Klasszikus

Fiatal csellisták jelentkezését várják

2009.12.14. 16:18
Ajánlom
2010. március 20-31. között rendezik meg a hagyományos belgrádi zenei versenyt, melyre 30 év alatti csellisták jelentkezését várják az év végéig.

A belgrádi Nemzetközi Jeunesses Musicales Zenei Versenyt 1969-ben alapították, pályájuk elején álló ígéretes tehetségek támogatására. A 2009-es zongoristák számára rendezett megmérettetés után jövőre csellisták mérhetik össze tudásukat a szerb fővárosban.

A verseny első fordulójában J.S. Bach egyik gambaszonátáját, valamint a következő szerzők szonátái közül kell egyet előadnia: B. Britten, G. Crumb, H. Dutilleux, Kodály, M. Reger. A második fordulóban Beethoven, Brahms, R. Strauss illetve Schumann művei közül lehet választani, valamint Ivana Stefanovic Kust című darabját kell előadni. A kötelező darab kottája letölthető erről a linkről (a zongorakíséret pedig erről). A döntőben pedig Prokofjev, Sosztakovics, Britten, Schnittke vagy Hindemith csellóversenye közül lehet választani.

A jelentkezéshez rövid önéletrajzot, a jelentkezők zenei tanulmányait, díjait ill. végzettségét igazoló bizonyítványok másolatait, jelenlegi vagy korábbi tanáraik által írt ajánlólevelet, valamint egy nyomdai minőségű portréfotót kell csatolni. A dokumentumokat a következő címre várják: International Jeunesses Musicales Competition, 11000 Belgrade, Terazije 26, Serbia. A jelentkezés elfogadásáról 2010 februárjáig értesítik a jelentkezőket, a 100 Eurós regisztrációs díjat ezután kell befizetniük a kiválasztottaknak.

Az online jelentkezési lap ide kattintva érhető el.

További információk, versenyszabályzat a verseny honlapján.

A verseny szervezőbizottsága egyúttal tudatja az érdeklődőkkel, hogy jövőre hegedűversenyre kerül sor Belgrádban, 2011. március 20-30. között.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.