Klasszikus

Fiatal tehetségek lépnek fel a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával

2024.03.28. 15:40
Ajánlom
Az együttes azt a célt tűzte ki, hogy koncertlehetőséget biztosítson olyan fiatal művészeknek, akik nemzetközi zenei versenyen értek el kimagasló eredményt. Az április 15-i hangverseny egyszerre három tehetségre irányítja a közönség figyelmét; Erdélyi Dániel Junior Prima díjas karmesterhez Eun Che Kim hegedűművész és Temesvári Bence Junior Prima díjas csellóművész csatlakozik a Zeneakadémián.

A 170. jubileumi évadát ünneplő Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, hazánk első, hivatásos zenészekből álló szimfonikus együttese. Az április 15-i fellépői közül Erdélyi Dániel Junior Prima-díjas karmester nem ismeretlen a magyar közönség számára – hiszen szinte mindegyik szimfonikus együttes élén láthattuk már országszerte –, de

a 2. Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Versenyen elért harmadik helyezése rávilágított, hogy versenykörülmények között is korosztálya egyik legjobb dirigensének számít.

Mellette Eun Che Kim hegedűművész, a 14. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny győztese és Temesvári Bence Junior Prima-díjas csellóművész, az 1. Gustav Mahler Csellóverseny győztese lesz a koncert két szólistája, akik már most is nemzetközi koncertpódiumok keresett előadói.

A koncert műsora változatos, Mozart korai versenyműve a bécsi klasszikusok korát idézi, Csajkovszkij az orosz romantikába repít minket, Weiner muzsikájával pedig a magyar népi motívumok világába kapunk bepillantást. Hazánk első zenekara a jövő ígéreteivel, a zenetörténet legjobbjaival – ezt kínálja a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara.

Generációkon át – Ifjú tehetségek a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával

április 15. 19:30, Zeneakadémia

Műsoron

Weiner: Magyar népi táncok – szvit, op. 18 – 1. Allegro risoluto, 2. Andante poco sostenuto
Mozart: B-dúr hegedűverseny, K. 207

Csajkovszkij: Változatok egy rokokó témára, op. 33
Weiner: Magyar népi táncok – szvit, op. 18 – 3. Andante poco sostenuto, 4. Presto

A koncertről további részletek itt érhetők el. >>>

Fejléckép: Erdélyi Dániel, Eun Che Kim és Temesvári Bence (forrás: Budapesti Filharmónia Társaság Zenekara)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.