Klasszikus

Fiatal kiválóságokat ünnepel a Müpa

2015.02.10. 15:28
Ajánlom
Február 15-én három fiatal zenész kerül a középpontba a Müpa koncertpódiumán: Sándor László zeneszerző, Demény Balázs zongorista és Hámori Máté karmester közösen varázsolják el a közönséget az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével.

Rendhagyó momentum övezi a Müpa Szimfonikus felfedezések sorozatának ezt a koncertjét: a programot Sándor László Et transfiguratus est című kompozíciója nyitja, amellyel 2013-ban elnyerte az UMZF Zeneszerzőverseny Müpa által alapított különdíját. Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjén e mellett két örök klasszikus repertoárdarab is megszólal, Csajkovszkij VI. szimfóniája, valamint Beethoven IV. (G-dúr) zongoraversenye, amely a kolozsvári születésű ifjú pianista, Demény Balázs tolmácsolásában csendül fel.

Ez az est egyértelműen a fiatal muzsikusokról szól: Hámori Máté karmester alig tíz éve van a pályán, de már visszatérő vendégként üdvözölheti őt a Müpa; az Óbudai Danubia Zenekar két évtizedes történetében hosszú idő után ő az első új művészeti vezető. A koncert szólistája még nála is fiatalabb: Demény Balázs a rendszerváltás évében született Kolozsváron, és számos versenyen ért el előkelő helyezést. Eckhardt Gábornál és Kemenes Andrásnál tanult, 2011-től pedig Berlinben is végzi tanulmányait. Számos országos és nemzetközi zongoraversenyen ért el előkelő helyezést, a Liszt-emlékévben tíz állomásból álló sorozat keretében adta elő Liszt műveit Brüsszelben, Budapesten, Berlinben, Bukarestben, Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és szülővárosában. A zürichi Anda Géza Alapítvány ösztöndíjasa és a nemzetközi Carl Filtsch Zongoraverseny győztese ebben az évadban olyan rangos fesztiválokon és helyszíneken játszik, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Zeneakadémia, a Berlini Filharmónia és a müncheni Gasteig. Jelenleg a Budapest Music Center készít vele szólólemezt. A fiatal pianista először lép fel ezen az estén a Müpa világhírű koncertpódiumán.

A műsort a többiekhez képest szinte "veteránnak" nevezhető, de szintén a zeneszerzők fiatal generációját képviselő Sándor László kompozíciója nyitja, amely a 2013-as Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny nagyzenekari kategóriájának harmadik díját, valamint a Művészetek Palotája különdíját is megnyerte. Tegyük hozzá: az 1975-ben született művész hegedűsként indult zenészi pályáján, és egyik alapító tagja az Óbudai Danubia Zenekarnak, amelynek munkáját egy ideig művészeti tanácsadóként is segítette, és amely együttessel zeneszerzőként ma is gyakran dolgozik együtt. A zenekari együtthangzás tudományát nemcsak a komponisták aspektusából ismeri, hanem a mindennapi színpadi munka során mélyítette tudását. Nem meglepő tehát, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai lehetőségeit legjobban kiaknázó darabként miért épp a Ligeti György művészete előtt tisztelgő alkotására esett a zsűri választása. Sándor László művének építőköveit ahhoz a folyamathoz hasonlítja, ahogy a nap a hajnaltól esti tartó időszakban félkörív alakú utat jár be az égbolton, és amely hasonlatos az emberi élet ívéhez, de a lélegzetvétel egyetlen periódusához is. „A tanítványok Jézust követve felmennek a hegyre, ahol a Legnagyobb Fényességgel találkoznak, majd a látomás elmúltával visszatérnek. Mi sem természetesebb, mint hogy a mű is bejárja ezt az utat - a csendtől a csendig, közben elérve az előadó-együttes által megvalósítható legnagyobb hangerőt" - magyarázza a komponista.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.