Klasszikus

Fiatal tehetségek gálakoncertje

2002.11.21. 00:00
Ajánlom
Több szempontból különleges gálakoncertet tartanak péntek este a Zeneakadémia nagytermében. Különleges, mert e hangversenyen a kiugró tehetségű és kiemelten támogatott növendékek mutatkoznak be professzoraikkal, azaz a hazai és nemzetközi koncertélet prominens szereplőivel. Mindez egy hosszú távú együttműködés és sorozat egyik állomása, melyre a világ második legnagyobb gyógyszeripari cége, a GlaxoSmithKline közel 10 millió forintot áldoz évente. A jegyvásárlók pedig maguk határozhatják meg, hogy mekkora összeggel szeretnék támogatni a fiatalokat.

A háromrészes estén Bach-, Bellini-, Cassado-, Debussy-, Liszt-, Mozart-, Sarasate-, Schumann-, Verdi- és Vivaldi-művek hangzanak majd el, és mindjárt az első rész végén egy különlegesség: a szervezők témát vagy népdalt kérnek a közönségtől, melyre Karosi Bálint, több nemzetközi improvizációs verseny díjnyertese rögtönöz orgonán. Karosi mellett szintén kiugró tehetségként tartják számon Hajnóczy Júliát, Tóth Pétert, Somodari Pétert és az Ewald Rézfúvós Quintetet. Tanáraik közül pedig fellép Gulyás Dénes, Jandó Jenő, Szabadi Vilmos, Vigh Andrea és a Budapesti Vonósok. Az est ünnepi jellegét emeli, hogy a köszöntőt a fővédnök, Görgey Gábor kulturális miniszter mondja.

Hajnóczy Júlia 2000-ben második lett a fiatal koncertművészek nemzetközi versenyén, majd megnyerte a Strauss–Schumann dalversenyt. Tavaly óta rendszeresen koncertezik itthon és külföldön a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Szimfonikus Zenekarral. Tóth Péter a weimari és a budapesti nemzetközi Liszt zongoraversenyen egyaránt második helyet ért el, Somodari Péter, a Budapesti Vonósok tagja pedig 2000-ben a prágai tavasz fődíjasa volt. Az 1996-ban alapított Ewald Rézfúvós Quintet – Bakó Levente, Tarkó Tamás trombita, Kovalcsik András kürt, Káip Róbert harsona és Kelemen Tamás tuba – Dél-Koreától Franciaországig egyaránt nagy sikert aratott. A magyar kortárs zene kiemelkedő interpretálásáért 2000-ben megkapták a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Artisjus- díját, 2002-ben pedig a Liszt-díjat.

– Ép testben ép lélek – e gondolat szellemében a GlaxoSmithKline mindig is nagy hangsúlyt fektetett a művészetek támogatására. A világcég fontosnak tartja, hogy a fiatal tehetségek a nyilvánosság előtt is megmutassák tudásukat – válaszolta érdeklődésünkre Leitner György, a multinacionális gyógyszergyártó óriás vezérigazgatója. Mint mondta, mivel a lélek gyógyításához leginkább a kultúrán keresztül lehet eljutni, és az orvosok között hagyományosan sok zenész, művész, műgyűjtő található, ezért az orvostársadalom számára már hatodik éve jelentetik meg a Sine Morbo című periodikát. A Forrás Kamarakoncertek több éves támogatása után pedig 2001 szeptemberében támogatási együttműködési megállapodást kötöttek a Zeneakadémiával.

A tizenhét jelentkező éppen egy évvel ezelőtt a régi Zeneakadémia koncerttermében nyilvános meghallgatás keretében mutatkozott be, és a támogatás odaítéléséről egy öttagú kuratórium – Falvai Sándor, a Zeneakadémia rektora, Tihanyi László rektorhelyettes, Leitner György, Vigh Andrea hárfaművész és Jakobi László, a Forrás Koncertek rendezője – döntött. A legkiválóbb növendékek a gyógyszergyár támogatásával külföldi tanulmányutakon és versenyeken vehettek részt (Müchentől Dublinig, Luzerntől Prágáig), bemutatkozhattak a Sine Morbo Művészeti Estek keretében a cég konferenciáin, és az együttműködés révén felléphettek a Forrás Koncerteken is.

– Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a Zeneakadémia számára az ilyen jellegű támogatások mennyire fontosak – teszi hozzá Batta András rektorhelyettes. Mint hangsúlyozta, ma, amikor a művészetekben is szinte minden a menedzselésen múlik, minden ilyen bemutatkozási lehetőség rendkívüli alkalom a növendékeknek és a frissen végzetteknek. Napjaink sokféle, színes koncertpiacán a Zeneakadémiának is óhatatlanul meg kell jelennie – tette hozzá Batta András.

A pénteki koncertet rövid időn belül hasonló követi: november 26-án a szeptemberben két különböző rangos nemzetközi versenyt megnyerő hegedűművész, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás ad közös koncertet a Zeneakadémián.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.