Klasszikus

Fiatal kiválóságokat ünnepel a Müpa

2015.02.10. 15:28
Ajánlom
Február 15-én három fiatal zenész kerül a középpontba a Müpa koncertpódiumán: Sándor László zeneszerző, Demény Balázs zongorista és Hámori Máté karmester közösen varázsolják el a közönséget az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével.

Rendhagyó momentum övezi a Müpa Szimfonikus felfedezések sorozatának ezt a koncertjét: a programot Sándor László Et transfiguratus est című kompozíciója nyitja, amellyel 2013-ban elnyerte az UMZF Zeneszerzőverseny Müpa által alapított különdíját. Az Óbudai Danubia Zenekar koncertjén e mellett két örök klasszikus repertoárdarab is megszólal, Csajkovszkij VI. szimfóniája, valamint Beethoven IV. (G-dúr) zongoraversenye, amely a kolozsvári születésű ifjú pianista, Demény Balázs tolmácsolásában csendül fel.

Ez az est egyértelműen a fiatal muzsikusokról szól: Hámori Máté karmester alig tíz éve van a pályán, de már visszatérő vendégként üdvözölheti őt a Müpa; az Óbudai Danubia Zenekar két évtizedes történetében hosszú idő után ő az első új művészeti vezető. A koncert szólistája még nála is fiatalabb: Demény Balázs a rendszerváltás évében született Kolozsváron, és számos versenyen ért el előkelő helyezést. Eckhardt Gábornál és Kemenes Andrásnál tanult, 2011-től pedig Berlinben is végzi tanulmányait. Számos országos és nemzetközi zongoraversenyen ért el előkelő helyezést, a Liszt-emlékévben tíz állomásból álló sorozat keretében adta elő Liszt műveit Brüsszelben, Budapesten, Berlinben, Bukarestben, Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és szülővárosában. A zürichi Anda Géza Alapítvány ösztöndíjasa és a nemzetközi Carl Filtsch Zongoraverseny győztese ebben az évadban olyan rangos fesztiválokon és helyszíneken játszik, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Zeneakadémia, a Berlini Filharmónia és a müncheni Gasteig. Jelenleg a Budapest Music Center készít vele szólólemezt. A fiatal pianista először lép fel ezen az estén a Müpa világhírű koncertpódiumán.

A műsort a többiekhez képest szinte "veteránnak" nevezhető, de szintén a zeneszerzők fiatal generációját képviselő Sándor László kompozíciója nyitja, amely a 2013-as Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny nagyzenekari kategóriájának harmadik díját, valamint a Művészetek Palotája különdíját is megnyerte. Tegyük hozzá: az 1975-ben született művész hegedűsként indult zenészi pályáján, és egyik alapító tagja az Óbudai Danubia Zenekarnak, amelynek munkáját egy ideig művészeti tanácsadóként is segítette, és amely együttessel zeneszerzőként ma is gyakran dolgozik együtt. A zenekari együtthangzás tudományát nemcsak a komponisták aspektusából ismeri, hanem a mindennapi színpadi munka során mélyítette tudását. Nem meglepő tehát, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai lehetőségeit legjobban kiaknázó darabként miért épp a Ligeti György művészete előtt tisztelgő alkotására esett a zsűri választása. Sándor László művének építőköveit ahhoz a folyamathoz hasonlítja, ahogy a nap a hajnaltól esti tartó időszakban félkörív alakú utat jár be az égbolton, és amely hasonlatos az emberi élet ívéhez, de a lélegzetvétel egyetlen periódusához is. „A tanítványok Jézust követve felmennek a hegyre, ahol a Legnagyobb Fényességgel találkoznak, majd a látomás elmúltával visszatérnek. Mi sem természetesebb, mint hogy a mű is bejárja ezt az utat - a csendtől a csendig, közben elérve az előadó-együttes által megvalósítható legnagyobb hangerőt" - magyarázza a komponista.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.