Klasszikus

Fiatalok és tehetségesek címmel ad koncertet a Pannon Filharmonikusok

2022.04.07. 10:15
Ajánlom
A PFZ április 7-i koncertjén az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorált zeneszerzőjének műve hangzik el, egy szintén az alapítvány által támogatott fiatal karmester vezényletével.

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány a 2018-2023-as periódusra hirdetett mentorprogramot fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek. A program vezető professzora a nemzetközi zenei szcénában elismert Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, pedagógus és Vajda Gergely zeneszerző, karmester. Különböző munkaperiódusaikra neves professzorokat és hangszeres művészeket hívnak meg, a programban való részvételt az Art Mentor Foundation Lucerne támogatja. A résztvevő zeneszerző lehetőséget kapnak saját művük bemutatására együttesekkel és nagyzenekarokkal, a karmesterek pedig zenekari koncertprogram vezénylésére.

„Az elmúlt évek tapasztalata alapján ennek a mentorprogramnak az is a pozitívuma számomra, hogy a résztvevők szakmai és baráti kapcsolatot is kialakítanak egymással, és ez megmarad a program után is. Elég komoly hálózat alakult ki az elmúlt pár évben, mióta a program fut.

Az első évben a mentoráltak az összes kurzusra eljönnek, valamint állandó konzultáción vehetnek részt, feltehetnek kérdéseket, a második évben pedig egy közös produkció létrejön.

Ez esetben Joanna Natalia Ślusarczyk karmester és Leonardo Marino zeneszerző közös koncertje a Pannon Filharmonikusokkal, amelyben Rohmann Ditta csellóművész a szólista” – nyilatkozta egy a zenekarnak adott interjújában Vajda Gergely, az Eötvös Péter Alapítvány programigazgatója.

„Hogyan esett a választás a Pannon Filharmonikusokra? Azt hiszem, egy jó munkakapcsolat alakul át egy másfajta munkakapcsolattá. Az ember körülnéz, egyáltalán ki jöhet szóba olyan partnerként, aki ebbe hajlandó időt, energiát fektetni, akivel van olyan munkakapcsolata, hogy abból lehet tudni, hogy ez jó lesz a végén.

Eötvösnek is és nekem is természetes választás volt ebből a szempontból a Pannon Filharmonikusok, hiszen nagyon sok remek projektet csináltunk már együtt

– idézte fel Vajda Gergely, majd így folytatja:

„A Pannon Filharmonikusokkal most már hosszú távú partneri viszonyban vagyunk, ami azért jó, mert Eötvös Péter is és én is nagyon jól ismerjük egymást a zenekarral, már fél szavakból is megértjük egymást, ami nagyon hasznos egy mentorkoncert szervezésében. A lényeg, hogy olyan műsor legyen a végeredmény, ami beleillik egy zenekar szokásos bérleti struktúrájába.”

A Pannon Filharmonikusok hangsúlyozza, hogy lehetőséget ad minden művész tehetségének kibontakoztatására, művészetük bemutatására, a zene kortól, nemtől, politikai hovatartozástól független szabadságának átélésére.

Arra biztatja közönségét, hogy nyitottan fogadják be a fiatal alkotók műveit, a pécsiek támogató figyelemmel kísérik ezeket a koncerteket.

Valószínűleg a zenei jövő nagy generációja lesznek ezek az alkotók, műsoruk ezért nagyon fontos, valamint kicsit rendhagyó, de mindenképpen szerethető. Izgalmas és újító szakmai megoldásaik, zenei vízióik és innovációjuk soha nem öncélú, közös évszázados zenei hagyományaink alapján nyugszik. A közös produkció ugyanakkor szerencsére elég kísérletező, hiszen ezen az előadáson például a teljesebb, izgalmasabb hangzás elérése érdekében

a Pannon Filharmonikusok ütőművésze cipőkefét és lengéscsillapító rugót is megszólaltat hangszerként előadásban.

„Hangszeres művészként és a zenekar igazgatójaként is azt kell mondanom, hogy egyrészt büszkén veszünk részt évek óta ebben a nemzetközi, izgalmas és nagyon magas szakmai színvonalú együttműködésben az Eötvös Péter Alapítvánnyal. Másrészt friss szemmel nézünk valamikori önmagunkra, a zenekar nagy örömmel és alázattal adja át felhalmozott, igen nagy tudását a fiatal generációnak. Ugyanakkor be kell valljam, mi magunk is sokat tanulunk a munkafolyamat sajátosságai által, ami az egyik legnagyobb érték: a szakadatlan megújulás” – mondta el Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

A koncert karmestere, Joanna Natalia Ślusarczyk nem egészen kezdőként áll színpadra, hiszen a teljesség igénye nélkül a következő nemzetközi versenyeken szerepelt kiemelkedően: az Európai Unió Első Nemzetközi Karmesterversenyének harmadik, a London Classical Soloists Karmesterverseny első, idén márciusban pedig a párizsi La Maestra nemzetközi karmesterverseny második helyezését érte el. A Sziléziai Filharmonikus Zenekar rezidens karmestere. A több nemzetközi meghívást és zenei felvételt magáénak tudó művész számos kiemelkedő ösztöndíjban részesült. A koncerten elhangzó ősbemutató a fiatal olasz zeneszerző, Leonardo Marino Csellóversenye, amelynek váratlan fordulatai, improvizációs elemei kihívás elé állítják a zenekart.

A concertót játszó Rohmann Ditta neves csellóművész énekel is az előadás során.

A művésznő az alkotás folyamatában is részt vett, mivel a szerző neki dedikálta a művet. Leonardo Marino megfogalmazásában „olyan zene ez, amely a hang és hang emlékének összeütközéséből születik. A hangot a szólista testesíti meg, aki hangszerével határozott kontúrok nélkül, egyetlen egymásnak ellentmondó egységbe olvad össze. Az emberi hang és a gordonka hangja szinte együtt táncolnak egy soha nem létezett emlék talaján.”

A zenei programról érdemes elmondani, hogy hajlamosak vagyunk a 20. századi avantgárdra modern zeneként tekinteni, pedig ha jobban belegondolunk, többnyire egy évszázad választ már el minket ezektől a művektől, némelyik már egészen klasszikusnak számít.

Ezen a hangversenyen tényleg ők lesznek a klasszikusok, és a fiatal szicíliai szerző csellóversenyének ősbemutatója lesz az újdonság. Ugyanakkor a 20. századi művek is újdonságként hathatnak, mivel aránylag ritkán kerülnek a közönség elé. Weiner Leó Karnevál-nyitánya alcíme szerint egy humoreszk zenekarra, ami egyszerre illeszkedik a műfaj nemzetközi hagyományaihoz, és hordoz némi magyaros, népies hangvételt is. A lengyel Szymanowski grandiózus II. szimfóniája pedig egyszerre hordozza Wagner hatását és a 20. század előszelét.

Ez a szimfónia a szerző első alkotói korszakának legnagyobb hatású műve, amely a nemzetközi hírnév útján elindította.

Ebben a művében tehát Szymanowski is mint fiatal és tehetséges szerző lép a közönség elé, aki mindent tud a nagy elődökről és a kor fősodráról, és maga is keresi saját, egyéni hangját.

Fiatalok és tehetségesek – Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány Mentorprogram
2022. április 07. csütörtök 19.00 Kodály Központ

Weiner Leó: Karnevál-nyitány
Leonardo Marino: Csellóverseny – ősbemutató
Karol Szymanowski: II. szimfónia

Rohmann Ditta – gordonka
Vezényel: Joanna Natalia Ślusarczyk

Jegyvásárlás a jegypénztárakban, a www.jegymester.hu oldalon, illetve a zenekar honlapján, a www.pfz.hu oldalon online.

Fejléckép: Joanna Natalia Ślusarczyk (fotó/forrás: Tomasz Griessgraber / Pannon Filharmonikusok)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus hír

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Klasszikus ajánló

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.