Klasszikus

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

2021.12.06. 12:10
Ajánlom
Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.

2018 óta tart az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramja, melyben évente két zeneszerző és két karmester vehet részt. A program vezető professzora Eötvös Péter (zeneszerző, karmester) és Vajda Gergely (zeneszerző, karmester). A mentorált hallgatók évente két budapesti és egy európai mesterkurzuson tanulhatnak és mutatkozhatnak be az alapítvány szervezésében, ezenkívül

egyéni konzultációkon vesznek részt zenei menedzserekkel, zenekarvezetőkkel, fesztiváligazgatókkal, kommunikációs szakemberekkel,

valamint lehetőségük nyilik nagy koncerttermek, operaházak látogatására és személyes kapcsolatok kialakítására is.

Holly Hyun Choe Dél-Koreában született, de Kaliforniában nőtt fel, jelenleg pedig a zürichi Tonhalle Zenekar asszisztens karmestere Paavo Järvi mellett. Idén nyáron debütált a hamburgi Elbphilharmonie koncerttermében, a Schleswig-Holsteini Zenei Fesztivál keretében, az előző évadban az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorprogramjában is részt vett. A svájci  székhelyű Orchesterverein Wiedikon élén 2018 óta áll, valamint ő vezeti a Szent Galleni Egyetem Öregdiákjainak Zenekarát is.

A zene lélekemelő és gyógyító erejében hívő muzsikusként karmester-kurzusokat tartott amerikai általános iskolákban, idősotthonokban, fogyatékkal élőknek és haiti bevándorló családokat segítő intézetben is,

kiterjedt művészi tevékenysége mellett  a zene egészségügyben hasznosítható lehetőségeit kutatja. A mentorprogramba 2020-ban került be, dolgozhatott Fabián Panisello, spanyol és George Benjamin világhírű angol zeneszerzővel, valamint Eötvös Péter és Vajda Gergely, a program vezetői folyamatosan figyelemmel kísérték munkáját. Az idei évtől a neves Karsten Witt zenei ügynökség szervezi a koncertjeit.

A koncert műsorán szerepel a szintén koreai Donghoon Shin Of Rats and Men című darabja. A zeneszerző 2019-ben vett részt az alapítvány mentorprogramjában, jelenleg Londonban él, a rangos Claudio Abbado-díj birtokosa. Kompozíciójának ősbemutatóját két évvel ezelőtt Eötvös Péter vezényelte.

Felfedezések – Óbudai Danubia Zenekar
2021. december 7. 19:30, Müpa

Prokofjev: I. („Klasszikus”) szimfónia, op. 25
Ravel: G-dúr zongoraverseny

Donghoon Shin: Of Rats and Men
Sosztakovics: IX. (Esz-dúr) szimfónia, op. 70

Vezényel: Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorált karmestere
Közreműködik: Balog József zongoraművész

Fejléckép: Holly Hyun Choe (forrás: Eötvös Péter Alapítvány)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.