Klasszikus

Fiatal csellisták jelentkezését várják

2009.12.14. 16:18
Ajánlom
2010. március 20-31. között rendezik meg a hagyományos belgrádi zenei versenyt, melyre 30 év alatti csellisták jelentkezését várják az év végéig.

A belgrádi Nemzetközi Jeunesses Musicales Zenei Versenyt 1969-ben alapították, pályájuk elején álló ígéretes tehetségek támogatására. A 2009-es zongoristák számára rendezett megmérettetés után jövőre csellisták mérhetik össze tudásukat a szerb fővárosban.

A verseny első fordulójában J.S. Bach egyik gambaszonátáját, valamint a következő szerzők szonátái közül kell egyet előadnia: B. Britten, G. Crumb, H. Dutilleux, Kodály, M. Reger. A második fordulóban Beethoven, Brahms, R. Strauss illetve Schumann művei közül lehet választani, valamint Ivana Stefanovic Kust című darabját kell előadni. A kötelező darab kottája letölthető erről a linkről (a zongorakíséret pedig erről). A döntőben pedig Prokofjev, Sosztakovics, Britten, Schnittke vagy Hindemith csellóversenye közül lehet választani.

A jelentkezéshez rövid önéletrajzot, a jelentkezők zenei tanulmányait, díjait ill. végzettségét igazoló bizonyítványok másolatait, jelenlegi vagy korábbi tanáraik által írt ajánlólevelet, valamint egy nyomdai minőségű portréfotót kell csatolni. A dokumentumokat a következő címre várják: International Jeunesses Musicales Competition, 11000 Belgrade, Terazije 26, Serbia. A jelentkezés elfogadásáról 2010 februárjáig értesítik a jelentkezőket, a 100 Eurós regisztrációs díjat ezután kell befizetniük a kiválasztottaknak.

Az online jelentkezési lap ide kattintva érhető el.

További információk, versenyszabályzat a verseny honlapján.

A verseny szervezőbizottsága egyúttal tudatja az érdeklődőkkel, hogy jövőre hegedűversenyre kerül sor Belgrádban, 2011. március 20-30. között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.