Klasszikus

Fiatal csellisták jelentkezését várják

2009.12.14. 16:18
Ajánlom
2010. március 20-31. között rendezik meg a hagyományos belgrádi zenei versenyt, melyre 30 év alatti csellisták jelentkezését várják az év végéig.

A belgrádi Nemzetközi Jeunesses Musicales Zenei Versenyt 1969-ben alapították, pályájuk elején álló ígéretes tehetségek támogatására. A 2009-es zongoristák számára rendezett megmérettetés után jövőre csellisták mérhetik össze tudásukat a szerb fővárosban.

A verseny első fordulójában J.S. Bach egyik gambaszonátáját, valamint a következő szerzők szonátái közül kell egyet előadnia: B. Britten, G. Crumb, H. Dutilleux, Kodály, M. Reger. A második fordulóban Beethoven, Brahms, R. Strauss illetve Schumann művei közül lehet választani, valamint Ivana Stefanovic Kust című darabját kell előadni. A kötelező darab kottája letölthető erről a linkről (a zongorakíséret pedig erről). A döntőben pedig Prokofjev, Sosztakovics, Britten, Schnittke vagy Hindemith csellóversenye közül lehet választani.

A jelentkezéshez rövid önéletrajzot, a jelentkezők zenei tanulmányait, díjait ill. végzettségét igazoló bizonyítványok másolatait, jelenlegi vagy korábbi tanáraik által írt ajánlólevelet, valamint egy nyomdai minőségű portréfotót kell csatolni. A dokumentumokat a következő címre várják: International Jeunesses Musicales Competition, 11000 Belgrade, Terazije 26, Serbia. A jelentkezés elfogadásáról 2010 februárjáig értesítik a jelentkezőket, a 100 Eurós regisztrációs díjat ezután kell befizetniük a kiválasztottaknak.

Az online jelentkezési lap ide kattintva érhető el.

További információk, versenyszabályzat a verseny honlapján.

A verseny szervezőbizottsága egyúttal tudatja az érdeklődőkkel, hogy jövőre hegedűversenyre kerül sor Belgrádban, 2011. március 20-30. között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.