Klasszikus

Fiatalok a fesztiválon

2013.03.28. 18:02
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi Fesztivál idei programja tág teret biztosít a fiatal tehetségek bemutatkozásának: a Szépművészeti Múzeumtól a Budapest Music Centeren át a Thália Színházig több koncertet rendeznek ifjú muzsikusok részvételével.

Kodzsi Nakadzsima Debussy-, Liszt- és Schubert-műveket zongorázik szombaton a Magyar Rádió Márványtermében - közölte a fesztivál sajtóirodája. A japán muzsikus zongoratanulmányait 10 évesen kezdte, 2008-ban elnyerte a Hokkaidói Chopin Zongoraverseny első díját. 2012-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Sapporo Concert Hall Kitara közös szervezésű kurzusán a legjobb előadás díjával, valamint egy budapesti bemutatkozás lehetőségével jutalmazták.

Vasárnap Josef Špaček lép fel a Szépművészeti Múzeumban az Erkel Ferenc Kamarazenekarral. A fiatal cseh hegedűművész 2012-ben kimagasló eredménnyel szerepelt a brüsszeli Erzsébet Királynő Versenyen, ugyanakkor a nemzetközi szólistakarrier mellett a Cseh Filharmonikus Zenekar koncertmesteri teendőit is ellátja. Budapesti hangversenyén Vivaldi Négy évszak című ciklusából az első versenyművet (Tavasz) játssza, majd Mendelssohn tizenhárom évesen komponált d-moll hegedűversenyét szólaltatja meg.

A legutóbbi budapesti zenei verseny, a Szigeti Józsefről elnevezett nemzetközi hegedű- és brácsaverseny díjazottja, Hsziao Wang a Budapest Music Centerben Kovalszki Máriával (zongora) áll pódiumra. Műsoruk változatos: Janáček-, Ysaÿe-, Brahms- és Hubay Jenő-kompozíciókat adnak elő. Hsziao Wang jelenleg a Manhattan School of Music ösztöndíjasaként Lucie Robert professzor irányítása alatt tanul.

A zene felemel című esten a Thália Színházban mutatkoznak be április 6-án a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ második évfolyamának növendékei, majd április 7-én, a fesztivál zárónapján az Új generációk-sorozat visszatér a Szépművészeti Múzeumba, ahol apa és fia, Oláh Kálmán és Oláh Krisztián zongoraművész saját kompozíciókat és Bach-műveket játszik (Oláh Krisztián egyszerre végez klasszikus zenei és jazz-tanulmányokat). A koncerten Klenyán Csaba (klarinét) és az Oláh Krisztián Trió működik közre. Oláh Kálmán az elmúlt időszakban számos olyan alkotásával keltette fel a közönség és a szakma érdeklődését, amelyek a klasszikus zene és a jazz határvidékét térképezték fel, március 21-én pedig szerzői estet adott a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok együttesével. Az estén Kovács László vezényel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.