Klasszikus

Fiatal tehetségek gálakoncertje

2002.11.21. 00:00
Ajánlom
Több szempontból különleges gálakoncertet tartanak péntek este a Zeneakadémia nagytermében. Különleges, mert e hangversenyen a kiugró tehetségű és kiemelten támogatott növendékek mutatkoznak be professzoraikkal, azaz a hazai és nemzetközi koncertélet prominens szereplőivel. Mindez egy hosszú távú együttműködés és sorozat egyik állomása, melyre a világ második legnagyobb gyógyszeripari cége, a GlaxoSmithKline közel 10 millió forintot áldoz évente. A jegyvásárlók pedig maguk határozhatják meg, hogy mekkora összeggel szeretnék támogatni a fiatalokat.

A háromrészes estén Bach-, Bellini-, Cassado-, Debussy-, Liszt-, Mozart-, Sarasate-, Schumann-, Verdi- és Vivaldi-művek hangzanak majd el, és mindjárt az első rész végén egy különlegesség: a szervezők témát vagy népdalt kérnek a közönségtől, melyre Karosi Bálint, több nemzetközi improvizációs verseny díjnyertese rögtönöz orgonán. Karosi mellett szintén kiugró tehetségként tartják számon Hajnóczy Júliát, Tóth Pétert, Somodari Pétert és az Ewald Rézfúvós Quintetet. Tanáraik közül pedig fellép Gulyás Dénes, Jandó Jenő, Szabadi Vilmos, Vigh Andrea és a Budapesti Vonósok. Az est ünnepi jellegét emeli, hogy a köszöntőt a fővédnök, Görgey Gábor kulturális miniszter mondja.

Hajnóczy Júlia 2000-ben második lett a fiatal koncertművészek nemzetközi versenyén, majd megnyerte a Strauss–Schumann dalversenyt. Tavaly óta rendszeresen koncertezik itthon és külföldön a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Szimfonikus Zenekarral. Tóth Péter a weimari és a budapesti nemzetközi Liszt zongoraversenyen egyaránt második helyet ért el, Somodari Péter, a Budapesti Vonósok tagja pedig 2000-ben a prágai tavasz fődíjasa volt. Az 1996-ban alapított Ewald Rézfúvós Quintet – Bakó Levente, Tarkó Tamás trombita, Kovalcsik András kürt, Káip Róbert harsona és Kelemen Tamás tuba – Dél-Koreától Franciaországig egyaránt nagy sikert aratott. A magyar kortárs zene kiemelkedő interpretálásáért 2000-ben megkapták a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Artisjus- díját, 2002-ben pedig a Liszt-díjat.

– Ép testben ép lélek – e gondolat szellemében a GlaxoSmithKline mindig is nagy hangsúlyt fektetett a művészetek támogatására. A világcég fontosnak tartja, hogy a fiatal tehetségek a nyilvánosság előtt is megmutassák tudásukat – válaszolta érdeklődésünkre Leitner György, a multinacionális gyógyszergyártó óriás vezérigazgatója. Mint mondta, mivel a lélek gyógyításához leginkább a kultúrán keresztül lehet eljutni, és az orvosok között hagyományosan sok zenész, művész, műgyűjtő található, ezért az orvostársadalom számára már hatodik éve jelentetik meg a Sine Morbo című periodikát. A Forrás Kamarakoncertek több éves támogatása után pedig 2001 szeptemberében támogatási együttműködési megállapodást kötöttek a Zeneakadémiával.

A tizenhét jelentkező éppen egy évvel ezelőtt a régi Zeneakadémia koncerttermében nyilvános meghallgatás keretében mutatkozott be, és a támogatás odaítéléséről egy öttagú kuratórium – Falvai Sándor, a Zeneakadémia rektora, Tihanyi László rektorhelyettes, Leitner György, Vigh Andrea hárfaművész és Jakobi László, a Forrás Koncertek rendezője – döntött. A legkiválóbb növendékek a gyógyszergyár támogatásával külföldi tanulmányutakon és versenyeken vehettek részt (Müchentől Dublinig, Luzerntől Prágáig), bemutatkozhattak a Sine Morbo Művészeti Estek keretében a cég konferenciáin, és az együttműködés révén felléphettek a Forrás Koncerteken is.

– Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a Zeneakadémia számára az ilyen jellegű támogatások mennyire fontosak – teszi hozzá Batta András rektorhelyettes. Mint hangsúlyozta, ma, amikor a művészetekben is szinte minden a menedzselésen múlik, minden ilyen bemutatkozási lehetőség rendkívüli alkalom a növendékeknek és a frissen végzetteknek. Napjaink sokféle, színes koncertpiacán a Zeneakadémiának is óhatatlanul meg kell jelennie – tette hozzá Batta András.

A pénteki koncertet rövid időn belül hasonló követi: november 26-án a szeptemberben két különböző rangos nemzetközi versenyt megnyerő hegedűművész, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás ad közös koncertet a Zeneakadémián.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.