Klasszikus

Fiatal cseh karmester dirigálja a jövőben a Bambergi Szimfonikusokat

2015.09.08. 09:31
Ajánlom
Jakub Hrusát választották öt évre az egyik legjobbnak tartott német zenekar, a Bambergi Szimfonikusok - Bajor Állami Filharmónia művészeti vezetőjévé.

A 34 éves dirigens 2016 márciusában, a zenekar fennállásának 70. évfordulóján veszi át a szülőföldjükről, jórészt Csehországból elűzött német zenészek által alapított Bambergi Szimfonikusok irányítását Jonathan Nott brit zeneigazgatótól, aki 2000 óta vezette a rangos társulatot, és vezető karmesteri szerződése a 2020/21-es évadig szól.

Hrusa, aki jelenleg a Cseh Filharmonikusok állandó vendégkarmestere, a Tokiói Városi Szimfonikus Zenekar első vendégkarmestere, és 2009-től eddig az évig a Prágai Filharmonikusok vezető karmestere volt, nem ismeretlen a német zenekar számára, már öt koncertjüket dirigálta vendégkarmesterként.

Jakub Hrusa

Jakub Hrusa (Fotó/Forrás: Unknown)

"Úgy éreztük, hogy szinte csodaszámba menő művészi kötelék fűz össze bennünket. Égünk a vágytól, hogy áttörést jelentő projekteken dolgozzunk együtt" - lelkendezett Marcus Rudolf Axt, a zenekar főigazgatója, amikor Ludwig Spaenle bajor kulturális miniszter bejelentette a sajtónak Hrusa kinevezését. "Amikor ő állt a karmesteri dobogón, valóságos bizsergést éreztünk" - kontrázott rá Robert Cürlis, a zenekar elnöke.

"Mivel a zenekar gyökerei Prágáig nyúlnak vissza, bizonyos fokig ugyanazt a zenei levegőt szívjuk, ugyanaz a kulturális hátterünk, és nagyon közel állunk egymáshoz mind művészileg, mind történelmileg" - mondta Jakub Hrusa, arra utalva, hogy a zenekart Kelet-Európából elüldözött és Bambergbe került német zenészek alapították a második világháború után, magját a háború után feloszlatott prágai Német Filharmonikus Zenekar tagjai alkották. Hrusa azt mondta, hogy egy pillanatig sem habozott elfogadni a bambergiek ajánlatát, számára "élete álma valósult meg" a felkéréssel. Közölte, hogy irányítása alatt a kortárs zenére helyezik a hangsúlyt "cseh beütéssel".

Ő lesz az ötödik művészeti vezető a német zenekarnál. A társulat 113 tagja közül 15-nek volt beleszólása a jelöltek kiválasztásába, a végső döntést a zenekart működtető alapítvány tanácsa hozta meg. Jakob Hrusa Prágában tanulta a vezénylést olyan mesterektől, mint Jiri Belohlavek, Radomil Eliska és Leos Svarovsky. Nemrég a Los Angeles-i Filharmonikusokat és a Bécsi Szimfonikusokat is dirigálta vendégkarmesterként. A most induló évadban elsőként - még vendégdirigensként - november 12. és 15. között Bayreuthban, Schweinfurtban és Bambergben vezényli a Bajor Állami Filharmónia szerepét is betöltő zenekart.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.