Klasszikus

Fiatalok és tehetségesek

2003.09.30. 00:00
Ajánlom
A Sine Morbo Művészeti Estek programsorozat keretében 2003 második félévében nyolc komolyzenei koncertre kerül sor országszerte, ahol a kiemelten támogatott fiatal művészek lépnek fel. A komolyzenei programsorozatot 2001 szeptemberében indították útjára, és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A Sine Morbo Művészeti Estek elnevezés egyrészt támogatási rendszer, melynek során a Zeneakadémia legtehetségesebbnek ítélt diákjainak nyújtanak pénzbeli és fellépésbeli támogatást, másrészt egy koncertsorozatot, ahol a támogatott fiatal művészek a nagyközönség előtt mutatják be tudásukat. A koncertsorozat részeként a tavalyi évben több hangverseny megrendezésére került sor Budapesten és környékén, ahol a támogatott fiatalok léptek fel önállóan, vagy valamely híres művész társaságában (Vigh Andrea hárfaművész, Gulyás Dénes énekes, Szabadi Vilmos hegedűművész, Jandó Jenő zongorista és a Budapesti Vonósok).

2002 második félévében készült egy országos szintű felmérés a programsorozat sikerességére vonatkozóan, melyben a komolyzenét szeretők – amellett, hogy kihangsúlyozták a rendezvények kiemelten magas művészeti színvonalát – egyhangúlag kifogásolták a koncertek túlzott Budapest központúságát. Eleget téve a koncertlátogató közönség kérésének, a koncertsorozat idén országos szintűvé bővült. 2003 második félévében nyolc koncertre kerül majd sor az ország különböző városaiban, 2004 első félévében pedig közel 30 további rendezvény várja majd a zenebarátokat.

Az idei koncertek fellépői a Sine Morbo Művészeti Estek programsorozat kiemelt támogatottai: Hajnóczy Júlia szopránénekes, Tóth Péter zongorista és az Ewald Rézfúvos Quintett. Ők, bár mindannyian a fiatal korosztályhoz tartoznak, tehetségükben és hírnevükben már-már megközelítik az igazi hírességeket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számos nemzetközi verseny, amit megnyertek, a sok-sok fellépés és önálló est, valamint a híres művészekkel való közös fellépés. Hajnóczy Júlia például a Sine Morbo Művészeti Estek 2003-as és 2004-es koncertjein folyamatosan Vigh Andrea hárfaművésznővel közösen lép fel, kinek neve már nem csak a zeneszerető közönség, de a „laikusok” előtt is ismerősen cseng.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Nyolc filmet nézhetünk meg premier előtt a X. Mozinet Filmnapokon

Október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat a budapesti Puskin moziban és 14 további magyar városban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.