Klasszikus

Fiatalok és tehetségesek

2003.09.30. 00:00
Ajánlom
A Sine Morbo Művészeti Estek programsorozat keretében 2003 második félévében nyolc komolyzenei koncertre kerül sor országszerte, ahol a kiemelten támogatott fiatal művészek lépnek fel. A komolyzenei programsorozatot 2001 szeptemberében indították útjára, és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A Sine Morbo Művészeti Estek elnevezés egyrészt támogatási rendszer, melynek során a Zeneakadémia legtehetségesebbnek ítélt diákjainak nyújtanak pénzbeli és fellépésbeli támogatást, másrészt egy koncertsorozatot, ahol a támogatott fiatal művészek a nagyközönség előtt mutatják be tudásukat. A koncertsorozat részeként a tavalyi évben több hangverseny megrendezésére került sor Budapesten és környékén, ahol a támogatott fiatalok léptek fel önállóan, vagy valamely híres művész társaságában (Vigh Andrea hárfaművész, Gulyás Dénes énekes, Szabadi Vilmos hegedűművész, Jandó Jenő zongorista és a Budapesti Vonósok).

2002 második félévében készült egy országos szintű felmérés a programsorozat sikerességére vonatkozóan, melyben a komolyzenét szeretők – amellett, hogy kihangsúlyozták a rendezvények kiemelten magas művészeti színvonalát – egyhangúlag kifogásolták a koncertek túlzott Budapest központúságát. Eleget téve a koncertlátogató közönség kérésének, a koncertsorozat idén országos szintűvé bővült. 2003 második félévében nyolc koncertre kerül majd sor az ország különböző városaiban, 2004 első félévében pedig közel 30 további rendezvény várja majd a zenebarátokat.

Az idei koncertek fellépői a Sine Morbo Művészeti Estek programsorozat kiemelt támogatottai: Hajnóczy Júlia szopránénekes, Tóth Péter zongorista és az Ewald Rézfúvos Quintett. Ők, bár mindannyian a fiatal korosztályhoz tartoznak, tehetségükben és hírnevükben már-már megközelítik az igazi hírességeket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számos nemzetközi verseny, amit megnyertek, a sok-sok fellépés és önálló est, valamint a híres művészekkel való közös fellépés. Hajnóczy Júlia például a Sine Morbo Művészeti Estek 2003-as és 2004-es koncertjein folyamatosan Vigh Andrea hárfaművésznővel közösen lép fel, kinek neve már nem csak a zeneszerető közönség, de a „laikusok” előtt is ismerősen cseng.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.