Klasszikus

Fiatalok a fesztiválon

2013.03.28. 18:02
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi Fesztivál idei programja tág teret biztosít a fiatal tehetségek bemutatkozásának: a Szépművészeti Múzeumtól a Budapest Music Centeren át a Thália Színházig több koncertet rendeznek ifjú muzsikusok részvételével.

Kodzsi Nakadzsima Debussy-, Liszt- és Schubert-műveket zongorázik szombaton a Magyar Rádió Márványtermében - közölte a fesztivál sajtóirodája. A japán muzsikus zongoratanulmányait 10 évesen kezdte, 2008-ban elnyerte a Hokkaidói Chopin Zongoraverseny első díját. 2012-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Sapporo Concert Hall Kitara közös szervezésű kurzusán a legjobb előadás díjával, valamint egy budapesti bemutatkozás lehetőségével jutalmazták.

Vasárnap Josef Špaček lép fel a Szépművészeti Múzeumban az Erkel Ferenc Kamarazenekarral. A fiatal cseh hegedűművész 2012-ben kimagasló eredménnyel szerepelt a brüsszeli Erzsébet Királynő Versenyen, ugyanakkor a nemzetközi szólistakarrier mellett a Cseh Filharmonikus Zenekar koncertmesteri teendőit is ellátja. Budapesti hangversenyén Vivaldi Négy évszak című ciklusából az első versenyművet (Tavasz) játssza, majd Mendelssohn tizenhárom évesen komponált d-moll hegedűversenyét szólaltatja meg.

A legutóbbi budapesti zenei verseny, a Szigeti Józsefről elnevezett nemzetközi hegedű- és brácsaverseny díjazottja, Hsziao Wang a Budapest Music Centerben Kovalszki Máriával (zongora) áll pódiumra. Műsoruk változatos: Janáček-, Ysaÿe-, Brahms- és Hubay Jenő-kompozíciókat adnak elő. Hsziao Wang jelenleg a Manhattan School of Music ösztöndíjasaként Lucie Robert professzor irányítása alatt tanul.

A zene felemel című esten a Thália Színházban mutatkoznak be április 6-án a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ második évfolyamának növendékei, majd április 7-én, a fesztivál zárónapján az Új generációk-sorozat visszatér a Szépművészeti Múzeumba, ahol apa és fia, Oláh Kálmán és Oláh Krisztián zongoraművész saját kompozíciókat és Bach-műveket játszik (Oláh Krisztián egyszerre végez klasszikus zenei és jazz-tanulmányokat). A koncerten Klenyán Csaba (klarinét) és az Oláh Krisztián Trió működik közre. Oláh Kálmán az elmúlt időszakban számos olyan alkotásával keltette fel a közönség és a szakma érdeklődését, amelyek a klasszikus zene és a jazz határvidékét térképezték fel, március 21-én pedig szerzői estet adott a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok együttesével. Az estén Kovács László vezényel.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Zenés színház

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.