Klasszikus

Fiatal hegedűsök mérhetik össze tudásukat

2022.02.04. 10:50
Ajánlom
A Fesztivál Akadémia Budapest szervezésében megvalósuló Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre március 2-ig várják a 22 évesnél fiatalabb hegedűsök jelentkezését.

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által 2017-ben életre hívott, 7000 eurós összdíjazású versenyt július 7-16. között rendezik meg a Magyar Zene Házában. A versenyzőket neves hegedűművészekből és pedagógusokból álló nemzetközi zsűri értékeli. A verseny zsűrielnöke az izraeli hegedűművész Hagai Shaham a világ egyik legismertebb muzsikusa, Fehér Ilona utolsó tanítványa, a Fehér Ilona Alapítvány társalapítója.

HagaiShaham_4-104704.jpg

Hagai Shaham (Fotó/Forrás: Yoel Levy / Fesztivál Akadémia Budapest)

A hegedűverseny szerves részét képezik a zsűritagok mesterkurzusai, továbbá a lehetőség, hogy a megmérettetéssel egy időben, többek között a Zeneakadémián zajló nemzetközi kamarazenei fesztivál, a FAB 2022 próbáin és koncertjein is részt vehetnek a fiatal művészek.

„Azt gondolom, hogy bármilyen versenyhelyzet inspiráló hatással kell, hogy legyen a résztvevő fiatalok számára. A pályatársakkal való korai találkozás arra ösztönözheti őket, hogy felmérjék, jelen pillanatban hol tartanak művészetükben és így időben rá tudnak ébredni arra is, hogy merre haladnak az életben. Ezen felismerések mellett a verseny elhanyagolhatatlan érdeme, hogy

a jelentkezők találkozhatnak és hosszú távú kapcsolatokat építhetnek ki pedagógusokkal a világ legnevesebb zenei intézményeiből, valamint neves nemzetközi előadókkal, akik a későbbi pályájukon segítséget tudnak nyújtani nekik.

Amellett, hogy a versenyzésben a helyezések számítanak, mi hiszünk abban, hogy a Nemzetközi Fehér Ilona Hegedűversenyen a részvétel ugyanolyan fontos a jelentkezők számára“ – vallja Kokas Katalin, a verseny egyik alapító művészeti vezetője.

A versenyre itt lehet jelentkezni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.
Klasszikus ajánló

Közeleg az ország leghosszabb ideje működő Liszt-fesztiválja

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a Gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg. Idén október 14. és 23. között várják a programok a közönséget.
Klasszikus magazin

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, korának rocksztárja

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán ezen két attribútum alapján bekategorizálni.