Klasszikus

Fiatal kiválóságokat ünnepel a Müpa

2015.02.10. 15:28
Ajánlom
Február 15-én három fiatal zenész kerül a középpontba a Müpa koncertpódiumán: Sándor László zeneszerző, Demény Balázs zongorista és Hámori Máté karmester közösen varázsolják el a közönséget az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével.

Rendhagyó momentum övezi a Müpa Szimfonikus felfedezések sorozatának ezt a koncertjét: a programot Sándor László Et transfiguratus est című kompozíciója nyitja, amellyel 2013-ban elnyerte az UMZF Zeneszerzőverseny Müpa által alapított különdíját. Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjén e mellett két örök klasszikus repertoárdarab is megszólal, Csajkovszkij VI. szimfóniája, valamint Beethoven IV. (G-dúr) zongoraversenye, amely a kolozsvári születésű ifjú pianista, Demény Balázs tolmácsolásában csendül fel.

Ez az est egyértelműen a fiatal muzsikusokról szól: Hámori Máté karmester alig tíz éve van a pályán, de már visszatérő vendégként üdvözölheti őt a Müpa; az Óbudai Danubia Zenekar két évtizedes történetében hosszú idő után ő az első új művészeti vezető. A koncert szólistája még nála is fiatalabb: Demény Balázs a rendszerváltás évében született Kolozsváron, és számos versenyen ért el előkelő helyezést. Eckhardt Gábornál és Kemenes Andrásnál tanult, 2011-től pedig Berlinben is végzi tanulmányait. Számos országos és nemzetközi zongoraversenyen ért el előkelő helyezést, a Liszt-emlékévben tíz állomásból álló sorozat keretében adta elő Liszt műveit Brüsszelben, Budapesten, Berlinben, Bukarestben, Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és szülővárosában. A zürichi Anda Géza Alapítvány ösztöndíjasa és a nemzetközi Carl Filtsch Zongoraverseny győztese ebben az évadban olyan rangos fesztiválokon és helyszíneken játszik, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Zeneakadémia, a Berlini Filharmónia és a müncheni Gasteig. Jelenleg a Budapest Music Center készít vele szólólemezt. A fiatal pianista először lép fel ezen az estén a Müpa világhírű koncertpódiumán.

A műsort a többiekhez képest szinte "veteránnak" nevezhető, de szintén a zeneszerzők fiatal generációját képviselő Sándor László kompozíciója nyitja, amely a 2013-as Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny nagyzenekari kategóriájának harmadik díját, valamint a Művészetek Palotája különdíját is megnyerte. Tegyük hozzá: az 1975-ben született művész hegedűsként indult zenészi pályáján, és egyik alapító tagja az Óbudai Danubia Zenekarnak, amelynek munkáját egy ideig művészeti tanácsadóként is segítette, és amely együttessel zeneszerzőként ma is gyakran dolgozik együtt. A zenekari együtthangzás tudományát nemcsak a komponisták aspektusából ismeri, hanem a mindennapi színpadi munka során mélyítette tudását. Nem meglepő tehát, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai lehetőségeit legjobban kiaknázó darabként miért épp a Ligeti György művészete előtt tisztelgő alkotására esett a zsűri választása. Sándor László művének építőköveit ahhoz a folyamathoz hasonlítja, ahogy a nap a hajnaltól esti tartó időszakban félkörív alakú utat jár be az égbolton, és amely hasonlatos az emberi élet ívéhez, de a lélegzetvétel egyetlen periódusához is. „A tanítványok Jézust követve felmennek a hegyre, ahol a Legnagyobb Fényességgel találkoznak, majd a látomás elmúltával visszatérnek. Mi sem természetesebb, mint hogy a mű is bejárja ezt az utat - a csendtől a csendig, közben elérve az előadó-együttes által megvalósítható legnagyobb hangerőt" - magyarázza a komponista.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Klasszikus hír

A Pető Intézetben tartja 350. ifjúsági előadását a Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság kilencvenezer fiatalhoz viszi el a zene és a kultúra üzenetét a Lázár Ervin Programban.
Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.