonikusokat és a Bécsi Szimfonikusokat is dirigálta vendégkarmesterként. A most induló évadban elsőként - még vendégdirigensként - november 12. és 15. között Bayreuthban, Schweinfurtban és Bambergben vezényli a Bajor Állami Filharmónia szerepét is betöltő zenekart.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.