Klasszikus

Fiatal cseh karmester dirigálja a jövőben a Bambergi Szimfonikusokat

2015.09.08. 09:31
Ajánlom
Jakub Hrusát választották öt évre az egyik legjobbnak tartott német zenekar, a Bambergi Szimfonikusok - Bajor Állami Filharmónia művészeti vezetőjévé.

A 34 éves dirigens 2016 márciusában, a zenekar fennállásának 70. évfordulóján veszi át a szülőföldjükről, jórészt Csehországból elűzött német zenészek által alapított Bambergi Szimfonikusok irányítását Jonathan Nott brit zeneigazgatótól, aki 2000 óta vezette a rangos társulatot, és vezető karmesteri szerződése a 2020/21-es évadig szól.

Hrusa, aki jelenleg a Cseh Filharmonikusok állandó vendégkarmestere, a Tokiói Városi Szimfonikus Zenekar első vendégkarmestere, és 2009-től eddig az évig a Prágai Filharmonikusok vezető karmestere volt, nem ismeretlen a német zenekar számára, már öt koncertjüket dirigálta vendégkarmesterként.

Jakub Hrusa

Jakub Hrusa (Fotó/Forrás: Unknown)

"Úgy éreztük, hogy szinte csodaszámba menő művészi kötelék fűz össze bennünket. Égünk a vágytól, hogy áttörést jelentő projekteken dolgozzunk együtt" - lelkendezett Marcus Rudolf Axt, a zenekar főigazgatója, amikor Ludwig Spaenle bajor kulturális miniszter bejelentette a sajtónak Hrusa kinevezését. "Amikor ő állt a karmesteri dobogón, valóságos bizsergést éreztünk" - kontrázott rá Robert Cürlis, a zenekar elnöke.

"Mivel a zenekar gyökerei Prágáig nyúlnak vissza, bizonyos fokig ugyanazt a zenei levegőt szívjuk, ugyanaz a kulturális hátterünk, és nagyon közel állunk egymáshoz mind művészileg, mind történelmileg" - mondta Jakub Hrusa, arra utalva, hogy a zenekart Kelet-Európából elüldözött és Bambergbe került német zenészek alapították a második világháború után, magját a háború után feloszlatott prágai Német Filharmonikus Zenekar tagjai alkották. Hrusa azt mondta, hogy egy pillanatig sem habozott elfogadni a bambergiek ajánlatát, számára "élete álma valósult meg" a felkéréssel. Közölte, hogy irányítása alatt a kortárs zenére helyezik a hangsúlyt "cseh beütéssel".

Ő lesz az ötödik művészeti vezető a német zenekarnál. A társulat 113 tagja közül 15-nek volt beleszólása a jelöltek kiválasztásába, a végső döntést a zenekart működtető alapítvány tanácsa hozta meg. Jakob Hrusa Prágában tanulta a vezénylést olyan mesterektől, mint Jiri Belohlavek, Radomil Eliska és Leos Svarovsky. Nemrég a Los Angeles-i Filharmonikusokat és a Bécsi Szimfonikusokat is dirigálta vendégkarmesterként. A most induló évadban elsőként - még vendégdirigensként - november 12. és 15. között Bayreuthban, Schweinfurtban és Bambergben vezényli a Bajor Állami Filharmónia szerepét is betöltő zenekart.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Eötvös Péter kapta idén a BBVA-díjat

A zeneszerző, karmester a második magyar alkotó, aki elnyerte a BBVA Frontiers of Knowledge Award díjat.
Klasszikus hír

Horváth Zsolt újabb öt éven át vezetheti a Pannon Filharmonikusokat

A pécsi közgyűlés művészeti tanácsa támogatásával meghosszabbították a jelenlegi igazgató, Horváth Zsolt kinevezését a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) élén - adta hírül a baranyai megyeszékhely önkormányzata, az együttes fenntartója.
Klasszikus ajánló

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.