Klasszikus

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

2021.12.06. 12:10
Ajánlom
Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.

2018 óta tart az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramja, melyben évente két zeneszerző és két karmester vehet részt. A program vezető professzora Eötvös Péter (zeneszerző, karmester) és Vajda Gergely (zeneszerző, karmester). A mentorált hallgatók évente két budapesti és egy európai mesterkurzuson tanulhatnak és mutatkozhatnak be az alapítvány szervezésében, ezenkívül

egyéni konzultációkon vesznek részt zenei menedzserekkel, zenekarvezetőkkel, fesztiváligazgatókkal, kommunikációs szakemberekkel,

valamint lehetőségük nyilik nagy koncerttermek, operaházak látogatására és személyes kapcsolatok kialakítására is.

Holly Hyun Choe Dél-Koreában született, de Kaliforniában nőtt fel, jelenleg pedig a zürichi Tonhalle Zenekar asszisztens karmestere Paavo Järvi mellett. Idén nyáron debütált a hamburgi Elbphilharmonie koncerttermében, a Schleswig-Holsteini Zenei Fesztivál keretében, az előző évadban az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorprogramjában is részt vett. A svájci  székhelyű Orchesterverein Wiedikon élén 2018 óta áll, valamint ő vezeti a Szent Galleni Egyetem Öregdiákjainak Zenekarát is.

A zene lélekemelő és gyógyító erejében hívő muzsikusként karmester-kurzusokat tartott amerikai általános iskolákban, idősotthonokban, fogyatékkal élőknek és haiti bevándorló családokat segítő intézetben is,

kiterjedt művészi tevékenysége mellett  a zene egészségügyben hasznosítható lehetőségeit kutatja. A mentorprogramba 2020-ban került be, dolgozhatott Fabián Panisello, spanyol és George Benjamin világhírű angol zeneszerzővel, valamint Eötvös Péter és Vajda Gergely, a program vezetői folyamatosan figyelemmel kísérték munkáját. Az idei évtől a neves Karsten Witt zenei ügynökség szervezi a koncertjeit.

A koncert műsorán szerepel a szintén koreai Donghoon Shin Of Rats and Men című darabja. A zeneszerző 2019-ben vett részt az alapítvány mentorprogramjában, jelenleg Londonban él, a rangos Claudio Abbado-díj birtokosa. Kompozíciójának ősbemutatóját két évvel ezelőtt Eötvös Péter vezényelte.

Felfedezések – Óbudai Danubia Zenekar
2021. december 7. 19:30, Müpa

Prokofjev: I. („Klasszikus”) szimfónia, op. 25
Ravel: G-dúr zongoraverseny

Donghoon Shin: Of Rats and Men
Sosztakovics: IX. (Esz-dúr) szimfónia, op. 70

Vezényel: Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorált karmestere
Közreműködik: Balog József zongoraművész

Fejléckép: Holly Hyun Choe (forrás: Eötvös Péter Alapítvány)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.