Klasszikus

Fiatal magyar csellisták a nemzetközi élmezőnyben

2004.11.23. 00:00
Ajánlom
A közelmúltban csellistáink két nemzetközi versenyen vettek részt nagy sikerrel. Októberben Horvátországból, novemberben pedig Szlovákiából tértek haza dobogós helyezéssel a magyar versenyzők. Sőt, mindkét versenyen minden magyar induló dobogós helyezéssel tért haza.

Október 22-26-ig a horvátországi Porecsben került megrendezésre a világhírű horvát zenepedagógus és hangszeres szólistáról, Antonio Janigroról elnevezett verseny. Négy magyar versenyző indult két korcsoportban. Az első korcsoportban Szabó Ildikó (Budapest, tanára Chéh Ágnes) II. helyezést ért el, Szabó Laura (Baja, tanára Bellyeiné Horváth Györgyi) III. helyen végzett. A második korcsoportban Kokas Dóra (Kaposvár, tanára Agócs Márta és Kokas Ferencné) I. helyezést kapott, Balázs Anita (Törökszentmiklós, tanára Reeves David Allenné és Papp László) II. helyezést ért el.

November 11-14-ig a szlovákiai Kassa rendezte meg szintén neves tanáráról, Augustin Prochazkaról elnevezett nemzetközi versenyét, amelyen az első korcsoportban Agárdi Eszter (Kisvárda, tanára Agárdi Gáborné) I. helyen végzett. A második korcsoportban Balázs Anita (Törökszentmiklós, tanára Reeves David Allenné és Papp László) és Gyenge András (Szombathely, tanára Pálköviné Békefi Cecília) II. díjat kapott. A harmadik korcsoportban Géczi Teodóra (Szombathely, tanára M. Horváth Mária) és Németh Andrea (Szombathely, tanára orosz Sándor) II. díjat nyert.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.