Klasszikus

Fiatal zeneművészek ösztöndíjai

2007.01.31. 00:00
Ajánlom
A Filharmónia honlapján (is) megjelentek az idei zenei ösztöndíjak pályázati kiírásai. Fischer Annie, Kodály Zoltán és Lakatos Ablakos Dezső jazz ösztöndíjra lehet jelentkezni február 16-ig, illetve a jazzre 17-ig.

A Fischer Annie zenei előadóművészi ösztöndíj elnyerésére az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Filharmónia Budapest Kht. ösztöndíjas pályázatot hirdet fiatal hangszeres és énekes szólisták részére a 2007-es évre. (Az ösztöndíj naptári évre szól.) Az ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtsen szólista pályájukra való felkészülésükhöz. Az ösztöndíjak odaítéléséről az oktatási és kulturális miniszter által felkért szakmai kuratórium dönt. Ösztöndíjban részesülhet évente 10 fő. Pályázhatnak 1977. január 1. után születettek. Az ösztöndíj bruttó összege 70 000 Ft/hó. Az ösztöndíjat egy éves programmal lehet megpályázni. Az ösztöndíj több személynek, megosztva is adományozható, egy pályázó legfeljebb három alkalommal nyerheti el. Az ösztöndíjasnak a pályázati évben, illetve a pályázati évben kezdődő hangversenyévadban (2007 januárjától 2008. augusztus 31-ig) minimum tíz különböző műsorú, tiszteletdíj nélküli koncertfellépést kell teljesítenie és igazolnia a hangversenyirodákkal kötött szerződés másolatával és az előadás hivatalos programjával. Az ösztöndíjasok munkatervük megvalósításáról, eredményeikről két alkalommal (2007. december 31-ig és 2008. augusztus 31-ig) kötelesek beszámolni. Az ösztöndíjas köteles részt venni egy – a Filharmónia Budapest Kht. által szervezett – nyilvános kulturális rendezvényen, valamint vállalja, hogy fellépései alkalmával feltünteti, hogy Fischer Annie ösztöndíjas. A pályázatot elnyert ösztöndíjasokról a hangversenyrendező irodák, a fesztiválszervezők és a külföldi magyar kulturális intézetek tájékoztatást kapnak.

A pályázati kérelemhez csatolni kell:
1./ szakmai önéletrajzot;
2./ a főiskolai, egyetemi diploma másolatát;
3./ a pályázó művészeti területén dolgozó két elismert tanár vagy művész ajánlását;
4./ a pályázó repertoárjának listáját, amely tartalmazzon XX. századi és magyar kortárs művet/műveket is;
5./ adatlapot.

A pályázatokat elektronikus formában vagy 9 nyomtatott példányban a Filharmónia Budapest Kht. irodájában kell benyújtani személyesen munkaidőben vagy postai úton. Felelős munkatársak: Horváth Jerne és Kádár Csilla. Cím: 1066 Budapest, Jókai utca 6. Telefon: 302-4961, e-mail: filharm@hu.inter.net. Beadási határidő: 2007. február 16. Az elbírálás határideje a beadási határidőt követő legfeljebb 30 munkanap. Az ösztöndíj megvonható, ha az ösztöndíjas vállalt kötelezettségének nem tesz eleget. Az ösztöndíjat a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus folyósítja. Ezen pályázati kiírás és adatlap beszerezhető még az Oktatási és Kulturális Minisztérium ügyfélszolgálati irodáján, illetve letölthető a minisztérium honlapjáról is (www.okm.gov.hu)

A Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj elnyerésére az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Filharmónia Budapest Kht. ösztöndíjas pályázatot hirdet fiatal zeneszerzők, zenetudósok, zenekritikusok részére a 2007-es évre. (Az ösztöndíj naptári évre szól.) Az ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez. Az ösztöndíjak odaítéléséről az oktatási és kulturális miniszter által felkért szakmai kuratórium dönt. Ösztöndíjban részesülhet évente 10 fő. Pályázhatnak 1972. január 1. után születettek. Az ösztöndíj bruttó összege 70 000 Ft/hó. Az ösztöndíjat egy-három éves programmal lehet megpályázni. Az ösztöndíj több személynek, megosztva is adományozható, egy pályázó legfeljebb három alkalommal nyerheti el. Az ösztöndíjasok munkatervük megvalósításáról, eredményeikről évente kötelesek beszámolni. A beszámoláshoz az Oktatási és Kulturális Minisztérium nyilvános lehetőséget is biztosít. A kuratórium a beszámoló alapján, évente dönt az ösztöndíj további folyósításáról vagy megvonásáról. Minden évre új pályázat nyújtandó be. Az ösztöndíjas köteles részt venni egy – a Filharmónia Budapest Kht. által szervezett – nyilvános kulturális rendezvényen, valamint vállalja, hogy az ösztöndíj időtartama alatt készített művek publikálásánál, előadások alkalmával feltünteti, hogy Kodály Zoltán ösztöndíjas.

A pályázati kérelemhez csatolni kell:
1./ szakmai önéletrajzot;
2./ az egyetemi diploma másolatát;
3./ az eddigi szakmai tevékenység dokumentációját, egy partitúrát vagy tanulmányt;
4./ részletes munkatervet;
5./ tájékoztatót arról, hogy a pályázó milyen más ösztöndíjban részesül vagy részesült, illetve mire nyújtott be pályázatot;
6./ adatlapot.

A pályázatokat elektronikus formában vagy 7 nyomtatott példányban a Filharmónia Budapest Kht. irodájában kell benyújtani személyesen munkaidőben vagy postai úton. Felelős munkatársak: Horváth Jerne és Kádár Csilla. Cím: 1066 Budapest, Jókai utca 6. Telefon: 302-4961, e-mail: filharm@hu.inter.net. Beadási határidő: 2007. február 16. Az elbírálás határideje a beadási határidőt követő legfeljebb 30 munkanap. Az ösztöndíj megvonható, ha az ösztöndíjas vállalt kötelezettségének nem tesz eleget. Az ösztöndíjat a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus folyósítja. Ezen pályázati kiírás és adatlap beszerezhető még az Oktatási és Kulturális Minisztérium ügyfélszolgálati irodáján, illetve letölthető a minisztérium honlapjáról (www.okm.gov.hu).

A Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészi ösztöndíj elnyerésére az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Filharmónia Budapest Kht. ösztöndíjas pályázatot hirdet fiatal jazz-előadóművészek részére a 2007-es évre. (Az ösztöndíj naptári évre szól.) Az ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtsen szólista pályájukra való felkészülésükhöz. Az ösztöndíjak odaítéléséről az oktatási és kulturális miniszter által felkért szakmai kuratórium dönt. Ösztöndíjban részesülhet évente 3 fő. Pályázhatnak 1977. január 1. után születettek. Az ösztöndíj bruttó összege 70 000 Ft/hó. Az ösztöndíjat egy éves programmal lehet megpályázni. Az ösztöndíj több személynek, megosztva is adományozható, egy pályázó legfeljebb három alkalommal nyerheti el. Az ösztöndíjasnak a pályázati évben, illetve a pályázati évben kezdődő hangversenyévadban (2007. januártól 2008. augusztus 31-ig) minimum tíz, különböző műsorú, tiszteletdíj nélküli koncertfellépést kell teljesítenie és igazolnia a hangversenyirodákkal kötött szerződés másolatával és az előadás hivatalos programjával. Az ösztöndíjasok munkatervük megvalósításáról, eredményeikről két alkalommal (2007. december 31-ig, és 2008. augusztus 31.-ig) kötelesek beszámolni. Az ösztöndíjas köteles részt venni egy – a Filharmónia Budapest Kht. által szervezett – nyilvános kulturális rendezvényen, valamint vállalja, hogy fellépései alkalmával feltünteti, hogy Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjas. A pályázatot elnyert ösztöndíjasokról a hangversenyrendező irodák, a fesztiválszervezők és a külföldi magyar kulturális intézetek tájékoztatást kapnak.

A pályázati kérelemhez csatolni kell:
1./ szakmai önéletrajzot;
2./ a főiskolai diploma másolatát;
3./ a pályázó művészeti területén dolgozó két elismert tanár vagy művész ajánlását;
4./ a pályázó repertoárjának listáját, amely lehetőség szerint tartalmazzon saját szerzeményeket is;
5./ adatlapot.

A kuratórium döntése alapján ösztöndíjat kaphat kivételes esetben kiemelkedő tehetségű fiatal jazzmuzsikus főiskolai végzettség nélkül is. A pályázatokat elektronikus formában vagy 6 nyomtatott példányban a Filharmónia Budapest Kht. irodájában kell benyújtani személyesen munkaidőben vagy postai úton. Felelős munkatársak: Horváth Jerne és Kádár Csilla. Cím:1066 Budapest, Jókai utca 6. Telefon: 302-4961, e-mail: filharm@hu.inter.net. Beadási határidő: 2007. február 17. Az elbírálás határideje a beadási határidőt követő legfeljebb 30 munkanap. Az ösztöndíj megvonható, ha az ösztöndíjas vállalt kötelezettségének nem tesz eleget. Az ösztöndíjat a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus folyósítja. Ezen pályázati kiírás és adatlap beszerezhető még az Oktatási és Kulturális Minisztérium ügyfélszolgálati irodáján, illetve letölthető a minisztérium honlapjáról (www.okm.gov.hu).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.