Klasszikus

Fiatalok a fesztiválon

2013.03.28. 18:02
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi Fesztivál idei programja tág teret biztosít a fiatal tehetségek bemutatkozásának: a Szépművészeti Múzeumtól a Budapest Music Centeren át a Thália Színházig több koncertet rendeznek ifjú muzsikusok részvételével.

Kodzsi Nakadzsima Debussy-, Liszt- és Schubert-műveket zongorázik szombaton a Magyar Rádió Márványtermében - közölte a fesztivál sajtóirodája. A japán muzsikus zongoratanulmányait 10 évesen kezdte, 2008-ban elnyerte a Hokkaidói Chopin Zongoraverseny első díját. 2012-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Sapporo Concert Hall Kitara közös szervezésű kurzusán a legjobb előadás díjával, valamint egy budapesti bemutatkozás lehetőségével jutalmazták.

Vasárnap Josef Špaček lép fel a Szépművészeti Múzeumban az Erkel Ferenc Kamarazenekarral. A fiatal cseh hegedűművész 2012-ben kimagasló eredménnyel szerepelt a brüsszeli Erzsébet Királynő Versenyen, ugyanakkor a nemzetközi szólistakarrier mellett a Cseh Filharmonikus Zenekar koncertmesteri teendőit is ellátja. Budapesti hangversenyén Vivaldi Négy évszak című ciklusából az első versenyművet (Tavasz) játssza, majd Mendelssohn tizenhárom évesen komponált d-moll hegedűversenyét szólaltatja meg.

A legutóbbi budapesti zenei verseny, a Szigeti Józsefről elnevezett nemzetközi hegedű- és brácsaverseny díjazottja, Hsziao Wang a Budapest Music Centerben Kovalszki Máriával (zongora) áll pódiumra. Műsoruk változatos: Janáček-, Ysaÿe-, Brahms- és Hubay Jenő-kompozíciókat adnak elő. Hsziao Wang jelenleg a Manhattan School of Music ösztöndíjasaként Lucie Robert professzor irányítása alatt tanul.

A zene felemel című esten a Thália Színházban mutatkoznak be április 6-án a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ második évfolyamának növendékei, majd április 7-én, a fesztivál zárónapján az Új generációk-sorozat visszatér a Szépművészeti Múzeumba, ahol apa és fia, Oláh Kálmán és Oláh Krisztián zongoraművész saját kompozíciókat és Bach-műveket játszik (Oláh Krisztián egyszerre végez klasszikus zenei és jazz-tanulmányokat). A koncerten Klenyán Csaba (klarinét) és az Oláh Krisztián Trió működik közre. Oláh Kálmán az elmúlt időszakban számos olyan alkotásával keltette fel a közönség és a szakma érdeklődését, amelyek a klasszikus zene és a jazz határvidékét térképezték fel, március 21-én pedig szerzői estet adott a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok együttesével. Az estén Kovács László vezényel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Zenés színház

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.
Klasszikus hír

Újra zene tölti meg Budapest számos közterét

Hatodik évadát kezdi a Zenélő Budapest: a július 2-án induló programsorozaton a szervezők mintegy 200 minikoncerttel készülnek 8 közkedvelt budapesti helyszínen.