Klasszikus

Fiatalok és tehetségesek címmel ad koncertet a Pannon Filharmonikusok

2022.04.07. 10:15
Ajánlom
A PFZ április 7-i koncertjén az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorált zeneszerzőjének műve hangzik el, egy szintén az alapítvány által támogatott fiatal karmester vezényletével.

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány a 2018-2023-as periódusra hirdetett mentorprogramot fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek. A program vezető professzora a nemzetközi zenei szcénában elismert Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, pedagógus és Vajda Gergely zeneszerző, karmester. Különböző munkaperiódusaikra neves professzorokat és hangszeres művészeket hívnak meg, a programban való részvételt az Art Mentor Foundation Lucerne támogatja. A résztvevő zeneszerző lehetőséget kapnak saját művük bemutatására együttesekkel és nagyzenekarokkal, a karmesterek pedig zenekari koncertprogram vezénylésére.

„Az elmúlt évek tapasztalata alapján ennek a mentorprogramnak az is a pozitívuma számomra, hogy a résztvevők szakmai és baráti kapcsolatot is kialakítanak egymással, és ez megmarad a program után is. Elég komoly hálózat alakult ki az elmúlt pár évben, mióta a program fut.

Az első évben a mentoráltak az összes kurzusra eljönnek, valamint állandó konzultáción vehetnek részt, feltehetnek kérdéseket, a második évben pedig egy közös produkció létrejön.

Ez esetben Joanna Natalia Ślusarczyk karmester és Leonardo Marino zeneszerző közös koncertje a Pannon Filharmonikusokkal, amelyben Rohmann Ditta csellóművész a szólista” – nyilatkozta egy a zenekarnak adott interjújában Vajda Gergely, az Eötvös Péter Alapítvány programigazgatója.

„Hogyan esett a választás a Pannon Filharmonikusokra? Azt hiszem, egy jó munkakapcsolat alakul át egy másfajta munkakapcsolattá. Az ember körülnéz, egyáltalán ki jöhet szóba olyan partnerként, aki ebbe hajlandó időt, energiát fektetni, akivel van olyan munkakapcsolata, hogy abból lehet tudni, hogy ez jó lesz a végén.

Eötvösnek is és nekem is természetes választás volt ebből a szempontból a Pannon Filharmonikusok, hiszen nagyon sok remek projektet csináltunk már együtt

– idézte fel Vajda Gergely, majd így folytatja:

„A Pannon Filharmonikusokkal most már hosszú távú partneri viszonyban vagyunk, ami azért jó, mert Eötvös Péter is és én is nagyon jól ismerjük egymást a zenekarral, már fél szavakból is megértjük egymást, ami nagyon hasznos egy mentorkoncert szervezésében. A lényeg, hogy olyan műsor legyen a végeredmény, ami beleillik egy zenekar szokásos bérleti struktúrájába.”

A Pannon Filharmonikusok hangsúlyozza, hogy lehetőséget ad minden művész tehetségének kibontakoztatására, művészetük bemutatására, a zene kortól, nemtől, politikai hovatartozástól független szabadságának átélésére.

Arra biztatja közönségét, hogy nyitottan fogadják be a fiatal alkotók műveit, a pécsiek támogató figyelemmel kísérik ezeket a koncerteket.

Valószínűleg a zenei jövő nagy generációja lesznek ezek az alkotók, műsoruk ezért nagyon fontos, valamint kicsit rendhagyó, de mindenképpen szerethető. Izgalmas és újító szakmai megoldásaik, zenei vízióik és innovációjuk soha nem öncélú, közös évszázados zenei hagyományaink alapján nyugszik. A közös produkció ugyanakkor szerencsére elég kísérletező, hiszen ezen az előadáson például a teljesebb, izgalmasabb hangzás elérése érdekében

a Pannon Filharmonikusok ütőművésze cipőkefét és lengéscsillapító rugót is megszólaltat hangszerként előadásban.

„Hangszeres művészként és a zenekar igazgatójaként is azt kell mondanom, hogy egyrészt büszkén veszünk részt évek óta ebben a nemzetközi, izgalmas és nagyon magas szakmai színvonalú együttműködésben az Eötvös Péter Alapítvánnyal. Másrészt friss szemmel nézünk valamikori önmagunkra, a zenekar nagy örömmel és alázattal adja át felhalmozott, igen nagy tudását a fiatal generációnak. Ugyanakkor be kell valljam, mi magunk is sokat tanulunk a munkafolyamat sajátosságai által, ami az egyik legnagyobb érték: a szakadatlan megújulás” – mondta el Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

A koncert karmestere, Joanna Natalia Ślusarczyk nem egészen kezdőként áll színpadra, hiszen a teljesség igénye nélkül a következő nemzetközi versenyeken szerepelt kiemelkedően: az Európai Unió Első Nemzetközi Karmesterversenyének harmadik, a London Classical Soloists Karmesterverseny első, idén márciusban pedig a párizsi La Maestra nemzetközi karmesterverseny második helyezését érte el. A Sziléziai Filharmonikus Zenekar rezidens karmestere. A több nemzetközi meghívást és zenei felvételt magáénak tudó művész számos kiemelkedő ösztöndíjban részesült. A koncerten elhangzó ősbemutató a fiatal olasz zeneszerző, Leonardo Marino Csellóversenye, amelynek váratlan fordulatai, improvizációs elemei kihívás elé állítják a zenekart.

A concertót játszó Rohmann Ditta neves csellóművész énekel is az előadás során.

A művésznő az alkotás folyamatában is részt vett, mivel a szerző neki dedikálta a művet. Leonardo Marino megfogalmazásában „olyan zene ez, amely a hang és hang emlékének összeütközéséből születik. A hangot a szólista testesíti meg, aki hangszerével határozott kontúrok nélkül, egyetlen egymásnak ellentmondó egységbe olvad össze. Az emberi hang és a gordonka hangja szinte együtt táncolnak egy soha nem létezett emlék talaján.”

A zenei programról érdemes elmondani, hogy hajlamosak vagyunk a 20. századi avantgárdra modern zeneként tekinteni, pedig ha jobban belegondolunk, többnyire egy évszázad választ már el minket ezektől a művektől, némelyik már egészen klasszikusnak számít.

Ezen a hangversenyen tényleg ők lesznek a klasszikusok, és a fiatal szicíliai szerző csellóversenyének ősbemutatója lesz az újdonság. Ugyanakkor a 20. századi művek is újdonságként hathatnak, mivel aránylag ritkán kerülnek a közönség elé. Weiner Leó Karnevál-nyitánya alcíme szerint egy humoreszk zenekarra, ami egyszerre illeszkedik a műfaj nemzetközi hagyományaihoz, és hordoz némi magyaros, népies hangvételt is. A lengyel Szymanowski grandiózus II. szimfóniája pedig egyszerre hordozza Wagner hatását és a 20. század előszelét.

Ez a szimfónia a szerző első alkotói korszakának legnagyobb hatású műve, amely a nemzetközi hírnév útján elindította.

Ebben a művében tehát Szymanowski is mint fiatal és tehetséges szerző lép a közönség elé, aki mindent tud a nagy elődökről és a kor fősodráról, és maga is keresi saját, egyéni hangját.

Fiatalok és tehetségesek – Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Mentorprogram
2022. április 07. csütörtök 19.00 Kodály Központ

Weiner Leó: Karnevál-nyitány
Leonardo Marino: Csellóverseny – ősbemutató
Karol Szymanowski: II. szimfónia

Rohmann Ditta – gordonka
Vezényel: Joanna Natalia Ślusarczyk

Jegyvásárlás a jegypénztárakban, a www.jegymester.hu oldalon, illetve a zenekar honlapján, a www.pfz.hu oldalon online.

Fejléckép: Joanna Natalia Ślusarczyk (fotó/forrás: Tomasz Griessgraber / Pannon Filharmonikusok)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.