Klasszikus

Fiatalok és tehetségesek

2003.09.30. 00:00
Ajánlom
A Sine Morbo Művészeti Estek programsorozat keretében 2003 második félévében nyolc komolyzenei koncertre kerül sor országszerte, ahol a kiemelten támogatott fiatal művészek lépnek fel. A komolyzenei programsorozatot 2001 szeptemberében indították útjára, és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A Sine Morbo Művészeti Estek elnevezés egyrészt támogatási rendszer, melynek során a Zeneakadémia legtehetségesebbnek ítélt diákjainak nyújtanak pénzbeli és fellépésbeli támogatást, másrészt egy koncertsorozatot, ahol a támogatott fiatal művészek a nagyközönség előtt mutatják be tudásukat. A koncertsorozat részeként a tavalyi évben több hangverseny megrendezésére került sor Budapesten és környékén, ahol a támogatott fiatalok léptek fel önállóan, vagy valamely híres művész társaságában (Vigh Andrea hárfaművész, Gulyás Dénes énekes, Szabadi Vilmos hegedűművész, Jandó Jenő zongorista és a Budapesti Vonósok).

2002 második félévében készült egy országos szintű felmérés a programsorozat sikerességére vonatkozóan, melyben a komolyzenét szeretők – amellett, hogy kihangsúlyozták a rendezvények kiemelten magas művészeti színvonalát – egyhangúlag kifogásolták a koncertek túlzott Budapest központúságát. Eleget téve a koncertlátogató közönség kérésének, a koncertsorozat idén országos szintűvé bővült. 2003 második félévében nyolc koncertre kerül majd sor az ország különböző városaiban, 2004 első félévében pedig közel 30 további rendezvény várja majd a zenebarátokat.

Az idei koncertek fellépői a Sine Morbo Művészeti Estek programsorozat kiemelt támogatottai: Hajnóczy Júlia szopránénekes, Tóth Péter zongorista és az Ewald Rézfúvos Quintett. Ők, bár mindannyian a fiatal korosztályhoz tartoznak, tehetségükben és hírnevükben már-már megközelítik az igazi hírességeket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számos nemzetközi verseny, amit megnyertek, a sok-sok fellépés és önálló est, valamint a híres művészekkel való közös fellépés. Hajnóczy Júlia például a Sine Morbo Művészeti Estek 2003-as és 2004-es koncertjein folyamatosan Vigh Andrea hárfaművésznővel közösen lép fel, kinek neve már nem csak a zeneszerető közönség, de a „laikusok” előtt is ismerősen cseng.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.